Asırlık Kuraklık Yaşıyoruz

Trakya bölgesi kışın yağışsız geçmesi nedeniyle son yılların en kurak günlerini geçiriyor. DSİ verilerine göre bölgede bulunan 6 baraj ve 31 gölette doluluk oranı yüzde 20'lere kadar düştü. Yapılan araştırmalara göre komşumuz Edirne son 91 yılın en kurak yazını geçirirken, ilimizin Ağustos ayında aldığı yağış miktarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 81 azaldı. Bu karanlık tablo yıl boyunca İl Genel Meclisi üyeleri ve çevre dernekleri tarafından sıklıkla dile getirilirken, eğer yağış durumu önümüzdeki yıl da böyle sürerse 2021 yazının çok ciddi kuraklıkla geçeceği ifade ediliyor. 

Trakya’da yaşanan kuraklıktan en çok etkilenen illerden birisi de Kırklareli. DSİ verileri üreticiyi tedirgin ederken, DSİ verilerine göre bölgede bulunan 6 baraj ve 31 gölette 2019 yılına yüzde 40 doluluk oranıyla girildiği, bu yıl ise aynı baraj ve göletlerde su seviyesinin yüzde 20'ye düştüğü vurgulanıyor.
Tarım arazilerini sulayan göletlerin bazılarına su salınamazken, özellikle köylerdeki vatandaşlardan su kullanımı konusunda bilinçli olmaları isteniyor. Su seviyesi kritik derecede düşen baraj ve göletlerin kuruluğu göze batıyor.
Trakya’nın Kuzeyinde %80’in üzerinde azalma
Meteoroloji Genel Müdürlüğü kuraklık hakkında yaptığı yazılı açıklamada; “Ülke genelinde yağışlar uzun yıllar normali ve geçen yıl yağışlarının altında gerçekleşti. Ağustos ayı yağışı 12.1 mm, normali 13.8 mm ve 2019 yılı ağustos ayı yağışı 19.7 mm’dir. Yağışlarda normaline göre %12, geçen yıl aynı ay yağışına göre %39 azalma görüldü.
Ağustos ayı yağışları, Kuzey Ege, Orta ve Batı Karadeniz, Trakya’nın Kuzeyi, İç Anadolu, Gaziantep, Hatay çevreleri ile Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Elazığ çevrelerinde normallerine göre %80’in üzerinde azalma gösterdi. Ağustos ayında Karadeniz Bölgesi’nin batısında yağışlar yer yer 1 mm’nin altında gerçekleşirken, doğusunda ise 190 mm’ye varan yüksek yağışlar kaydedildi. Düzce ve Zonguldak son 40 yılın en düşük, Bolu ve Sakarya son 40 yılın en düşük ikinci yağışını aldı.
Marmara Bölgesi Ağustos ayı yağış ortalaması 5.8 mm, normali 18.1 mm ve geçen yıl yağış ortalaması 30.9 mm'dir. Yağışlarda normaline göre %68, geçen yıl ağustos ayı yağışlarına göre %81 azalma gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol