Aya Nikola Manastırı turizme kazandırıldı

İl Kültür ve Turizm Müdürü Necmi Asan, IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı çerçevesinde “Sınır Ötesi Ortak Tarihi ve Kültürel Miras” projesi ile turizme kazandırılan Kıyıköy’deki Aya Nikola Manastırı’nın, 22 Kasım 2018 Perşembe (bugün) günü, Kırklareli Valisi Osman Bilgin’in katılımıyla açılacağını bildirdi.

INTERREG – IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı çerçevesinde Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından uygulanan“Common Cultural and Historical Heritage Beyond the Borders” / “Sınır Ötesi Ortak Tarihi ve Kültürel Miras” projesi tamamlandı. Proje kapsamında çalışmaları tamamlanan Aya Nikola Manastırı’nın, 22 Kasım 2018 Perşembe günü, Kırklareli Valisi Osman Bilgin’in katılımıyla resmi final toplantı ve açılışı gerçekleştirilecek.
Proje hakkında açıklamalarda bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürü Necmi Asan, Projenin 24 ay boyunca Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Burgas Tarih Müzesinin işbirliğinde gerçekleştirildiğini belirtti. Proje çerçevesinde her iki kurumun kendi alanlarındaki ortak tarihi ve kültürel alanların korunmasını, düzenlenmesini ve ziyaretçileri için daha uygun koşulların yaratılması için çalışmalarda bulunduğunu kaydeden Asan, “Bu doğrultuda Bulgaristan’ın Burgas ilinde bulunan ve bir dönem Kanuni Sultan Süleyman’ın Hamamı olarak faaliyet göstermiş olan Aquae Calidae Therma arkeolojik alanın düzenlenmesi ve ziyaretçiler için yürüyüş alanların ve bilgilendirme köşelerinin oluşturulması yapıldı. Projenin Türkiye ayağında ise Vize İlçesi Kıyıköy Beldesinde bulunan ve Justiniyan döneminde (6.y.y.) kurulan Aya Nikola Manastırı’na giden yolun düzenlenmesi, tarihi taş manastırın önünde turistlerin, ziyaretçilerin otobüs ve araçları için otopark alanların oluşturulması ve manastıra giden yolun aydınlatılması ile ilgili yapım işleri tamamlandı. Proje kapsamında; 2018 yılında her iki kurum uzmanlarının katılımıyla Bulgaristan’ın Burgas şehrinde bir Uluslararası Bilim Konferansı organize edildi. Bilim Konferansında ortak tarihi ve kültürel varlıkların öne konulması, işbirliği çerçevesinde onların korunması ve sürdürülebilir yöntemlerle turizm sektöründe değerlendirilmesi gibi konular ele alındı. Projenin sonunda Kırklareli’nin Vize İlçesi, Kıyıköy Beldesinde bulunan ve her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Aya Nikola tarihi taş manastırına giden 1.200 metre uzunluğundaki yol düzenlenerek, yaya yürüyüş alanları ile tarihi mekana uygun aydınlatma gerçekleştirildi. Bu proje ile Kırklareli turizminin geliştirilmesine katkı sağlayacak” dedi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol