Ayçiçekte İlk Hasat Ürünün Fiyatı Beklentileri Karşıladı Mı?

Dün Uzunköprü Ticaret Borsası’na sezonun hasat edilen ilk ayçiçeği ürünleri getirildi. Subaşı Beldesinden bir müstahsilin ürünü KG/TL 16 Liradan işlem görürken, Saatağacı köyünden bir müstahsilin ürünü ise KG/TL 12 Liradan işlem gördü. Aradaki farkı ürünün yağ randımanı ve kalitesine göre açılabileceğini ifade eden çiftçiler ortalama 40 yağ derecesine sahip ürünleri için masraflarını kurtarmak adına en az 15 lira talep ediyorlardı. İlk ürün olmalarına rağmen 12, 13 ve 12 Lira 60 Kuruştan işlem gören mahsullerin yağ oranının kaç olduğu açıklanmazken çiftçiler hasat döneminde fiyatların daha da aşağı düşmesinden endişe ediyorlar. 

Konu ile ilgili olarak Uzunköprü Ticaret Borsasından yapılan açıklamada, “ 2022 Hasat Sezonunun İlk Ürünü Olan Ayçiçekleri Satılmak Üzere 03 Ağustos 2022 Çarşamba Günü Borsamıza Getirildi. Meriç Subaşı Köyünden Mesut Çetinkaya İsimli Müstahsilin Getirdiği 2.500 Kg Ayçiçeği 16,000 Tl/Ton Yine Subaşı Köyünden Behçet Kula İsimli Müstahsilin Getirdiği 3.000 Kg Ayçiçeği 12,600 Tl/Ton, Meriç Saatağacı Köyünden Ali Rıza Demir İsimli Müstahsilin Getirdiği 4.000 Kg Ayçiçeği 12,085 Tl/Ton Ve Yine Aynı Müstahsilin Getirmiş Olduğu 6.000 Kg Ayçiçeği 13,090 Tl/Ton Fiyat Üzerinden, Borsamız Üyesi Gürkan Gür Zahirecilik Nakliye Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi Sahibi Gürkan Gür Tarafından Satın Alındı. İlk Mahsulü Getiren Üreticilerimize Uzunköprü Ticaret Borsası Meclisi Adına, Yönetim Kurulu Sayman Üyemiz Orhan Gür Tarafından Birer Adet Çeyrek Altın Hediye Edildi. 2022 Ayçiçeği Hasat Sezonunun Tüm Üreticilerimize Ve Üyelerimize Hayırlı Olmasını Diliyoruz” ifadelerine yer verildi.

ÇİFTÇİNİN ORTALAMA BEKLENTİSİ
15 LİRA!

Çiftçiler genel olarak Ayçiçeği fiyatlarının en az 15 lira olması ve ayçiçeğinin Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından alınması gerektiğini söylüyor. Ayrıca, “Geçen sene ayçiçeği fiyatları 5 liraydı. Ancak girdi fiyatları 3 kat arttığı için ayçiçeğinde fiyatının 3 kat artarak en az 15 lira olmasını ve Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından alınmasını bekliyoruz” ifadelerini kulanıyorlar. Ayçiçeğine de buğday ve mısırda olduğu gibi en az 1 lira destek verilmesi gerektiğini, destek verildiğinde ekim alanlarının artacağını vurgulayan üreticiler, “Rusya ve Ukrayna savaşıyla ayçiçeğinin önemi arttı. Savaş döneminde ayçiçeği krizi yaşandı. Biz ayçiçeği ekim alanlarını arttırmalıyız. Devletimiz eğer destek verirse bu ekim alanları artacak. Ancak destek olmazsa çiftçimiz para kazanamayacak ve ekim alanları azalacak. ‘Çayır tırtılı’ ayçiçeği tarlalarımızı istila etti. Eğer biz kendi imkanlarımla önlem almasaydık fiyatlar daha da yükselecekti” ifadelerini kullandılar.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol