Aşağıpınar’ın geleceği konuşuldu

Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Kameno
Belediyesi’nin ortaklaşa uyguladığı “Yaşayan Tarihi Kentler-Aşağıpınar ve Rusokastro” isimli projenin tanıtım toplantısı dün Kırklareli Merkez’de bulunan özel bir otelde gerçekleşti. 24 Temmuz’da başlayan ve 23 Nisan 2021’de sona erecek olan proje ile yereldeki turizm olanaklarının arttırılmasına yönelik faaliyetler gerçekleştirilecek.

“Yaşayan Tarihi Kentler-Aşağıpınar ve Rusokastro” isimli projenin tanıtım toplantısında ilk olarak Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürü Veli Şen söz aldı. Proje ile birlikte ilimizin kültürel zenginliğinin artacağını belirten Şen, “Asya ve Avrupa kıtaları arasında tam bir geçiş konumunda yer alan, binlerce yıllık insanlık tarihinde çok farklı toplumlara ev sahipliği yapan coğrafyamız keşfedilmeyi bekleyen nice değerleri bünyesinde barındırmaktadır. İşte bu yaşayan değerlerden biri olan ve Trakya’nın Göbeklitepesi olarak adlandırdığımız Aşağıpınar Höyüğü M. Ö. 6.000 yıl öncesine dayanan tarım ve köy toplumunun hikayesini bizlere anlatmaktadır. İnsanlığın ortak kültür mirası olan Aşağıpınar Höyüğü yapmış olduğumuz projeyle ören yeri haline gelerek ilimizin kültürel zenginliğini arttıracak ve geçmiş ile günümüz arasında bir köprü olacaktır. Bu projenin hazırlanmasında emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür ediyorum ve saygılar duyuyorum.” dedi. Devamında konuşan Kameno Belediye Başkanı Jelyu Verdunski, bu çalışmaya ortak oldukları için mutlu olduklarını ve projeyi geliştirmek için çok çalışacaklarını ifade etti. Konuşmaların ardından Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, Aşağıpınar Arkeolojik sit alanında yer alan Açık Hava Müzesi’nin tanıtımını yaptı. Devamında proje yatırım alanı olan Aşağıpınar Açık Hava Müzesi ziyaret edildi ve ortaklar arasında planlama toplantısı yapıldı.
“Proje 21 ay sürecek”
Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Kameno Belediyesi tarafından ortaklaşa uygulanan proje, 24 Temmuz 2019-23 Nisan 2021 tarihleri arasında, 21 ay süreyle uygulanacak ve proje kapsamında yereldeki turizm olanakların arttırılmasına yönelik faaliyetler gerçekleştirilecek. Proje kapsamında Kırklareli merkezinde yer alan Aşağıpınar Höyüğü Açık Hava Müzesi’nde rekreasyon, güvenliğin sağlanması ve yeni sergi alanların oluşturulmasını içeren küçük ölçekli yapım işleri uygulanacak.
“Projenin toplam tutarı yaklaşık olarak 487.000,00 Euro”
Proje ile ilgili yapılan bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi: “Projenin hedefi; sınır bölgesinde yer alan iki önemli tarihi mekanların - Aşağıpınar ve Rusokastro tarihi alanların düzenlenmesiyle bölgedeki turizm olanakların ve arkeolojik turizmin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Projenin sonucunda; Rusokastro ve Aşağıpınar antik ve arkeolojik alanlarındaki başarılı rekonstrüksiyon ve sosyalleşme faaliyetlerin gerçekleştirilmiş olması ve sınır ötesi bölgesinde ziyaretçiler ve turistler için yeni çekici turistik hizmetlerin geliştirmiş olması beklenmektedir. Ayrıca projenin sonucunda projenin hedef grubunda yer alan sınır bölgesinde yaşayan yerel halkın, tur operatörlerinin, turizm rehberlerin ve özellikle çocukların bölgedeki zengin tarihi mirasımız hakkında bilinçlendirilmiş olması beklenmektedir. Proje faaliyetleri çerçevesinde yapılacak olan Açık Hava Müzesi düzenleme yapım işleriyle birlikte, 80 yerel tur operatöre Kırklareli ve Bulgaristan'ın Burgas ilindeki tarihi mekanların tanıtımı, önemli turizm alanların gösterilmesi ve Kırklareli merkezindeki arkeolojik sit alanında bölgedeki çocuklara yönelik tanıtım etkinliklerin düzenlenmesi planlanmıştır. Projenin toplam tutarı yaklaşık 487.000,00 EUR olup, yaklaşık 414.000,00 EUR Avrupa Birliğinden (%85) kalan 73.000,00 EUR iki ortak ülkenin genel bütçelerinden sağlanmıştır. Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü son 5 yıldan beri ciddi bir şekilde Interreg-IPA Bulgaristan - Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği programı kapsamında projeler geliştirip, bölgenin turizm ve kültürel anlamında gelişmesi hususunda çalışmalarına devam etmektedir.”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol