BULGARİSTAN SEÇİMLERİ

Bulgaristan'da yapılan erken seçim 5 Ekim 2014y. Pazar günü gerçekleşti.
Biz Kırklareli Bulgaristan çifte vatandaşları olarak oylarımızı (TOBB) Anadolu lisesinde verdik.
Kırklareli----305 oy
Vize---------118 oy
Babaeski----262 oy
Sakız köy---147 oy
Büyükkarıştıran-411 oy
Lüleburgaz---798 oy.
Sandık Başkanı Asya Cenkova Sert, sandık başkanı yardımcısı (Nikolay Simeonov )yani, Nizamettin Mutlu.
Sekreter Silviya Zareva-Sofya, üye İvelin Stefanov-Sofya ve Sever Hristova.
TOBB lisesindeki sandıktan toplam 2041 oy çıkmıştır ve bu oyların 1876'sı (HÖH) Hak ve özgürlükler partisine olduğu tespit edilmiştir.
Bu seçimler de 22 parti, 8 koalisyon yarışmış ve seçimin galibi, birinci siyasi güç olarak( GERB)Bulgaristan Vatandaşlarının Avrupai Gelişimi Partisi Boyko Borisov'un partisi olmuştur.
Boyko Borisov'un partisi Bulgaristan'ın birçok bölgelerinde birinci olarak 84 milletvekili çıkarmış bulunuyor.
En fazla kam kan kaybeden parti ise Bulgaristan Sosyalistlerinin partisi olmuş, 39 milletvekili ile ikinci siyasi güç kalıyor
Geçen seçimlerde 36 milletvekili olan Hak ve Özgürlükler partisi bu yıl sadece 1 milletvekili sayısı ile ikinci siyasi gücü Sosyalistlere kaptırınca, 38 milletvekili ile üçüncü siyasi güç olarak sıralanmıştır.
Oysa Hak ve Özgürlükler partisinin amacı bu seçimlerde 48-50 milletvekiline sahip olarak azınlıkların haklarını Anayasaya taşımaktı.
Uzmanların görüşüne göre, tüm partiler oy kaybına uğramışken tek Hak ve Özgürlük partisinde 15 bin artış olduğu dile getirilse de kimi duyarsız oy kullanmayan vatandaşlarımız yüzünden tatmin edici sonuçlar elde edilememiştir.
Ayrıca HÖH partisi Bulgaristan'ın Dobriç İlinde 2'ci siyasi güç olarak iz bırakırken, Şumnu, Tırgovişte, Razgrad ve Silistire'de birincidir. Kırcali de 5 milletvekilinden dördü Hak ve Özgürlükler partisine eğittir.
%4 olan seçim barajını aşan diğer partiler: Fazla ırkçı olarak bilinen Vatanseverler Cephesi, Reformatorski Blok, Sansürsüz Bulgaristan, Ataka, eski Cumhurbaşkanı Georgi Pıvanov'un ABV partisi.
121 milletvekili ile kurulabilecek yeni hükümet 13 ekim pazartesi günü start alacaktır. Birinci güç olarak ortaya çıkan GERB parti lideri Boyko Borisov hükümet kurma hakkını Cumhurbaşkanı Plevneliev'den alınca siyasi partilerle müzakerelere girişecektir.
GERB hükümetini şanslı bulan kimi politikacıların matematiksel hesabına göre,
GERB-BSP=123
GERB---HÖH=122
GERB-Reformatorski Blok, Vatanseverler Cephesi,_ 126 milletvekili eder ama, eğer de bir yanlışlık yapılırda ana muhalefet bir taraf edilerek marjinal gruplardan ibaret partilerin birleşiminden bir hükümet kurulursa, zamanın darbesinin çok ağır olacağını da dile getiriyor kimi siyasetçiler.
Ayrıca seçim esnasında canla, başla çalışan gecesini gündüzüne katan Kırklareli Balkan Türkleri Göçmenler Dayanışma Derneği Başkanı Hasan Büyükateş ve ona yardım eden Aysa Cenkova Sert ve Erol Ateş'e de teşekkür etmemek elde değildir.
Yeni kurulacak hükümete başarılar ve komşuluk ilişkilerimizin tükenmemesi değimle.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol