Babaeski’deki balık ölümleri araştırılıyor

Kırklareli’nin Babaeski ilçesi sınırlarında bulunan Şeytan Deresi’nde yaşanan balık ölümleri sonrası Kırklareli Valiliği ilgili müdürlüklerle çevrede inceleme başlattı. Çeşitli noktalardaki işletmelerden alınan numuneler analiz edilmek üzere laboratuvara gönderildi. Öte yandan CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu’da üç ayrı Bakanlığın yanıtlaması istemiyle konuyu TBMM gündemine taşıdı.

Babaeski’de 20 Mayıs’ta başlayan balık ölümleri ile ilgili olarak Kırklareli Valiliği bir basın açıklaması yaptı. Yazılı açıklamada, dereye deşarj yapan işletmelerden numuneler alınarak incelenmek üzere laboratuvara gönderildiği belirtildi. Sorumlular hakkında ilgili kanun çerçevesinde yasal işlemlerin yapılacağı belirtilen açıklamada, şu ifadeler yeraldı; “İlimiz, Babaeski İlçesi sınırlarında bulunan Şeytan Deresi'nde balık ölümlerinin gerçekleştiği konusunda gelen şikayetler ve yapılan haberler üzerine Jandarma Komutanlığı, Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleriyle birlikte, 20-22-23 Mayıs 2019 tarihlerinde balık ölümü gerçekleşen Değirmencik Köyü ile Asilbeyli Köyü arasında bulunan dere boyunca denetimler gerçekleştirilmiş olup, bu dereye deşarjı olabilecek bazı işletmelerden de akredite olmuş Laboratuvar yetkilileri tarafından numuneler alınmıştır. Numunelerin analiz sonuçları doğrultusunda Çevre Kanunu'nun ilgili hükümleri doğrultusunda gerekli işlemler tesis edilecektir.”TBMM’ye üç ayrı soru önergesi
Balık ölümleri ile ilgili olarak CHP Kırklareli Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu’da üç ayrı soru önergesini TBMM Başkanlığına sundu.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergeleri veren Gündoğdu, “Kırklareli; Istranca Dağları, Istranca Ormanları ve Ergene Ovası üzerinde yer alan, kuzey ve doğusu dağlık ve ormanlık alanlarla kaplı, sınırları içerisinde Ergene Nehri ve Rezve Deresi geçen, sulak verimli tarım alanlarıyla hayvansal ve tarımsal üretiminde söz sahibi olan bir ilimizdir. 10-25 Mayıs 2019 tarihleri arasında Kırklareli Şeytan Deresi’nden başlayıp, Değirmencik Köyü, Karabayır Köyü ve Yeniköy Köyleri bölgelerinde görülen aşırı su kirliliği ve balık ölümleri bölgede yaşayan üreticileri ve vatandaşlarımızı tedirgin etmiştir.
Anılan bölgedeki dere suyunun tarım ve hayvancılık yapan üreticilerimiz tarafından kullanıldığı da düşünüldüğünde yaşanan çevre kirliliği canlı yaşamı için tehdit oluşturmaya başlamıştır” dedi.Gündoğdu, önergesinde üç Bakana da şu soruları yöneltti;
“1-Bakanlığınızın canlı yaşamının tehdit altında olduğu anılan bölgelerde hangi çalışmaları bulunmaktadır, yapılan inceleme ve çalışmaların sonuçları nelerdir?
2-Bakanlığınızın yaptığı ve yapacağı çalışmalar sonucunda meydana gelen çevre felaketinin sorumluları tespit edilmiş midir, edildi ise haklarında hangi yasal iş ve işlemler yapılmıştır veya yapılacaktır?
3-Bakanlığınız olarak bölgemizde çevre felaketi sonucu yaşanan toplu canlı ölümlerinin yeniden yaşanmaması için hangi tedbirleri aldınız veya alacaksınız?”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol