Atayadigarı Alpullu Sit Alanı İlan Edildi

“Doğal Tarihi ve Kentsel Sit Alanı” statüsündeki Alpullu Şeker Fabrikası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın aldığı karar ile kısmen “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı" ve kısmen “Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edildi. 

Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 15.04.2020 tarihli ve 88130 sayılı “Olur”u ile kısmen “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı" ve kısmen “Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edildiğini duyurdu.
Yapılan açıklamada, “27 Ekim 2017 tarihli ve 30223 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan "Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" in 2. Maddesinin (j) bendinde yer alan "Anıt ağaçlar hariç, tabiat varlıklarının ve doğal sit alanlarının tescil kararları Resmi Gazete' de yayımlanır ve Bakanlığın internet sayfasında bir ay süre ile duyurulur." hükmü gereği ekteki haritada belirtilen doğal sit alanının tescili tebliğ olunur” denildi.
Alpullu Şeker Fabrikası..
Alpullu Şeker Fabrikasının 22 Aralık 1925 yılında temeli atılmış 26 Kasım 1926 yılında işletmeye açılmıştır. Geniş bir alan üzerine kurulan fabrika kompleksi Alpullu Tren İstasyonu yanına kurulmuştur. 500 bin lira sermayeyle oluşturulan "İstanbul ve Trakya Şeker Fabrikaları Türk A.Ş." tarafından kurulmuştur. Türkiye'de ilk şeker üreten fabrikasıdır. Fabrika, Almanya kökenli Maschinenfabrik Buckau R. Wolf Şirketi tarafından kurulmuştur. 22 Aralık 1925 yılında temeli atılmış, 26 Kasım 1926 yılında işletmeye açılmıştır. Fabrika binası işletmeye açıldıktan sonra burada çalışan işçilerin ikameti için zaman içerisinde lojmanlar ve sosyal tesisler yapılarak geniş bir yapı kompleksi sağlanmıştır. Alan içerisinde zengin bir bitki örtüsü ve çınar ağaçları bulunmaktadır. Fabrika 2018 yılında 150 milyon Türk Lirasına özelleştirildi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol