Atıl seralar ekonomiye yeniden kazandırılacak mı?

Kırklareli’nde atıl vaziyetteki seraların tekrar işler hale getirilerek ekonomiye dahil edilmesi noktasında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 1 milyon TL’lik bütçeyi Kırklareli’ne gönderdiği, bu noktada Kırklareli İl Özel İdaresi’nin de desteği ile bu projeyi hayata geçirmek istedikleri öğrenildi. Kırklareli genelinde kurulmuş ancak çeşitli nedenlerle işlerliğini yitirmiş seralara yönelik gerçekleştirilmesi düşünülen projede henüz Tarım ve Orman Bakanlığı ile Kırklareli İl Özel İdaresi’nin anlaşmaya varamadığı belirtildi. Bakanlığın proje için İl Özel İdaresi’nin de kaynak ayırmasını istediği ifade edildi.

Kırklareli İl Genel Meclisi’nin 5 Ocak 2023 Perşembe günkü birleşiminde Meclis üyesi Aptullah Mutluer’in gündeme getirdiği konu atıl durumdaki seralar için umut olabilir. Aldığı bir “duyumu” Meclis ile paylaşan Mutluer, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı bir proje ile Kırklareli’nde atıl duruma düşmüş seraları yeniden canlandırmayı hedeflediğini söyledi. Konu hakkında fazla bir bilgisi olmadığını ancak İl Özel İdaresi’nin de projeye dahil edilmek istendiğini anlattı. 
Mutluer, gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından oturum sona erdirileceği sırada söz alarak yaptığı açıklamada, “Bir duyum aldım. Bakanlık bir yazı göndermiş. Her ne kadar bütçeyi hazırlayıp versek te ilimizde kurulup atıl hale gelen seraların tekrar canlandırılması ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı bir ödenek göndermiş. İdareyi de bu işin içine katmış, sizde destek verin demiş gibi duydum” dedi.
Netleşmesini bekledik
Bunun üzerine Meclis Başkanı Aydın Karakoç konu hakkında bilgi sahibi olduğunu ancak henüz netleşmediği için Meclisle paylaşmadığını konuyu kesinleşince Meclise bilgi vereceklerini ifade ederek, “Bu konu henüz olgunlaşmadığı için ben bilgi vermemiştim. Bu proje ile ilgili Tarım İl Müdürü beni aradı. Kendisiyle görüştük, bu proje İl Özel İdaresi de 1 milyon lira katacak ayrıca projeyi yürütecek şahıslardan da belli bir katkı payı alınacak. Bunu Vali Bey, Genel Sekreterimiz ve Tarım İl Müdürümüzle konuştuk. Fakat bu 2022 yılı içindi. 2022 yılı içinde tamamlanamadı. 2023 yılına kaldı. 2023 yılı içinde seraların örtülmesi ile ilgili bu proje tam olarak netliğe kavuşturulamadığı için çalışmaları devam ettirme kararı alınmıştı. Netleşince Meclisteki arkadaşlarımıza detaylarıyla bilgi vereceğiz. Konu şu anda tartışma halinde. Tarım İl Müdürlüğü ile Özel İdare ve Valilik Bakanlıktan gelen yazıyı farklı yorumluyor. Yorum farklılığı henüz ortadan kalkmadığı için projeye netleşmedi” diye konuştu.
Mantıklı ve güzel bir proje
Bunun üzerine yeniden söz alan Aptullah Mutluer, bu tür konunun tüm Meclisi ilgilendirdiğini belirterek; “Sonuçta bu tüm Meclis üyelerini ilgilendiren bir konu. Böyle bir durum var ise icabında bir önerge ile konu Tarım Komisyonuna gidebilirdi. Komisyonda araştırıp ne yapıp yapılamayacağı konusunda bize bilgi verirdi. Aslında güzel bir konu gündeme gelmiş. Adamın serasının naylonu yırtılmıştır, camı kırılmıştır. Serayı canlandırmak istiyordur ama imkanı yoktur. Böyle bir vesile ile bu serayı yeniden canlandırabilir. İster teklif gelsin ister gelmesin bence biz bu konuyu araştırmalıyız. Mantıklı ve güzel bir proje. İnşallah gerçekleşir ve o para geriye gitmez. Bizde ilimize katkı sunma imkanımız varsa bunu araştırırız diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
İdareden gelince 
değerlendirilir
Meclis üyesi Nihat Sağlam da, konu hakkında şu an için tartışma yapmanın yersiz olduğunu ifade ederek, “Bizim İl Özel İdaresinde görevli yetkililerimiz var. Bize teklif hazırlarlar getirirler bizde değerlendiririz. Şu anda bizim yaptığımız havanda su dövmek” dedi. 
Tarım Arazilerinin 
Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi Kapsamında
Kırklareli’ndeki atıl seraların tekrar üretim yapar hale getirilmesini amaçlayan proje, Tarım ve Orman Bakanlığının “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında hayata geçiriliyor. Bu anlamda yeni sera yapımından ziyade mevcut atıl seraların tekrar kullanımını kapsıyor. Bu amaçla Bakanlık Kırklareli’ne 1 milyon lira ödenek gönderdi. Bakanlık projeye İl Özel İdaresinin de katkı sunmasını istiyor. 2023 yılında bu anlamda atıl seraların üretime kazandırılması çalışması yapılacak.
Proje tamamen atıl vaziyette, kullanılmayan seralara yönelik. Yeni bir sera yapımını kapsamıyor. Bu proje ile seraların yüzde 80’inin yeniden üretime kazandırılması bekleniyor. (H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol