'Ari Safari' Igneada'da son buldu

Ari meraklilarinin 2.625 dolar ödeyerek katildigi 'Ari Safari' Kirklareli'nin Demirköy ilçesine bagli Igneada beldesinde sona erdi. Ülkemizin ari irk varligi ve bal üretiminin yerinde görülmesi amaciyla düzenlenen 'Ari Safari' Igneada halkindan da büyük ilgi gördü.

Ari Safari çalismalarini yerinde takip eden gazetemiz Igneada Temsilcisi Kutluay Uyanik da Gürcistan'a sifir noktasindaki Camili'de (Macahel) bulunan saf Kafkas ari irkinin korunmasi ve gelistirilmesi projesine sponsor olan isadami Nihat Gökyigit ile burada bir söylesi gerçeklestirdi.

Doga turizmini canlandirmak için bu tür faaliyetler düzenlediklerini belirten Gökyigit, "Bugüne kadar botanik, jeoloji, kus gözleme ve ormancilik turlari yaptik. Bu yaptigimiz bizim için de bir ilk. Turumuzun adi Ari Safari. Çesitli ari irklarini ve bal üretimini görmek isteyen, çesitli ülkelerden birçok insan burada. Bu katilimcilar arasinda Avrupa Birligi'nin bir ari uzmani da var.

Dünya Aricilik Teskilati'nin Ari ile Kirsal Kalkinma Teskilati'nin Baskani var. Anzer balinin çiktigi yerden basladik safariye. Artvin Camili'de saf Kafkas arisi, Artvin melezi ve Ardahan Posof'da yine saf Kafkas arisi incelendi. Gezginci arilar görüldü ve Erzurum'da bal pazari gezildi. Bütün bunlari görüp Igneada'ya geldik. Çünkü burada yeni bir irk bulunma ihtimali var. Bunu arastiracagiz. Bu nedenle buradayiz. Ari irklarinin çesitli huylari var. Bazi irklar temizlige merakli, bazi irklar çok çaliskan, bazi irklar aldigi bala çok dikkat eder, fazla almaz, bazi irklar çiçek renklerinden çok etkilenir. Igneada'da da bu irklarin disinda yeni bir olusum bulma ümidimiz var. Bu cins, kesin olmamakla birlikte Carniolan olabilir. Ya da onun bir alt türü. Bu tür oldukça kalitelidir. Buradan numuneler aldik. ODTÜ ve Ankara Üniversitesi'nden hocalarimiz degerlendirme yapacaklar.

Ülkemiz, çok fazla tahribata ragmen halen biyolojik çesitlilik açisindan çok zengin. Bu turumuzun bir baska amaci da Türkiye'deki ari irklarini ortaya çikarmak. Size ve gazetenize de bize göstermis oldugunuz ilgiden ötürü tesekkür ediyoruz" dedi.

'Ari Safari'nin Kirklareli'deki bölümüne TEMA Vakfi Mütevelli Heyeti Baskani Nihat Gökyigit'in yanisira TEMA Vakfi Yönetim Kurulu Baskani Ümit Yasar Gürses, TEMA Vakfi Aricilik Danismani Ahmet Inci, Prof. Dr. Aykut Kence, Doç. Dr. Tugrul Giray, Doç Dr. Irfan Kandemir, Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Arastirmalar Vakfi Aricilik Sorumlusu Hüseyin Balkaya ile ABD ve Ingiltere'den aricilik konusunda uzman bilim adamlari katildi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol