"Arılar insana ve dünyaya hizmet ediyor"

Kırklareli'nde arıcılık ve arı ürünleri eğitimi programı gerçekleştirildi. Eğitimde , arıların dünya ve bölgeye büyük fayda sağlayan baş aktörlerden olduğununu dile getirdi.
Arıların doğa için önemine değinilen eğitimde İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, "Arılar dünyamızda uzun süre boyunca birçok türüyle, insana ve doğaya hizmet etmiştir. Arı türlerinden biri olan, bal arısı ise dünyada olduğu gibi Türkiye ‘de de bal üretiminin kaynağıdır." sözlerini dile getirdi.
Müdür Aksoy, "Trakya bölgemizde ise kendine has özellikler taşıyan Trakya Arısı, dünyada Kafkas arısından sonra koruma altına alınan ikinci arı ırkı olma özelliğindedir.  Trakya arısının ayrıca; uysal oluşu, az arıyla kışlayıp hızlı çoğalması, kendine varrao mücadelesi yapması ve verimin diğer arı ırklarına göre daha iyi olması özellikleri bakımından ayrı bir yerdedir. Özellikle İlimizin Istranca Dağları’ nda yaşadığı bilinen arı ırkı, üreticilerimizin yakından tanıdığı bir nevi iş arkadaşıdır." şeklinde konuştu.
"İlimizdeki bal üretimi kalitesi yüksektir"
Kırklareli'nde arıcılık faaliyetlerinin oranının yüksek olduğunun altını çizen Müdür Aksoy, "Arılarımızın ürettiği ürünler: bal, polen, balmumu en iyi bilinenleridir. Bunların dışında; propolis, arı sütü, apilarnil, arı zehri, arı ekmeği ve kovan havası gibi önemli ürünleri de bulunmaktadır. Bu ürünlerden en çok bilineni olan bal; hem sağlık, hem besleyicilik hem de doğal yapısını nedeniyle uzun süreler bozulmadan kalabilen bir besin kaynağıdır.
İlimiz coğrafi açıdan arıcılığın yoğun şekilde yapılabileceği, coğrafi işaretli olan meşe balına sahiptir. Bu özellikleri ilimizde ki bal üretiminin ne kadar kaliteli olduğunun bir göstergesidir." sözlerini ifade etti.
İl Müdürümüz Mehmet Aksoy yaptığı konuşmada, “Göreve geldiğimiz günden beri özellikle Kırklareli’ mizde arıcılığın geliştirilmesi için uğraş vermekteyiz. Mevcutta 80 bin civarı kovanımız bulunmakta ama bu sadece bizim için başlangıç oldu. Biz beş yıl içinde kovan sayımızı 250 bine, daha uzun vadede ise 500 bine çıkarmak istiyoruz.
Meşe balımızın coğrafi işaret almasında çok büyük katkıları olan, merhum Hasan DOĞAN müdürümüzü de bu vesile ile tekrar anmak isterim. Balımız coğrafi işareti sebebiyle tanınarak hak ettiği yerlere ulaşarak, Anzer balı gibi ürünlerle rekabete girmeye başladı. Bu eğitim programı Türkiye’ de sadece iki ilde uygulandı. Bu illerden biri de Kırklareli ilidir. Programın sonunda üreticilerimize 1.400 kovan dağıtılacaktır. Şimdiden hepinize hayırlı ve kazançlı üretimler diler, katıldığınız için hepinize teşekkür ederim.” ifadelerini dile getirdi. (A.Kaya)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol