“Anadolu’dan Avrupa’ya neolitik köprü olan Aşağı Pınara dikkat çekmek istedik”

Kırklareli Kent Konseyi Başkanı Yasemin Ertaş, 9-11 Eylül 2022 tarihlerinde gerçekleştirilen 14. Yayla Bolluk, Bereket, Hasat ve Bağ Bozumu Şenliklerinde M.Ö 6500 yıllarına değin kesintisiz süren bir dönemi temsil eden Anadolu’dan Avrupa’ya neolitik bir köprü olan Aşağı Pınara dikkat çekmek istediklerini söyledi.

Kırklareli Kent Konseyi ve Kırklareli Belediyesi’nin işbirliğinde 9-11 Eylül 2022 tarihlerinde 14’cüsü düzenlenen Yayla Bolluk, Bereket, Hasat ve Bağ Bozumu Şenliklerine ilişkin bir değerlendirmede bulunan Kırklareli Kent Konseyi Başkanı Yasemin Ertaş, gerçekleştirilen şenliklerde Prof. Dr. Mehmet Özdoğan başkanlığında 32 yıl önce başlatılan kazılar ile Anadolu’dan Avrupa’ya aktarılan yaşayış biçiminin M.Ö. 6500 yıllarına uzanan ilk izlerinin tespit edildiği Aşağı Pınar’a dikkat çekmeyi hedeflediklerini söyledi. Bölgenin Anadolu ile Avrupa arasında bir neolitik köprü vazifesi gördüğünü söyleyen Ertaş, şunları dile getirdi;
“Neolitik olarak tanımladığımız yaşam biçiminin Anadolu'dan Avrupa'ya nasıl aktarıldığı ve buraya geldikten sonra daha batıya yayılmadan nasıl bir değişim geçirdiği tarih öncesi kültürleri açısından hiç araştırılmamış olan Trakya ve Kırklareli genelinde değerlendirilmiş ve bundan 32 yıl önce Prof. Dr. Mehmet Özdoğan öncülüğünde Aşağı Pınar Mevkiinde geniş çaplı bir kazı başlatılmıştır. Bu sayede yerleşim; yalnızca mimarisi ve buluntu topluluğu olarak değil, beslenmesi ve dönemindeki doğal çevre ortamı ile birlikte incelenmiştir. 14. Yayla Bolluk, Bereket, Hasat ve Bağ Bozumu şenliklerinde M.Ö 6500-M.Ö 4300 yıllarına değin kesintisiz süren bir dönemi temsil eden Anadolu’dan Avrupa’ya Neolitik köprü Aşağı Pınara dikkat çekmek istedik.
Trakya Araştırmaları Merkezinde 06-09 Eylül tarihlerinde 17 kişilik Türk-Bulgar akademisyenle gerçekleşen 3. Trakya Araştırmaları Merkezi Uluslararası Seminerine Kırklareli Belediyesi ve Kırklareli Kent Konseyi işbirliği ile destek verdik.” (E.Yıldırım)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol