Altıntel “Atılımlar karşılığını verdi, ülkemiz birinci sıraya yerleşti”

Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, yerli tohum üretimi ile ilgili devlet ve özel sektör çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Altıntel, açıklamasında global tohum ticaretinin 50 milyar dolar seviyelerinde bulunduğuna vurgu yaparak, ülkemizin son yıllarda tohumculuk sektöründe atılım yaptığını ve tarımsal hasıla açısından Avrupa’da birinci sıraya yerleştiğini ifade etti.

Önadım Haber

Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, ülkemizin tarımsal hasıla açısından Avrupa’da birinci, dünyada ise yedinci sırada olduğunu kaydetti. Altıntel, Türkiye’nin son 10 yılda sektör üretim, Ar-Ge, ticaret, uluslararası ilişkiler ve temsilde başarılı bir yol izleyerek kalite standardını arttırdığını vurguladı. 2006 yılında çıkartılan tohumculuk yasası ve düzenlemeler ile ülkemizde yeni bir dönemin başladığını belirten Turhan Altıntel, “Dünya tohumluk ihracatı 10 milyar dolar seviyesine çıktı. Tarımsal hasıla açısından Türkiye Avrupa'da birinci, dünyada yedinci sıraya yerleşerek son yıllarda tohumculuk sektöründe atılım yaptı. 2006 yılında çıkartılan tohumculuk yasası ve düzenlemeler ile ülkemiz için yeni bir dönem başladı. Türkiye'de 35'i yabancı sermayeli olmak üzere 800'e yakın tohumculuk şirketi bulunmaktadır, son 10 yılda sektör üretim, Ar-Ge, ticaret, uluslararası ilişkiler ve temsilde başarılı bir yol izleyerek kalite standardını arttırmıştır. “ dedi.
“Yerli tohum üretimi arttı”
Devletin ve özel sektörün yaptığı çalışmalarla yerli tohum üretiminin arttığını ve ülkemizin hedefinin global tohum ticaretinde dünyada ilk 5 ülke arasına girmek olduğunu söyleyen Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, “Türkiye'nin yerli tohum üretimi, devlet tarafından yürütülen çalışmalar ve özel sektörün de devreye girmesiyle büyük ölçüde artmıştır. Türkiye’de 2009 yılında 227 bin 852 ton yerli tohum üretilmiş, bu rakam 2018 yılında 1 milyon 59 bin tona yükselmiştir. Ülkemiz 2009 yılında 227 bin 852 ton olan tohum üretiminin 2018 yılı kayıtlarına göre 1 milyon 59 bin tona ulaşmıştır. Tohum ıslah çalışmalarının artmasıyla özel sektör üretimi kamuyu geçti. Tohum üretiminde 1995 yılında özel sektörün payı yüzde 3 iken 2018 yılında bu oran yüzde 80'e çıktı. Türkiye 80 ülkeye sertifikalı tohum ihracatı yapıyor. 2018 yılında bu ülkelere 152 milyon dolar karşılığı 150 bin ton sertifikalı tohum ihracatı yapıldı. Tohum sektörünün 2023 yılı hedefi 1,5 milyon ton sertifikalı tohum üretimidir. Bu üretimle yapacağımız 500 milyon dolarlık ihracatla, global tohum ticaretinde dünyada ilk 5 ülke arasına girmeyi planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. niye yazık gerçeği 28 Ağustos 2019 Çarşamba 17:06:38

    "Tohum Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi"ni okuyup üstteki haberle karşılaştırın.