Babaeski sarımsağı yok satıyor

Babaeski sarımsağı bu yıl fiyatı ile dikkatleri üzerine çekiyor. Sarımsağın satış fiyatlarının yükselişe geçmesinden memnun olan sarımsak üreticileri, Babaeski sarımsağının kaliteli oluşuna ve daha çok tüketilmesi gerektiğine de dikkat çekiyor…

Babaeski'de üretilen sarımsak, fiyatı ile üreticileri memnun ederken vatandaşı biraz da olsa hayal kırıklığına uğrattı. Sarımsak üretiminin geçtiğimiz yıllara oranla azalması ve bu yıl Çin'den sarımsak alınmaması nedeni ile sarımsak fiyatları da oldukça yükselişe geçti. Sarımsak üreticilerinin açıklamalarına göre bu yıl sarımsak ekiminin az olması da fiyatların yükselişe geçmesinde önemli bir rol oynuyor. Sarımsak bu yıl üreticide 8-10 TL arası bir fiyatta iken, tezgâhlarda 20 TL gibi bir fiyatla vatandaşa sunuluyor. Ayrıca Babaeski sarımsağının geçtiğimiz yıla oranla fiyatının yükselmesi vatandaşın dikkatinden de kaçmadı. Üretimin azalması ve hasat döneminde Çin'den ülkemize sarımsak girmemesi nedeniyle yükselen fiyatlar üreticiyi memnun etti. Fiyatların yükselmesinden memnun olan sarımsak yetiştiricileri, vatandaşın daha fazla sarımsak tüketmesi gerektiğini de belirtti. Babaeski Sarımsak Yetiştiricileri Birliği Derneği'nin Başkanlık görevini üstlenen Birol Ferah ile gerçekleştirdiğimiz röportajda Dernek Başkanı Birol Ferah şu cümleleri kaydetti; "Babaeski'nin Osmaniye, Ertuğrul, Minnetler Köylerinde yetişen sarımsağın üreticideki fiyatı 8 TL - 10 TL arasında değişiyor. Geçen seneki fiyatı da 4TL - 5 TL civarıydı. Bu sene sarımsağımız yok satıyor. Ekim azaldı, arazide ekim azaldığı için herhalde, şu anda yok satıyor. 8 TL ile 10 TL arasında fiyatı değişiyor. Bizim sarımsağımızın kalitesi çok yüksek. Daha önce de bunu kanıtladık ama sonucuna varamadık. Daha önce İstanbul'da bir firma ile çalıştık, Babaeski sarımsağının aromasının yüksek olduğunu, kalitesinin daha iyi olduğunu söylediler. Laboratuvarda ölçtüler biçtiler ama arkasını getiremedik. Vize tarafında bir tesis kurulacaktı orada sarımsağımızı işleyecektik ama o da kaldı."
Sarımsağın Faydaları saymakla bitmiyor.
Babaeski Sarımsak Yetiştiricileri Birliği Derneği Başkanı Birol Ferah ile Babaeski Sarımsağı hakkında gerçekleştirdiğimiz röportajda sarımsağın sağlık açısından önemini konuştuk. Sarımsağın her türlü sağlık problemine iyi geldiğini belirten Dernek Başkanı Birol Ferah "Sağlık açısından her türlü hastalığa faydalı, tansiyon hastalığı için birebir." dedi. Sarımsağın faydalı olduğu hastalıkların bazıları ise şunlar;
1. Bağışıklığınızı arttırır: Deney tüplerinde yapılan testlerde sarımsağın kanser hücrelerini öldürdüğü görülmüştür. Ayrıca bu teste dâhil olan bazı insanlarda da aynı sonucu vermiştir. Yapılan araştırmada düzenli olarak sarımsak, sebze ve meyve yiyen bir grup kadında kolon kanseri riskinin % 35 azaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca yapılan başka bir araştırmada ameliyat edilemeyecek durumda olan kolon, ciğer ya da pankreas kanseri vakalarında hastalar 6 ay boyunca sarımsak ekstresi aldıklarında bağışıklık sistemlerinin geliştiği gözlenmiştir.
2. İltihap sökücü olarak çalışır: Bu araştırmalarda gözlenmiştir. Eğer iltihaplı bir ekleminiz ya da kasınız varsa, sarımsak yağı ile ovmanız öneriliyor.
3. Kardiyovasküler sağlığı geliştirir: Hala sarımsağın kolesterol seviyesini arttırdığı yönünde bir kanı olsa da araştırmalar arterlerde ve tansiyonda olumlu etkisi olduğunu ortaya koyuyor.
Uzmanlar kırmızı kan hücrelerinin sarımsak sayesinde damarları genişlettiğine ve bu yolla kanın rahat akmasına yardımcı olduğuna inanıyor.
4. Size daha iyi saç ve deri verir: Sarımsağın antioksidan ve anti bakteriyel etkisi akne kaynaklı bakterileri yok ederek cildinizi temizler. Bazı veriler sivilcenize sarımsak sürdüğünüzde yok olduklarını göstermiştir. Yalnız bu yanma hissi yaratabilir.
Ayrıca yine araştırmalar sarımsak jellerinin saç dökülmelerine iyi geldiğini gösteriyor.
5. Yiyeceklerinizi korur: taze sarımsaktaki bu aynı anti bakteriyel oluşumlar besin zehirlenmesine yol açan salmonella ve E coli gibi bakterileri öldürür. Ama yine de sarımsağı yiyeceklerinizi temizleme için kullanmayın.
6. Mantar tedavisinde kullanılır: Sarımsak aynı zamanda fungus ile de savaşır. Eğer ayağınızda mantar varsa, ayağınızı sarımsak suyuna batırın ya da ayağınıza kaşıntı yaratan mantar ile savaşması için çiğ sarımsak sürün.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Nasıl 8 10 lira çiftçi ağzın 15 ila 20 liradan açıyor bu halka yansıyacak sonuçta onlar emek verip üretiyorlar ama biz türk milleti olarak fırsat kovalamayı seviyoruz bir şeye rabet artınca hemen fiyat yükseliyor

  2. Fırsatçılık malesef tarımı da diğer sektörleri de çürüten bir hastalık. Sizin pazarda 20 dediğiniz o Babaeski sarımsağı her hafta Tekirdağ ve ilçelerinden bazılarına gelen Babaeskili tanıdığım bir pazarcıda 35-40 liraya satılıyor malesef. Şimdi siz söyleyin. Ben üreticiden yok pahasına alınıp bu kadar fahiş satılan bir yerel ürünü nasıl destekleyim ? Nasıl gidip de bütçesi kısıtlı halk daha ucuz ürünleri hatta çok sevimsiz bir durum ama Çin sarımsağını almasın ? İnsaf !