BARIŞ MANÇO VE HAYVAN SEVGİSİ

19 Mayıs 2015 günü Kırklareli Doğa ve Hayvanları Koruma Derneği üyesi emekli resim öğretmeni Ayşe Melek Başara ile Kırklareli Festival alanında hayvan haklarının toplumdaki yerini konuştuk.
A. MELEK BAŞARA: "İstanbul Kadıköy Moda Anadolu Meslek Lisesi'nde resim öğretmenliğim sırasında ilçede yaşayan hayvanların insanlarla bütünleştiği bir ortam etkilemişti. Moda Bomonti vapur iskelesinde kedi, köpek, martılar, serçeler, kumrular, güvercinler küçük canlılara varıncaya kadar orada mutluydular. Küçüğünden büyüğüne varıncaya kadar tüm halkın sıcak sevgisi hayvanlara yansımıştı. Çok sevilen sanatçımız BARIŞ MANÇO da sahile gelip hayvanlara olan sevgisini, saygısını gösteriyordu. Hayvanlara evinden getirdiği yiyeceklerini önce hayvanları okşayıp severek kendi elleriyle bizzat yediriyordu. Hayvan haklarına saygılı, bu konuda bilinçli bir toplum olmamız bizim insanlığımızı yüceltir.
Büyük sanatçı Barış Manço'nun şarkılarında da hayvan sevgisini özel olarak yeterince işlemişti.
BARIŞ MANÇO: "Onlar yüce Allah'ın yeryüzündeki sessiz şahitleridir. Onlara yüce Allah boşuna can vermemiştir." dediğini anımsıyorum." dedi.
"Dedeler nereden gelmişler?"
AYŞE MELEK BAŞARA: " Dedemler İstanbul Üsküdar doğumludur. Annemde öyle. Üsküdar tarihi bir semttir. Salacak sahiliyle, ahşap evleriyle nostaljik vapur iskelesiyle, boğaza uzanan sahil yoluyla çok güzel bir semttir." dedi.
Festival alanında közde kahve pişiren (odun kömüründe) TAYLAN UÇAR da yanımızda bu sohbete misafir oldu. TAYLAN UÇAR'a sen hayvan hakları konusunda bir şeyler söylemek ister misin? diye sordum.
TAYLAN UÇAR: "Evde benim boncuk adında bir muhabbet kuşum var. Hayvanlara ilgilenmek insanın yorgunluğunu alır. Muhabbet kuşuyla her gün bir iki saat konuşurum. "Babacık, aşkım, çok cici kuş be" diyor. Boncuk kuşum.
Barış Manço'nun çok sevilen "ARKADAŞIM EŞEK" şarkısıyla büyüdük. Kızımda bu şarkıyı çok sever. Doğa ve çevre temizliğine gereken önemi vermiyoruz. Dedeler Selanik göçmenidir." dedi.
AYŞE MELEK BAŞARA : "Bütün canlılar aynı derecede önceliklidir. Çok değerlidir. Birbirinden daha öncelikli değildir. Temel eğitimde Milli Eğitim Bakanlığı bu konuya özel bir biçimde önem vermelidir. Barış Manço'nun hayvanlara olan tutumu yaşatılmalıdır. Okullarda birinci kademede ders saati olarak ele alınıp önemle verilmelidir. Bu konuda çok geç kalmış olduğumuz yatsınamayacak bir gerçektir. 4 Ekim hayvanları koruma haftasıdır. Türkiye çapında bu konu çok zayıf bir biçimde ele alınmaktadır." dedi.
İstanbul Modalı gençler Barış Manço'nun anısını yaşatıyorlar. Hayvanların sağlığı için tüm aşılar ciddi bir biçimde yapılmalıdır. Bu aynı zamanda çok ciddi bir toplumsal meseledir. Kırklareli Doğa ve Hayvanları Koruma Dernek Başkanı ALPER CEYLAN'dır.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. yaa benim işime yaramadıı