Bakan Faruk Çelik söz konusu vergi indirimi ile ilgili açıklama yaptı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, EXPO 2016 Antalya'nın son Yönetim Kurulu Toplantısı'nın ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu. Toplandı esnasında gelen bir soru üzerine vergi indirimi ile ilgili açıklama yapan Bakan Çelik; “Gerek hububat gerekse kırmızı et ithalatıyla ilgili vergi indirimlerinin üreticiyi mağdur etmeye dönük değil, piyasadaki spekülatif oyunculara karşı kullanılacağını vurgulamak istiyorum.” dedi. Çelik, üreticinin karını zedeleyecek hiçbir işin, hiçbir ithalatın içinde olunmayacağını da vurguladı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Bakanlar Kurulunun karkas et, canlı hayvan ve bazı tarım ürünlerinin ithalatında gümrük vergisinin düşürülmesi kararına ilişkin bir soru üzerine; gıda fiyatlarındaki oynaklığın önlenmesi için Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesinin uzun süredir çalıştığını, bu kararların da Komite tarafından alınarak Bakanlar Kuruluna sunulduğunu ve resmiyete döküldüğünü ifade ettiği konuşmasında; "Hiç kimse herhangi bir endişe duymasın, özellikle kırmızı ette üreticilerimizin maliyetlerini biliyoruz. Üreticileri zora sokacak, yaptıkları bu meslekten uzaklaştıracak herhangi bir uygulamaya müsaade etmeyeceğiz. Spekülatif hareketlere karşı bu vergi oranları indirilerek ihtiyaç duyulduğunda yine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının izni çerçevesinde bu ithalatı gerçekleştirip piyasayı regüle etmeye dönük yaklaşımlardır." İfadelerini kullandı. Çelik, damızlık hayvan yetiştiricilerinin ve damızlık hayvan sayısının artmasını istediklerini, bu yönde teşvikler sunduklarını da belirterek, Türkiye'deki et tüketiminin artmaya devam ettiğini, geçen yıl itibarıyla 500 bin baş hayvana ihtiyaç bulunduğunu söyledi. Çelik, "İthal hayvanları getirip burada 6-7 ay beslemek bize göre hayvancılık değil. Aslolan kendi besi materyalimizi kendimiz üretip onu piyasaya arz etmek olmalıdır. Bizim de Bakanlık olarak çalışmamız bu istikamette. Onun için dışarıdan gelecek besi materyali ile ancak regülasyonu sağlayabiliriz."dedi. Üreticinin kârını zedeleyecek hiçbir işin, hiçbir ithalatın içinde olunmayacağını ifade eden Çelik, şunları kaydetti: "Gerek hububat gerekse kırmızı et ithalatıyla ilgili vergi indirimlerinin üreticiyi mağdur etmeye dönük değil, piyasadaki spekülatif oyunculara karşı kullanılacağını vurgulamak istiyorum. Diyelim ki hububatta ve kırmızı ette bu vergi oranları ve maliyetler arasında üreticimizi mağdur edecek bir durum söz konusu oldu, o zaman elimizde, biz oturup hemen vergi oranlarını yükseltiriz. Spekülatif aktörler var. Şu anda büyük marketlerde 33 lira kıyma, 36 lira kuşbaşı şeklinde satışlar devam ediyor ama başka birisi de 45-50 liraya kıymayı satabiliyor. 'Neye göre satıyorsunuz' diye sorduğunuzda, bunun cevabı yok. Onun için bu olumsuzlukların ortadan kalkması ve vatandaşın bu önemli gıdaya ulaşabilmesi noktasında her türlü enstrümanı kullanmamız gerekiyor. Gıda Komitesi bütün konuları ayrıntılı bir şekilde değerlendiriyor.
Terazinin bir kefesinde üreticinin konumu, diğer tarafta 80 milyon tüketicinin konumunu dikkate alarak ikisini dengeleyen kararlar almaya devam ediyor. Çok uzun yıllardır canlı hayvan ithalatı yapıldığına dikkati çeken Çelik, son 9 ay içinde 3 milyon buzağı için destek verdiklerini, hayvan varlığını artırmaya dönük işletmeleri desteklemeye devam edeceklerini bildirdi. Çelik, hayvan varlığının artması için süt fiyatlarının çok önemli olduğunu da ifadelerinde belirtti.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol