Atıl Durumdaki Öğretmen Kampı Turizme Kazandırılıyor

Kırklareli’nin Demirköy İlçesi’ne bağlı İğneada beldesindeki 58.500 m2'lik alan üzerine kurulu 93 adet bungalov tipi yapıdan oluşan İğneada Tatil Köyü, İğneada Tatil Köyü Restorasyon Çalışması adıyla toplamda 349 bin 410 TL bedelle restore edilerek yeniden turizme kazandırılacak. 2009 yılından bu yana atıl durumda olan tatil köyü İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü’nden 2015 yılında özel bir firma tarafından kiralandı. 25 Nisan 2019 tarihinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün “ÇED Gerekli Değildir” kararı verdiği proje ile tesisteki 93 adet yapının içi toplamda 226 oda olacak biçimde düzenlenecek. Böylece yatak kapasitesinin 494’ü bulacağı tesisin Kırklareli turizminin alt yapısına önemli bir katkı sağlaması bekleniyor. Diğer yanda bölgedeki bir diğer tatil köyü vasfındaki alan ise kullanım hakkı İl Özel İdaresi’nde bulunan İğneada girişindeki bölge. Halen atıl durumda olan bu tesisin yenilenebilmesi içinse 3-4 milyon gibi ciddi rakamlar senelerdir İl Özel İdaresi’nde konuşuluyor. 

Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 25 Nisan 2019 tarihinde yayınladığı bir “ÇED Gerekli Değildir” kararı ile uzun yıllardır konuşulup duran bir konunun yeniden gündeme gelmesine neden oldu. Kararla; Kırklareli’nin Demirköyİlçesi’ndeki İğneada Beldesindetoplamda 66.360 m2'lik 439 ve 438 Nolu Parseller üzerindeki 58.500,00 m2'lik alan üzerindeki yapılar,özel bir firma tarafından “İğneada Tatil Köyü Restorasyon Çalışması”projesi ile restore edilecek. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, projeye ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulan proje tadilat dosyasınındeğerlendirilerek “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verildiğini açıkladı. Açıklanan “ÇED Gerekli Değildir” kararının verildiği proje ise 2009 yılından bu yana atıl durumdaki bir tesisi işaret ediyor. Demirköy İlçe Meydanı’na 21 kilometre mesafedeki tesis 66.360 m2'lik439 ve 438 Nolu Parseldeki 58.500,00 m2'lik alan üzerine kurulu 93 adet bungalov tipi yapıyı kapsıyor. Deniz kenarındaki tesis şu an uzun yılladır kullanılmıyor ve tadilat gerektiriyor. Söz konusu firma gerçekleştireceği tadilat ile 93 adet tek kattan oluşan binayı büyüklüğüne göre 2 veya 3’e bölerek226 oda ve 494 yatak kapasiteli bir tatil köyüne dönüştürecek. 349 bin 410 TL bedelle restore edilecek tesis, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü’nden 2015 yılında ihaleyle 10 yıllığınakiralandı.Daha önceleri Öğretmen Kampı olarak bilinen alanda yapılacak tadilat ile toplam bina alanında değişikliğe gidilmeyecek. Kırklareli’ne 67 kilometre, Demirköy İlçe Merkezi’ne 21, İğneada belde merkezine 2 kilometre ve İğneada Longoz Ormanları’na 203 metre mesafedeki tesis Kırklareli’nin önemli turizm bölgelerinden olan İğneada’nın konaklama ihtiyacına bir alternatif sağlanacağı gibi yatak kapasitesinde de 494 yatak gibi önemli bir artış sağlayacak.
Bir benzeri de İğneada girişinde
Söz konusu tesisin yeniden işlerlik kazanarak bölge turizme sunulması beldedeki diğer atıl tesisleri de akıllara getirdi. Kırklareli İl Genel Meclisi’nin yıllardır dönem dönem tartıştığı ancak yüksek tadilat masrafları ile sürekli rafa kaldırdığı bir diğer tesis te kullanım hakkı İl Özel İdaresi’nde olan ve İğneada girişinde bulunan tesis. Kırklareli İl Genel Meclisi’nde sıkça dile getirilen bu konuklama tesisi de daha önceki dönemlerde yaklaşık olarak dile getirilen 3-4 milyon lira gibi yüksek tadilat bedelleri nedeniyle bir türlü İl Genel Meclisi’nden onay alıp kullanıma sunulamıyor. Söz konusu tesis İğneada Belediyesi’ne ait bulunuyor.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. işinize gelmeyen yorumları yayınlamıyorsunuz böyle gazetecilik olmaz