Askıya Alma Sistemi’ne başvurular başladı

Sanayicilerin ihtiyaç duyduğu hammadde ve yarı mamul niteliğindeki sanayi ürünlerine ilişkin olarak her yıl 1 Ocak ve 1 Temmuz tarihlerinde yürürlüğe girecek şekilde yapılan Askıya Alma Ve Üretimin Tüketimi Karşılamadığı Ürünlerde Kota Başvuruları, ülkemiz temsilcilerinin de yer aldığı bir toplantıda Avrupa Komisyonu tarafından müzakere edilerek karara bağlanmakta...

Konu ile ilgili olarak, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası’na Ekonomi Bakanlığından e-posta aracılığıyla ulaşan kayıtlı yazıda, sanayicilerimiz tarafından kullanılan AB ve Türkiye’de yeterli üretimi olmayan hammadde veya yarı mamul niteliğindeki eşya için tarife kontenjanı açılması ya da bu ürünlerin gümrük vergilerinin askıya alınmasına ilişkin başvuruların en geç 15.08.2017 tarihine kadar Ekonomi Bakanlığı’na intikal ettirilmesi gerektiği ifade edildi. Yazıda, sanayicilerimizin EK-1 ve EK-2’de yer alan listeyi özellikle incelemesinin önemi vurgulanmakta ve bu listede, sanayicilerimizden talep gelmesi halinde tarife kontenjanı açılması ihtimali yüksek olan ürünlerin yer aldığı belirtildi. Yazıda, EK-3’de yer alan hali hazırda gümrük vergisi askıya alınmış eşyayı üreten ve bu ürünlerin askıya alma listesinden çıkarılmasını talep eden sanayicilerimizin ise en geç 01.11.2017 tarihine kadar Ekonomi Bakanlığına iletmeleri gereği bildirildi. Ayrıca, AB ya da Türk firmalarınca 01.07.2018 tarihinden itibaren gümrük vergilerinin askıya alınması veya tarife kontenjanı uygulanması talep edilen eşyaya ilişkin listenin 2017 Aralık ayı içerisinde http://www.ekonomi.oov.tr/portal/url/bta adresinde yayımlanacağı bildirilerek, bu ürünlere ilişkin itiraz ya da eş başvuruların Ekonomi Bakanlığı’na en geç 01.01.2018 tarihine kadar intikal ettirilmesi gereği vurgulandı. Yazıda, başvuruların işleme konulabilmesi .için en geç yukarıda belirtilen tarihlere kadar Ekonomi Bakanlığı’ndan evrak kayıt numarası almış olmasının gereğine işaret edilerek, başvurulara ilişkin formlara yazıda yer alan linkten ulaşılabileceği bildirildi.
İlgili Kişilerin İletişim Bilgileri;
Kimyasallar, Maden-Metal ve Tekstil Hammaddeleri:
Bekir Sıddık KIZMAZ Uzman T: 0 312 204 95 76 E : kizmazb@ekonomi.gov.tr
Merve BAYATA Uzman Yrd. T: 0 312 204 95 75 E: mbayata@ekonomi.gov.tr
Ekin Deniz TİMUR Uzman Yrd. T: 0 312 204 92 91 E: timured@ekonomi.gov.tr
Elektrik-Elektronik, Otomotiv ve Makine Ara Malları:,
Ömer Furkan YÜKSEL Uzman Yrd. T: 0 312 204 95 94 E: yukselof@ekonomi.gov.tr
Murat Özmen Uzman Yrd. T: 0 312 204 99 38 E: ozmenm@ekonomi.gov.tr
Askıya Alma Sistemi nedir?
Askıya Alma Sistemi kapsamında; Türkiye ve AB'de üretimi bulunmayan sanayi ürünleri için askıya alma, AB ve Türkiye'de üretimi bulunan ancak yetersiz olan ürünler için ise tarife kontrenjanı (kota) uygulanıyor. Diğer taraftan, Ülkemiz ile Avrupa Birliği arasındaki Avrupa Kömür Çelik Topluluğu Serbest Ticaret Anlaşması kapsamı demir çelik ve kömür ürünleri askıya alma sisteminin kapsamının dışındadır. Yürürlüğe giren askıya alma/kota düzenlemeleri tüm AB üyeleri ve Türkiye için geçerlidir. Bitmiş/nihai ürünler, perakende satış amacı taşıyan ürünler askıya alma rejimine konu edilemez.
Askıya Alma Sistemi kapsamında gümrük vergisi muafiyeti tanınan ürünler İthalat Rejimi Kararı Eki V Sayılı Listede yayımlanmaktadır. Askıya Alma Sistemi çerçevesinde yapılacak yeni başvurular yapılmadan önce güncel V Sayılı listenin incelenmesi gerekmektedir. İthalat Tebliği (İthalat:2017/1)'in Yedinci Kısım, İkinci Bölümü Askıya Alma Sistemine ilişkin hükümleri içermektedir.
Askıya Alma Sistemi
nasıl işlemektedir?
Bakanlığa yapılan başvurular, Avrupa Komisyonu (Komisyon) bünyesinde faaliyet gösteren Ekonomik Tarife Sorunları Grubuna (ETSG) iletilmektedir. Tüm AB üyesi ülkeler ve Türkiye’den toplanan talepler (askıya alma, temdit, itiraz) ülkemiz delegelerinin de katıldığı ve yukarıda takvimi verilen toplantılarda müzakere edilir. Bu müzakereler sonucunda, ilgili dönemin askıya alma rejimi güncellemeleri (uygulamaya giren ve çıkan ürünler) Komisyona iletilir. Komisyon tarafından nihai kararın verilmesini müteakip, Askıya Alma Sistemi güncellemeleri AB ve Türkiye’de eş zamanlı olarak yürürlüğe girer.
Mevcut askıya alma uygulamasının yenilenerek uzatılması (temdit)
Askıya Alma Sistemi kapsamına alınan bir ürüne 5 yıl süreyle gümrük vergisi muafiyeti tanınmaktadır. Bu sürenin bitiminde ilgili askıya alma yeniden gözden geçirilmekte ve söz konusu askıya almanın sona ermesi kararlaştırılabilmektedir. Dolayısıyla yürürlükteki Askıya Alma Sistemi kapsamında ithalatı yapılan bir ürün için, askıya alma süresi sona ermeden önce temdit başvurusu yapılması gerekmektedir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol