Asılsız çağrılar ve ambulans kazaları önlenmeli

Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü ev sahipliğinde dün Royal Bilgiç Hotel’de Edirne ve Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü’nün de katılımıyla “Asılsız Çağrılar ve Ambulans Kazalarının Önlenmesi Çalıştayı” yapıldı...

Çalıştay, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Çalıştay’da ilk sözü alan Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Çiğdem Cerit, konuşmasına çalıştaya katılan Edirne ve Tekirdağ İl Sağlık Müdürlerine, sağlık yöneticilerine, sağlık personellerine ve basın mensuplarına teşekkür ederek başladı. Türkiye’nin sağlık hizmetlerinde son yıllarda büyük bir gelişme sağladığını belirten Cerit “Asılsız Çağrılar ve Ambulans Kazalarının Önlenmesi Çalıştayı’na hepiniz hoş geldiniz. 3 ay önce Tekirdağ’da yaptığımız toplantıda ambulans kazalarının önlenmesi ve 112 Komuta Kontrol Merkezi’ne yapılan asılsız çağrıların önlenmesi konuları gündemimize girmişti. Böylesine önemli konuların çalıştay yapılarak tartışılması, köklerine inilmesi, çözüm önerilerinin geliştirilmesi hepimizin hemfikir olduğu bir konu oldu. Nihayet burada bu konuları tartışmak için toplandık.
Ambulans kazaları detaylı bir şekilde incelenmeli
Ülkemizde acil sağlık hizmetleri gerek sağlık, gerek personel sayısı, gerek araç sayısı, gerekse sunulan hizmetlerin kalitesi ile son yıllarda hızla büyümektedir. Yaklaşık 30 bin personel ve 5 bin ambulans ile ülkemizde büyük bir filo ile hayati önem taşıyan bir hizmeti sunmaktayız. Sunulan hizmetlerin artması ile bu büyümeye parelel olarak ambulansların trafikte kalma süresi ve trafikte ki ambulans sayısı son zamanlarda hızla artmıştır. Bu durum ambulans kazalarının artmasına neden olan faktörlerden bir tanesidir. Ambulanslar topluma sunulan sağlık hizmetlerinin önemli bir parçası olduğu için hizmetin aksamaması ve kazalar sonucu kaybolan milli servetimizin muhafazası, ambulans kazalarının detaylı bir şekilde irdelenmesi için gerekmektedir.
Aşırı hız, dikkatsizlik, tedbirsizlik, kanunlara ve emir talimatlarına aykırı davranma, acemilik, ehliyetsizlik, sevk ve idare hataları, kendine aşırı güven, sürüş pozisyonu hataları gibi hatalarla karşımıza istemediğimiz ambulans kazaları çıkmaktadır. Türkiye’de hastane öncesi acil sağlık personelinin ambulans kazalarından ölüm riski 100 binde 21.4’lerde iken yurt dışında bu oran bazı ülkelerde 100 binde 9.6’dır. Acil sağlık hizmetleri personellerimiz vakayı hastaneye en kısa sürede ulaştırmaya çalışıyorlar. Bu, zaman zaman sürücülerimiz için stresi ve kaza olasılığını arttıran bir durum olarak ortaya çıkıyor. Türkiye’de Emniyet Genel Müdürlüğümüzün verilerine göre yaralanma ve ölüm içeren ambulans kazalarının yaklaşık 3’te 1’inin hız kurallarına uyulmama sonucunda meydana geldiğini görmekteyiz. Hiçbir düzenlemede yer almamasına karşın halkımızda ve bazı ambulans personelimizde de ambulansların hız sınırını aşabileceği konusunda bir yanılgı bulunmaktadır.
Kazaları
önleyebilmek için veriler çok önemli
Yapılan birçok çalışma da göstermektedir ki kazaların birçoğu önlenebilir ve özellikle kavşaklara kontrollü olarak girildiğinde ambulans kazalarının yüzde 75 oranında önlenebildiği birçok bilimsel çalışmada ortaya konmuştur. Bunun dışında ışık ve siren kullanımının, sürücülerin adrenalin seviyesinin yükselmesi ile gaza basma eğiliminin arttığı araştırmalar neticesinde ortaya konmuştur. Belli durumlarda siren ve tepe lambası kullanımı konusunda bakanlığımız çalışmalarını tamamlamış ve son talimatları bizlere iletmiştir. Bugün bir nevi bu çalıştay ile hem kendimiz hem de birlikte çalıştığımız iş arkadaşlarımızı eğiteceğiz ve birbirimizden çok şey öğreneceğiz. Bu kapsamda kazarlı iyi anlamak için verileri de iyi toplamak gerekiyor. Kazalar meydana geldiğinde genelde emniyet güçlerimiz ve jandarma güçlerimiz yanımızda oluyorlar. Onlara da bu vesileyle teşekkür etmek istiyorum. Çalışmalar kazaların yaz aylarında, gündüz saatlerinde, şehir içinde ve en çok kavşaklarda meydana geldiğini ortaya koymaktadır. İlimizde ki verileri analiz ettiğimizde ülkemizdeki bu verilerle örtüştüğünü görmekteyiz. Özellikle Sağlık Bakanlığımızın son birkaç yılda başlattığı çalışmalar ile asılsız çağrılarda büyük bir düşüş yaşanmaktadır. Bugün Trakya bölgemizin 3 güzide ilinin değerli sağlık temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşecek olan bu çalıştayın verimli geçmesini diliyorum. “ ifadelerini kullandı.
Kırklareli İl Sağlık Müdürü Çiğdem Cerit’in ardından sözü Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan aldı. Böylesine önemli bir günde programda olmaktan dolayı heyecanlı olduğunu dile getiren Kalkan “ Sayın müdürümüzün de ifade ettiği gibi birbirimizden öğreneceğimiz çok güzel şeyler olacak. Biz bu toplantılarda en çok tecrübe paylaşımı yapıyoruz. Dostluklar ve köprüler kuruyoruz. Ortak noktalarımızı tanıyoruz ve hep bir adım daha ileriye geçme imkanı buluyoruz. Son dönemlerde Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürümüz önemli duyurularda bulunuyor. Özellikle son dönemlerde vaka dönüşü de kaza sıklığının arttığını ifade etti. Bu yüzden kaza sebepleri üstüne hep birlikte çalışacağız. İstatistiklere baktığımızda üstümüzde gitgide artan bir sağlık iş yükü olduğunu görüyoruz. Ambulans çağrıları, acil başvuruları, yapılan işlemler gün geçtikçe artıyor. Özellikle bunları nasıl azaltacağımızı burada konuşacağız. Burada işin köküne inip nedenleri bulmamız gerekiyor.“ dedi.
Ambulans
kazalarının
sebeplerini tespit etmeliyiz
Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Cengiz Becerir ise “Bu çalıştayın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bu toplantıyı organize ettiği için Kırklareli İl Sağlık Müdürümüze teşekkür ediyorum. Ambulans kazalarını inceleme ve 112 asılsız çağrılarını değerlendirme işi başladığında aslında tüm kurum olayı değerlendirmeye başlıyor. Bizler de ambulans kazası olduğu zaman kaza nasıl oldu? Dış etkenler nedir? Personelimiz ne şartlarla oraya gitti? Ambulansın teknik özellikleri neydi? Yolun teknik durumu neydi? gibi sorulara cevap arayarak ince eleyip sık dokumalıyız. Bir daha bu kazaları yaşamamak adına çok değerli sonuçlar çıkararak bunu Türkiye’ye yaymamız gerekiyor. Bizler acil durumlarla karşılaştığımız için kazaya açık bir kurumuz. Bu yüzden bu çalıştaydan çok değerli sonuçların çıkacağını düşünüyorum. Asılsız çağrılar konusunda farkındalığın arttığını ve asılsız çağrıların azaldığını görüyoruz. Umuyorum ki bu çalıştay hayırlara vesile olur.” şeklinde konuştu.
Ardından sözü alan Kırklareli Vali Yardımcısı Numan Hatipoğlu 112 hattının lüzumsuz bir şekilde kullanılmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek “Ülkemiz acil sağlık hizmetleri açısından çağ atladı. Binlerce çalışanı, aracı ve ekipmanıyla son derece çağdaş bir seviyeye geldi. Bu bağlamda hem hizmet veren çalışanların hem de toplumumuzun bu yeni hizmet standartlarına ulaşması, bunu doğru ve bilinçli bir şekilde kullanabilmesi büyük bir önem arz ediyor. 112 acil hattının lüzumsuz bir şekilde kullanılması bir sorun. Trafikte ambulansın ilerleyememesi ve çeşitli kazaların meydana gelmesi başka bir sorun. İnşallah, toplumumuzun bu alanda her geçen gün artan bilinci ve farkındalığı ile bu sorunlar giderilecektir.” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından Çalıştay, Çalışma Grupları Çalışmaları ve il sunumları gerçekleştirildi. Genel değerlendirmenin ardından çalıştay sona erdi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol