Apart otel bilmecesi sona erdi

Kırklareli İl Genel Meclisi’nin 2020 yılında Dupnisa Mağarası yakınında yapılmasına onay verdiği ancak bazı itirazlar ve
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile mağara koruma alanının genişlemesi nedeniyle konuyu tekrar ele alarak yapılmasını durdurduğu apart otel ile ilgili yeni karar varıldı. İl Genel Meclisi’nin Komisyon raporundan apart otele red çıkınca karar Valilik Makamına gönderilmiş ancak Valilik Makamı kararı onaylamayarak geri iade etmişti. Bunun üzerine tekrar onaylanan Komisyon Raponu yeniden Valiliğe gönderilmiş ve karar bir kez daha geri iade edilmişti. Dünkü İl Genel Meclis Toplantısında yeniden gündeme gelen konu bu kez apart otel için olumlu yönde sonuçlandı. Konuyu ele alan İl Genel Meclisi tartışmaların ardından verdiği ara sonrası apart otelini yapımını durduran 5 red oyuna karşı 15 oyla kabul edilen komisyon raporunu gündemden düşürdü. Apart otelin yapılmasını içeren 2020 yılında alınan kararla ilgili iş ve işlemlere devam edilmesi yönünde görüş çıktı.

Kırklareli İl Genel Meclisi, 2021 Yılı Kasım ayı 15’nci Birleşimini 19 Kasım 2021 Cuma günü yaptı. 2022 Yılı Yatırım Programı Taslağının hazırlanması nedeniyle tüm ay boyunca devam edecek toplantının 15’nci birleşiminde uzun süredir gündemi meşgul eden Kırklareli’nin Demirköy İlçesindeki Dupnisa Mağarası çevresine yapılan turistik tesislerle ilgili yeni bir kararda çıktı. Daha önce iki kez Kırklareli Valiliği’ne sunulan ve geri iade edilen konu bu kez olumlu sonuçlandı. Valiliğin ikinci kez gönderdiği Meclis kararına iade gerekçesinde; “İl Encümeninin 10.08.2020 tarih ve 293 sayılı karar ile yap işlet modeli ile ihale edilmesine karar verilmiştir. İl Genel Meclisinin ve İl Encümeninin uygulamaya yönelik kararları kesinleşmiştir. İhale sonucu İdare adına bağlayıcı olan kira sözleşmesi imzalanmıştır. Sözleşmeyi imzalayan üçüncü kişi tarafından alana yatırımlar yapılmıştır. İl Genel Meclisinin kararının, Meclisin kendisi tarafından alınmış kararların ve yetki vermiş olduğu İl Encümeni tarafından yapılmış işlemlerin uygulanmasını, önceden de öngörülmesi mümkün sebeplerle durdurmasına yönelik olduğu anlaşılmaktadır. Oysa idarece yapılmış ve kesinleşmiş işlemlere karşı süresinde iptal davası açılmadığı takdirde kesin ve yürütülmesi zorunlu işlemler oluşmaktadır.

Meclisin önceki kararları kesin ve yürütülmesi zorunlu işlemler niteliğindedir. Bu işlemler neticesinde üçüncü kişilerle özel hukuk sözleşmesine bağlı kira ilişkisi kurulmuştur. Bu işlemlerin durdurulması ve Meclisin önceki iradesinin tersini ifade eden bu kararın uygulanması için bir yasal dayanak bulunmamaktadır.
Ayrıca İl Genel Meclisinin kararının uygulanması halinde imzalanan kira sözleşmesine İdarece uyulmaması nedeniyle üçüncü kişiye uğradığı zararlar nedeniyle tazminat ödenmesi zorunluluğu doğacaktır. Bu nedenle, İl Genel Meclisinin 08/10/2021 gün ve 227 sayılı kararı yeniden görüşülerek değerlendirilmek üzere ilişikte iade edilmiştir” ifadeleri yer aldı.
Konu hakkında yapılan konuşmaların ardından Meclis üyeleri oturuma ara verilmesini talep etti. Verilen aranın ardından CHP Grup Başkanı Aptullah Mutluer söz alarak Meclisin bu konudaki hassasiyetlerinin gözetilerek iş ve işlemlerin devam ettirilmesini uygun bulduklarını açıkladı.
Meclis Başkanı Aydın Karakoç ise “Bilal Bey’e de sorduk. Her türlü kurum görüşünün alındığını, konunun uzmanlarının da görüşü alındığını bu doğrultuda iş ve işlemlerin devam ettiğini, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nden önce gerekli bütün yasal işlemlerin yapıldığını bu nedenle bu kararnamenin geçmişi bağlamayacağını, ihalelerin yapıldığını bizlere bildirdi” dedi.
AK Parti Grup Başkanı Nihat Sağlam da daha önce apart otelin yapılmaması yönünde görüş beyan eden Ar-Ge ve Hukuk Komisyonu’nun raporunun gündemden düşürülmesini istedi.
Bunun üzerine Meclis Başkanı Aydın Karakoç, İl Genel Meclisi’nin 2020/56 ve 57 nolu kararların aynen devam etmesi ve Ar-Ge ve Hukuk Komisyonunca hazırlanan raporun gündemden düşürülmesini oya sundu. Teklif oy birliği ile kabul edilerek apart otelin yapımına devam edilmesi yönünde karar verilmiş oldu. Alınan yeni karar ise Valilik onayına sunulduktan sonra uygulamaya geçecek.
Ne olmuştu?
Kırklareli İl Genel Meclisi, 2020 yılının Haziran ayında (15.06.2020/134) Dupnisa Mağarası’nın yakınlarında İl Özel İdaresi’ne ait araziye turizm tesis alanı yapılması için onay vermişti. Verilen yetki ile bölgeye bazı günü birlik tesisler ile apart otel yapılması planlandı. Ancak Kırklareli Kent Konseyi’nin başvurusu ve Cumhurbaşkanlığı’nın mağara koruma alanlarını genişleten kararnamesi ile bazı meclis üyeleri konunun tekrar incelenmesi için Eylül ayında teklif sundu. Bunun sonucu olarak hazırlanan Araştırma Geliştirme ve Hukuk Komisyonu raporunda günü birlik tesislere onay çıkarken apart otelin uygun olmadığı sonucuna varıldı. Rapor Meclisten 5 red oyuna karşılık 15 kabul ile geçti.
İl Genel Meclisinden geçen karar Kırklareli Valiliğine onayına sunulmuştu. Valilik alınan kararı geri iade etmiş bunun üzerine sonraki ay toplanan Meclis mevcut komisyon raporunu tekrar kabul ederek Valiliğin onayına sunmuştu. Valilik bunun üzerine konuyu tekrar geri iade etmişti. Söz konusu bölgede yapılacak apart otel beton zemin üzerine ahşaptan bungalov tarzında inşaa edilecek. (F. Kurtbayram)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol