BALKONDAKİ MERMER LEVHA ÜZERİNDEKİ ŞİİR

Kırklareli Vali Yardımcısı Sayın Tahir Demir'in "NAZİF KARAÇAM'IN EVİ" üzerine yazdığı şiir dörtlüğü insanların ilgisini çekmeye devam ediyor. Sayın Tahir Demir'in çok ustaca, çok sanatkârane yazdığı dört dizelik şiir bütünü ile bir edebiyat, bir kültür olayıdır. İnsanlar balkondaki mermer üzerine Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Fakültesi Kırklareli İl Temsilcisi ve Öğretim Görevlisi Münür Saygın tarafından bir mermer levhaya yazdırılıp asılmış olması evden ziyade evdeki kültür, sanat, fikir hareketini anlamaya çalıştıkları görülmektedir. Bir evin kültür, sanat, edebiyat tartışmalarına sahne olması Kırklareli için yeni bir olaydır. Onu anlamaya çalışıyorlar. Tabii okuyucuların şiirde ne demek istendiğini anlamaları, yorumlamaları, kendi düşüncelerini dile getirmeleri kendilerine aittir. Şair Tahir Demir genel ve şiir kültürü ile nefis bir dörtlük ortaya koymuş, insanların anlayışına bir gerçeği sunmuştur. Gördüğü, tahmin ettiği, yazdığı tıpa tıp gerçeğin aynısıdır. Sayın Tahir Demir'in şiir dörtlüğünde anlattığı gerçeği bu kadar doğru biçimde görüp dile getirmesi şaşırtıcı, aynı zamanda düşündürücüdür. Bu engin ve zengin bir kültürü gerektirir ki Sayın Vali Yardımcısının da bu bilgi ve kültürü vardır. İşte o evin balkonundaki şiir ve işte o şiirdeki bilgi, kültür ve şiir sanatı:
"KARANLIKLAR KOVULMUŞ, SABAHTIR BURASI
GÖZÜN GÖNLÜN AÇILIR, FERAHTIR BURASI
HEP BİLİM, SANAT, KÜLTÜR ÜZERE SOHBETLER
FARKINDAYIZ, KUTLU BİR DERGÂHDIR BURASI."
Şiirden anlaşılıyor ki evin içi aydınlıktır. Bu aydınlık insanın gözünü, gönlünü açmakta, ferahlık vermektedir. İnsanın gözünü, gönlünü açan bu aydınlık bilginin, kültürün, sanatın aydınlığıdır. Evin içindekiler hep bunları konuşmakta, bunlar üzerine sohbet etmektedirler. Burayı görenler, burayı ziyaret edenler buranın bir kültür mekanı olduğunu bilmektedirler.
Yeri geldikçe söyleyip yazıyoruz mekan varsa orada kültür, sanat, teknik ve bilimde vardır. Nedir onlar? İlk akla gelen kitaplar, dergi ve gazetelerdir. Ve tabii bir yeri kültüre mekan yapmak kolay değildir. Bunun için şartların bir arada, bir yerde beraber olması gerekir. Ancak bir kültür yerini görüp onun işlevini şiir kalıpları içersine yerleştirmek zordur. Bu bir yazarlıktır. Bunu bir Cumhuriyet yöneticisi, bir Cumhuriyet bürokratı söylüyor. Bir Üniversite Öğretim Görevlisi ki bu Anadolu Üniversitesi Kırklareli İl Temsilcisi Münür Saygın'dır. O da bu şiiri bir mermere kazıtıp balkona asmıştır. Bilgi kağıt üzerinden mermere geçmiş, gerçeğin ömrünü uzatmıştır.
Topluma mal olmuş birini, toplumdan birinin, mesela Sayın Tahir Demir gibi duyarlı bir bürokratın değerlendirmesi doğaldır. Ama nedense bizde bu türü pek yoktur. Böyle bir olayı şiirleştirmek dile kolay gelen bir düşüncedir. Ben öncelikle bu tür bir geleneğin başlatılmış olmasını, bunu da Sayın Tahir Demir'in başlatmış olmasını önemsiyorum. Olayın örnek bir model olmasını diliyorum. Oluştuğu noktasını benimsiyorum. Sayın Tahir Demir ve Münür Saygın'a teşekkür ediyorum.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol