Asırlık panayır PAVLİ renkli görüntülere ev sahipliği yaptı

Bu yıl 111.kez kapılarını ziyaretçilerine açan Pavli Panayırı 12 Eylül tarihinde sonlandı. 110 dönümlük alanda 400 civarında esnafın hizmet verdiği Pavli’ye Trakya başta olmak üzere ülke genelinden ve yurtdışından misafir gelirken, Pavli renkli görüntülere sahne oldu.

Pehlivanköy Belediyesi tarafından düzenlenen Pehlivanköy Sonbahar Hayvan ve Emtia Panayırı (Pavli) 9 Eylül Perşembe günü açılış töreni ile 111’nci kez Trakya ile buluştu. 4 gün boyunca devam eden Panayırda eğlenceli anlar yaşandı.
Pehlivanköy Belediye Başkanı Hüseyin Açıkel, Panayır’a 400 civarında esnaf katıldığını söylerken, Pavli’nin 110 dönüm arazi üzerinde kurulduğunu söyledi. Hüseyin Açıkel de Panayırın tarihine vurgu yaparak bölgenin en eski tek panayırı olduğunu dile getirdi. Açıkel, bölge halkının yetiştirdiği ürünleri Panayırda satışa sunduğunu, yine buradan mevsimlik ve yıllık ihtiyaçlarını karşıladığı kaydetti. Panayırın aynı zamanda büyük bir eğlence ve alışveriş merkezi olduğunu kaydeden Açıkel, her yıl ilgiyle beklenen Pavli’nin gelenek ve göreneklerin yaşatıldığı, kültürün harma nlandığını önemli bir nokta olduğunu ifade etti.

Geleneksel Pavli Panayırı Tarihçesi
Pavli Panayırı bu yıl 111. yaşını kutluyor ve "Dalya!" diyor. Panayırlar, pagan ve Helen toplulukların önemli gördükleri kale şehirler etrafında belli zamanlarda bir araya gelip, eğlenceler düzenleyerek ticari mal alışverişlerinde bulundukları önemli aktiviteler olarak günümüze değin ulaşmıştır. Yunanca' da "Panegrysis" diye söylenen bu kelime, büyük toplantı, kurultay, festival, kalabalıklar gibi anlamlar içermektedir.70' li yılların sonlarına kadar Trakya'nın birçok yerinde ( Keşan, Lüleburgaz, Pınarhisar, Silivri, Havsa vb...) bu tip panayırlara rastlanırdı. Bu panayırlar daha çok mal ve hayvanların satıldığı, o bildik adıyla "Hayvan ve Emtia Panayırları" şeklinde düzenlenirdi. Pavli Panayırı'nın bir diğer adı da "Pehlivanköy Sonbahar Hayvan ve Emtia Panayırı" olarak herkesçe bilinmektedir. Trakya Genelinde ki En Büyük Panayır Pehlivanköy Sonbahar Panayırı, Trakya'da Çatalca'da düzenlenen panayırla birlikte günümüze ulaşmayı başaran son iki panayırdan en büyüğüdür. Panayırın kendine has bir özelliği de, uzun seneler Eylül ayının ikinci haftası başlayıp 4 gün sürmesidir. Pavli Panayırı'nın düzenlenmesine ilişkin, 1908 yılında Sultan II. Abdülhamid döneminde tarafından verilen izinde ( İrade-i Seniyye ) panayırın Eylül'ün 7. günü ( ilk haftası) başlaması ve yukarıda bahsedildiği gibi 4 gün sürmesi kararlaştırılmıştır. Pavli'nin Gözleri Hülya BAYRAK. Bu özellik günümüz şartlarında artık rafa kaldırılmıştır. Bunun yerine, çok özel bir durum olmadıkça Eylül ayının ikinci haftasına denk düşen Perşembe günü panayır başlar, dördüncü gecesine rastgelen Pazar gecesi en coşkulu gecesini yaşar, ertesi gün olan Pazartesi günü artık alabildiğine geniş panayır çayırında gelecek yıla görüşmek üzere yükünü toplayan panayırcılardan başka kimsecikler kalmaz. Tren yolunun hemen karşısında bulunan, Ergene nehri kıyısındaki alabildiğine geniş çayırlıkta kuruluyor. Panayır her ne kadar Romanlar'ın baskın tekelinde gibi düşünülse bile, aslında durum pek de böyle değildir. Romanlar genellikle lunapark bölümünde, kendilerine has eğlence anlayışlarıyla panayırın eğlence ayağını diri tutuyorlar. Kendilerine has, artık kanıksanan jargonlarıyla bu işi en iyi de onların yaptığı şüphe götürmez bir gerçek. Lunapark sadece çocuklara ve gençlere hizmet etmiyor. Yaşı bir hayli ileri olanları da fırdöndü zincirli salıncaklarda, ruhunu emanet ederek cesaretle bindiği gondollarda, muzipçe diğerlerinin araçlarına bindirmek için orta yerde deli gibi dolaşan çarpışan otolarda görmek mümkün. İki kişinin karşılıklı ayakta durarak hızlandırdıkları, küçük gondol tarzı nostaljik salıncaklarda köylü kadınların korku dolu şen kahkahalarını ve basma kumaştan şalvarlarının rüzgara karışan uğultusunu duyabilirsiniz.
(G. Gökçen)

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. kırklareli bağbozumu şenliği bu sene yapılmayınca ( daha doğrusu sadece kendi davetlilerine yapılıp halka duyurulmayınca ) pehlivanköye gittik. iyi de yapmışız. çok eğlenceliydi.