Alpullu Şeker Fabrikasının "Atatürk Sanayi Müzesi" açıldı

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk Şeker Fabrikası olma özelliğine sahip Alpullu Şeker Fabrikası bünyesinde oluşturulan "Atatürk Sanayi Müzesi" açılışı 29 Ekim Cumartesi günü gerçekleşti...

Kırklareli Valisi Birol Ekici, Cumhuriyetimizin 99. Yılını kutladığımız 29 Ekim 2022 Cumartesi günü Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk Şeker Fabrikası olma özelliğine sahip Alpullu Şeker Fabrikası bünyesinde oluşturulan "Atatürk Sanayi Müzesi" açılış programına katılarak, müzenin açılışını gerçekleştirdi.
Vali Birol Ekici açılış töreninde yaptığı konuşmada, bugünün Türk milleti için çok önemli ve gurur verici bir gün olduğunu, Atatürk Sanayi Müzesi'nin kente değer katacağına inandığını ifade ederek, Alpullu Şeker Fabrikası'nın değerinin iyi bilindiğini söyledi. 2. Dünya Savaşı'nda askerlerin şekerden mahrum kaldığını anlatarak, "Uşak, Alpullu ve Turhal Şeker fabrikaları Cumhuriyetimizin ilk eserleri. Alpullu Şeker Fabrikası ilk bitirilen eser. Atatürk'ümüzün çok değer verdiği daha sonra gelip ziyaret ettiği bir fabrika. Onunla aynı yerde bulunmaktan bugün gerçekten gurur duyuyorum." dedi.
Konuşmasının devamında Kırklareli'nin, Osmanlı'nın ilk sanayi tesisine de sahip olduğunu vurgulayarak, "Demirköy'deki Fatih Dökümhanesi bizim topraklarımızda. Bunlar bizim şehirlerimizin zenginlikleri" şeklinde konuştu.
Konuşmasının ardından Vali Ekici, protokol üyeleri ve vatandaşlar ile birlikte müzenin açılış kurdelesini kesti. Açılış sonrasında Vali Birol Ekici ve beraberindekiler sergiyi gezerek, müze hakkında bilgiler aldılar.
Cumhuriyetin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifleriyle kurularak 1926'da üretime başlayan Alpullu Şeker Fabrikası'ndaki köşk, Atatürk Sanayi Müzesi olarak hizmete devam ediyor. Atatürk'ün 1930 yılında Babaeski ilçesini ziyaret ettiği köşkteki eserler müzede sergileniyor. (E.Yıldırım)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol