Altın yatırımında altın kurallar

Halk arasında her zaman en güvenli yatırım olarak altının yolculuğu nasıl olacağı merak konusu. Altın fiyatlarındaki son yükselişin ardından, gram altın, çeyrek altın ve tam altın fiyatları güncellendi.Son günlerde en güvenilir yatırım aracı olarak görülen altın, yüzleri güldürmeye devam ediyor.
FED kararları altın yatırımcısına yaradı
Özellikle ABD Merkez Bankası (FED) kararları ile birlikte altında ciddi yükseliş gerçekleşti. Dolar endeksinde düşüş, ons altında ise 2003 dolar bandından başlayan fiyat grafiğini 2028 dolara kadar çıkardı. İyi bir yükseliş yapmasına rağmen günün ilk kapanışını 2014 dolar bandında yaptı.
Enflasyon beklentilerin altında kaldı
Piyasalarda emtiyaların en büyük dış etkeni olan FED kararları, ABD'de enflasyon verilerinin beklentinin altında gelmesinden etkilendi. Mart ayında açıklanan enflasyon verileri, beklentilerin altında kaldı. Yıllık enflasyon yüzde 5.1 seviyesindeydi. Aylık enflasyon ise yüzde 0.1 olarak açıklandı. Çekirdek enflasyon ise yüzde 5.6 olarak gerçekleşti.
Faiz arttırımı beklentileri düştü
ABD Merkez Bankası'nın Mart ayı toplantısının ardından raporlarını açıkladı. Tutanaklarda iflas eden bankaların piyasaya etkisinin altı çizildi. Bu durumun piyasa üzerindeki olumusuz etkisinden kaynaklı faiz arttırımı beklentileri azalttı.
Altın fiyatlarının dış etkenleri
Altın piyasası birçok dış etkenden etkilenerek düşüşler ve yükselişler yaşar. Bu etkenlerin başında ekonomik gelişmeler, merkez bankalarının para politikaları ve jeopolitik riskler başta gelir. Her yatırımda olduğu gibi bu süreçler yakından takip edilmelidir.
Nelere dikkat edilmeli
Emtialara yatırım yapmak, yatırım için hedeflenen vade ile anlam kazanır. Altın yatırımlarında da en mantıklı vade, uzun vade yatırım yapmaktır. Altın fiyatları iyi takip edilmeli, belirgin düşüşlerde, yatırıma ilave alımlar yapılabilir.
 Altın yatırımı, fiziki altın yerine fonları ve altına endeksli yatırım araçları da tercih edilebilir. Bu da altın fiyatlarındaki hareketlilikten etkilenmeyi en aza düşürür. Ayrıca yatırım yaparken, yatırım yapılacak tutarı belirleyek riskleri en düşük seviyelere çekilebilir. (E. Yıldırım)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol