Amaç; Aşağıpınar’ı gelecek nesillere anlatmak

Kırklareli Olgunlaşma Enstitüsü dün Kırklareli Üniversitesi Rektörlük Kültür Merkezinde Uluslar arası Aşağıpınar Höyüğü Çalıştayına imza attı. Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Hilal Liliyar Özefsun yaptığı konuşmada; “Gelecek nesillere bırakmak adına kendimize ait bir yazılı kaynak oluşturmaya çalışıyoruz. Bunun yanı sıra 29 Kasım 2021 tarihinden beri 18 tane eğitim yaptık. Bu eğitimler sonucunda anaokulundan, üniversite düzeyine kadar yaklaşık 580 öğrenciye Aşağıpınar’ı anlattık. Amacımız; öğrencilerin heyecan duyması, evlerine gittikleri zaman, çocuğun annesine babasına Aşağıpınar’ı anlatması ve böylece çarpan etkisiyle farkındalığın oluşmasıdır” dedi. Kırklareli Valisi Birol Ekici ise; “Aşağıpınar gerçekten şehrimizin çok büyük bir hazinesidir. Biz Valilik olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Geçtiğimiz hafta Sayın Vali Yardımcımızı Kütahya’ya gönderdik. O dönemdeki malzemeleri fırınlayarak üretmek için iki tane fırın kurulacak. Onları üretip, Türkiye’de daha tanınır hale getirmek istiyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.

Kırklareli Olgunlaşma Enstitüsü tarafından, dün Kırklareli Üniversitesi Rektörlük Kültür Merkezinde Uluslar arası Aşağıpınar Höyüğü Çalıştayı gerçekleştirildi. Saat 14.00’de başlayan programa Kırklareli Valisi Birol Ekici, Vali Yardımcısı Elif Canan Tuncer, Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, Belediye Başkan Yardımcısı Burcu Bölükbaşı, İl jandarma Komutanı J.Kd. Alb. Cemalettin Akyüz, Esnaf odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker, Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, Başkan Yardımcısı Hikmet Yıldırım ile davetliler katılım gösterdiler.  

Açılış kurdelesinin kesilmesi ve Kırklareli Olgunlaşma Enstitüsü’nün sergisinin gezilmesinin ardından çalıştay, saygı duruşundan bulunulması ve İstiklal marşımızın okunması ile başladı. Programın açılış konuşmasını Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Hilal Liliyar Özefsun gerçekleştirdi. Özefsun konuşmasında; “Aşağıpınar Kırklareli’nin bir kıymeti, ancak bundan yıllarca bihaber yaşadık. Bugün bile gerçekleştirdiğimiz bu çalıştaya katılımın az olduğunu görüyorum. Umarım bundan sonra daha farkındalıklı bir şekilde çalışmalarımıza devam ederiz. Katılım gösteren tüm misafirlere şükranlarımı sunmak istiyorum. Bizler 1,5 yıl önce Aşağıpınar temalı çalışmalarımıza başladık. Gelecek nesillere bırakmak adına kendimize ait bir yazılı kaynak oluşturmaya çalışıyoruz. Bunun yanı sıra 29 Kasım 2021 tarihinden beri 18 tane eğitim yaptık. Bu eğitimler sonucunda anaokulundan, üniversite düzeyine kadar yaklaşık 580 öğrenciye Aşağıpınar’ı anlattık. Amacımız; öğrencilerin heyecan duyması, evlerine gittikleri zaman, çocuğun annesine babasına Aşağıpınar’ı anlatması ve böylece çarpan etkisiyle farkındalığın oluşmasıdır. Bununla ilgili bir programımız daha var. Şimdi hedefimiz 1000 öğrenciye ulaşmak. Umarım şehrimizde az da olsa bu konuda bir ses çıkarabiliriz istiyoruz” dedi.
Ardından Kırklareli Valisi Birol Ekici kürsüye davet edildi. Vali Ekici yaptığı konuşmasında şunları aktardı; “Bundan binlerce yıl önce Aşağıpınar’da yaşayan insanların yaşantısını merak ediyoruz. İşte bu merakımızı, burada gördüğümüz bu güzel eserleri, onların yaşam tarzlarını, çalışmalarını, tüm bunları gün ışığına çıkaran Sayın Mehmet Özdoğan Hocamız başkanlığında emek sarf eden bilim çalışanlarına çok teşekkür ediyorum. Sizleri aslında bizim başımızın üzerinde gezdirmemiz gerekiyor ama çok da kıymetinizi bilemiyoruz. Bunun için de sizlerden özür diliyoruz. Aşağıpınar gerçekten şehrimizin çok büyük bir hazinesidir. Biz Valilik olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Geçtiğimiz hafta Sayın Vali Yardımcımızı Kütahya’ya gönderdik. O dönemdeki malzemeleri fırınlayarak üretmek için iki tane fırın kurulacak. Onları üretip, Türkiye’de daha tanınır hale getirmek istiyoruz.” Yapılan konuşmaların ardından Kırklareli Olgunlaşma Enstitüsü ile Aşağıpınar Höyüğü’nü tanıtan birer sinevizyon gösterisi sunuldu. 
Daha sonra ise çalıştaya geçildi. Prof. Dr. Mehmet Özdoğan önderliğinde, bilim insanlarının katılımıyla “Tarih Öncesi Dönemde Trakya projesinin 42’nci, Aşağıpınar Kazısının 30’ncu Yılında Genel Bir Değerlendirme” sunumu gerçekleştirildi. Program bu seminer ile son buldu. (F.Kurtbayram)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol