Ayçiçeğinde Üretim Tehlikesi, “Bu Şartlarda Seneye Ayçiçeği Ekmem”

Trakya Birlik, tarafından açıklanan Ayçiçeği avans fiyatları ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç, açıklanan fiyatın yetersiz olduğunu ve fiyatların tekrar güncellenmesi gerektiğini ifade etti. Kılıç açıklamasında, “. Ben önümüzdeki sene ayçiçeği ekmem. Bizi gören çiftçilerimiz de ekmeyecek ve bu sefer buğdaya kaçış olacak” ifadelerini kullandı. 

Prim desteklerinin de arttırılması gerektiğinin altını çizen Başkan Yıldız Kılıç, “3-4 ay önceyi çok çabuk unutuyoruz, o zamanlar krizden dolayı Türkiye yağ bulamama sıkıntısı yaşadı. Şimdi kapı açıldı ayçiçeği bol ekildi, verim de iyi hemen bizi unuttular. Bu çiftçiyi unutmayın, 3 ay önceki kuyrukları düşünün. Bizi bu çiftçilikten kaçırırsanız bir daha 10 sene sonra geri gelir” dedi. Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç, ayçiçek ve diğer ürünlerde her sene değişen fiyatlar karşısında üreticinin ne yapacağını şaşırdığını ifade etti. Kılıç, “Biz ziraat odaları olarak her yıl buğday taban fiyatı verilecek cebelleş bakalım. Bir sürü spekülasyonlar. Ayçiçeği taban fiyatı verilecek. Her yıl çiftçilere öcü gözüyle, nankörlükle itham altında kalıyoruz. Bu gibi şeylere maruz kalmamak için ne buğdayımıza, ne gübremize, ne mazotumuza zam gelsin. Biz bunun çabası içerisindeyiz. Biz bu sene 1 kilo buğdayla 1 mazot alıyorsak, 1 kilo da gübre alıyorsak, her sene bunu yapalım. Her sene devletimizle kavga etmeyelim. Tek beklentimiz bu. Bizim ne ekeceğimizin, ne biçeceğimizin, kaça satacağımızın belli olması lazım. Bu sene ayçiçeği para yapmadı. Buğdayın cirosuyla, ayçiçeğin cirosunu kıyasladığında, 1 metrede tam yarı yarıya. Ben önümüzdeki sene ayçiçeği ekmem. Bizi gören çiftçilerimiz de ekmeyecek ve bu sefer buğdaya kaçış olacak. Biz ne yapacağımızı şaşırdık. Biz dengeli bir ekiliş olsun, ülkemiz ne buğdayın, ne ayçiçeğin ne de çeltiğin sıkıntısını çeksin istiyoruz” dedi.

“SIKINTI ÇEKEREK, ÜRETİM
YAPMAK İSTEMİYORUZ”

Buğday ve ayçiçeği cirolarını kıyaslayan Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç, planlı ekim yapılmasının önemli olduğunu belirtti. Kılıç, “Biz ziraat odaları olarak her yıl buğday taban fiyatı verilecek cebelleş bakalım. Bir sürü spekülasyonlar. Ayçiçeği taban fiyatı verilecek. Her yıl çiftçilere öcü gözüyle, nankörlükle itham altında kalıyoruz. Bu gibi şeylere maruz kalmamak için ne buğdayımıza, ne gübremize, ne mazotumuza zam gelsin. Biz bunun çabası içerisindeyiz. Biz bu sene 1 kilo buğdayla 1 mazot alıyorsak, 1 kilo da gübre alıyorsak, her sene bunu yapalım. Her sene devletimizle, her yıl kavga etmeyelim. Tek beklentimiz bu. Bizim ne ekeceğimizin, ne biçeceğimizin, kaça satacağımızın belli olması lazım. Bu sene ayçiçeği para yapmadı. Buğdayın cirosuyla, ayçiçeğin cirosunu kıyasladığında, 1 metrede tam yarı yarıya. Ben önümüzdeki sene ayçiçeği ekmem. Bizi gören çiftçilerimiz de ekmeyecek ve bu sefer buğdaya kaçış olacak. Biz ne yapacağımızı şaşırdık. Biz dengeli bir ekiliş olsun, ülkemiz ne buğdayın, ne ayçiçeğin ne de çeltiğin sıkıntısını çeksin istiyoruz” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. üretimde beyaz bayrak 23 Eylül 2022 Cuma 13:50:17

    Yapılmak istenen de buydu zaten üreticiyi üretimden vazgeçirmek nasıl olsa diğer ülkelerde herşey mevcut sizler gaz balonları beton balonları ile eyleşin eğleşin yeter