BABA MART'A

Ne kadar mart ayı dert ayı dense de bence mart ayı baharın bir müjdecisidir. Mesela bizim BALKANLAR’DA 1 Mart kışı geride bıraktığımızın bir simgesidir. Halk arasında Baba Mart da (Mart nine) olarak da bilinir ve daha şubat ayından sabırsızlıkla beklenir her nesil tarafından.
O gün tüm mağazalarda kırmızı beyaz ipliklerden birbirine örülmüş türlü süsler satılır. Bunların adı (Marteniçka) dır. Kırmızı beyaz ipliklerden kolyeler, broşlar, bilezikler takılır.
Bir mart günü herkes eşe dosta çocuklarına, komşularına varınca marteniçkalar hediye eder. Uzaklarda olanlara bile muhakkak mektuplarla gönderilirdi o zamanlar.
Bebeklerin arabalarına varınca marteniçkalar süsler.
Bir martta herkes beyaz ve kırmızı renk giymeye gayret eder.
Hepimizin bildiğine göre beyaz renk temizliğin ifadesidir.
Kırmızı renk ise her zaman her yerde sevginin rengidir..
Balkanların insanları da 1 Mart'ı bahar başlangıcı olarak gördüğü için beyaz renkle kışın negatiflerinden arınırken kırmızı rengi de yoluna sevgiyle devam etmesinin sembolü olarak mart sonuna kadar marteniçkalarını taşırlar. Sonra ilk çiçek açmış bir ağacın dalına bağlanır marteniçkalar ve o yıl için dileklerin gerçekleşmesi beklentiler arasında yer alır.
 İnanmak zaten başarmanın yarısıdır değil mi?
Neye ve kime inanırsak, orada mutlu ve huzurluyuz, inanmadıklarımız içimizde hep şüphelere yol açar.
 Balkanlarda 22 Martta da bahar bayramı kutlanır.
22 Mart ve sonrası hava ne kadar soğuk olursa olsun, insanlar kış giysilerinden arınır ve cıvıl cıvıl renklere boyanırlar.
Kış sürüp gitse bile gönüllerde hep bahardır.
Balkanlardaki Bahar bayramını da bir diğer ki yazımda paylaşmak üzere herkese al-beyaz renkli yarınlar diliyorum.
Sevginin ve temizliğin yolu hepimizin istikameti olur dileklerimle.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol