Aşağıpınar turizmde marka haline gelecek

Kırklareli Aşağıpınar Örenyeri Ziyaretçi Karşılama Merkezi Yapımı Projesine start veriliyor. 16 Mart Pazartesi günü
tanıtım toplantısının yapılacağı proje için; “Tarih öncesi dönemde Anadolu'dan gelen ilk çiftçi toplulukların yerleşim yeri olduğu anlaşılan ve Ülkemizde Göbeklitepe Arkeolojik Alandan sonra en önemli yer olan Aşağıpınar'ın Trakya bölgesi kültür turizmi rotaları oluşturularak Turizmde marka örenyeri haline
getirilmesi ve bölgenin turizm gelirlerini artıran lokomotif güç haline getirilmesi amaçlanmaktadır” deniliyor…

Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce hazırlanan ve Trakya Kalkınma Ajansının 2019 Yılı Trakya Turizminin Geliştirilmesi ve Çeşitlendirilmesi Mali Desteği ile yapımına başlanacak olan Kırklareli Aşağıpınar Örenyeri Ziyaretçi Karşılama Merkezi Yapımı Projesinin tanıtım toplantısı 16 Mart 2020 tarihinde saat: 14:00' da Lozengrad Hotel Toplantı Salonunda gerçekleşecek.

"Kırklareli-Aşağıpınar Örenyeri Ziyaretçi Karşılama Merkezi Uygulama Projesi"nin toplam bütçesi 749.625 TL olarak belirlendi. Bu bütçenin 559.720 TL’si Ajans desteği olarak sağlanırken, 189.905 TL’si de Kırklareli İl özel İdaresi tarafından karşılanacak. 30 Eylül 2019 tarihinde sözleşmesi başlayan proje 18 ay sürecek.
Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirmede şunlar kaydedildi; “Trakya turizminin geliştirilerek ve çeşitlendirerek Trakya bölgesinin turizmden elde ettiği geliri arttırmak; Tarih öncesi dönemde Anadolu'dan gelen ilk çiftçi toplulukların yerleşim yeri olduğu anlaşılan ve Ülkemizde Göbeklitepe Arkeolojik Alandan sonra en önemli yer olan Aşağıpınar'ın Trakya bölgesi kültür turizmi rotaları oluşturularak Turizmde marka örenyeri haline getirilmesi ve bölgenin turizm gelirlerini artıran lokomotif güç haline getirilmesi amaçlanmaktadır. Anadolu kökenli çiftçi yaşam modelinin Avrupa'ya aktarılmasında Kırklareli'nin oynadığı kilit rolü ortaya koyan 8200 yıllık tarihi derinliğe ışık tutan çok önemli bir potansiyel barındıran Aşağıpınar Zaman Müzesi, Örenyeri, Açık Hava Müzesi konseptlerine uygun projelendirilmiştir. Kırklareli’nin dünya kültür ve uygarlık tarihindeki özel yerini belgeleyen bu arkeolojik alanın korunmasının yanı sıra gerekli düzenlemeleri yaparak Trakya kültür turizminin istifadesine sunulması amaçlanmaktadır.
Proje kapsamında;
1- Aşağıpınar Ziyaretçi Karşılama Merkezi yapım ihalesi gerçekleştirilmiş olup sözleşme imzalanmıştır. 16 Mart 2020 tarihi itibariyle yer teslimi yapılarak fiilen uygulama başlatılmaktadır.
2- Aşağıpınar tanıtımı için web sayfası hazırlatılacak ve alanın tanıtımı sağlanacaktır.
3- Proje resmi açılışı ve kapanış toplantıları düzenlenerek kamuoyu bilgilendirilecektir. Ören yeri proje bütünü etaplara ayrılarak 1. etabı Örenyeri düzenlemesi ve sergi üniteleri ile alanın çevre düzenlemesi yapılmak üzere IPA Bulgaristan -Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği programından sağlanan 269.000 Euro, Ören Yeri projesi ile eş zamanlı olarak Ziyaretçi Merkezi Uygulama Projesi için Trakya Kalkınma Ajansı ve İl Özel İdaresinden sağlanan 750.000.-TL ve peyzaj, otopark düzenlemesi ile kalan işler için Kültür ve Turizm Bakanlığından sağlanacak ödenek ile proje tamamlanacaktır. Kalkınma Ajansından Sağlanan Mali Destek ile; Kırklareli Belediyesinden tahsisi Bakanlığımıza alınan 'Eski Buzhane' binasının Ziyaretçi Karşılama Merkezi (Tur otobüsleri ve ziyaretçi araçları için oto park, güvenlik kabini, yönetim birimi, kafeterya, toplantı ve sergi salonu, bay ve bayan tuvaletler, hediyelik ve yöresel ürün standı vb) bölümler yapılacaktır.”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol