Alpullu Şeker Fabrikası, üretime başladı

Trakya’nın önemli bir değeri olan ve çok geniş iş, üretim sahası sağlayan Alpullu Şeker Fabrikası yeniden üretime başladı. 4 yıl sonra yeniden üretime başlayan Alpullu Şeker Fabrikası açılış töreni 15 Eylül 2017 Cuma günü tören ile gerçekleşti. Törene Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Sekreteri Kamil Oktay Sındır, AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Türabi Kayan, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Babaeski Kaymakamı Tarkan Keskin, Babaeski İlçe Milli Eğitim Müdürü Kadriye Kahraman Tokat, Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim kurulu Başkanı Ramis Özgen, Alpullu Şeker Fabrikası Müdürü Abdullah Kalenderoğlu, Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Orhan Saltık, Alpullu Belediye Başkanı Saim Kırcı, Kaynarca Belediye Başkanı Serdar Türker, CHP Kırklareli İl Başkanı Ünal Başkur, CHP Babaeski İlçe Başkanı Erol Mutlu katılan isimler arasında yer aldı.

Alpullu Şeker Fabrikası, 2017-2018 Pancar alım kampanyamızı, sezonun ilk pancarını alarak törenle başladı. Trakya Bölgesi için büyük bir öneme sahip fabrikanın açılış töreninde Alpullu Şeker Fabrikası Müdürü Abdullah Kalenderoğlu, Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Orhan Saltık, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Sekreteri Kamil Oktay Sındır, AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz ve Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi konuşma yaptı.
“Şeker Fabrikaların amacı kalkınma”
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende, Alpullu Şeker Fabrikası Müdürü Abdullah Kalenderoğlu, konuşma yaparak fabrikanın önemine ve tarihine değindi. Müdürü Kalenderoğlu, “Ülkemizde şeker fabrikalarının kurulmasının ana hedefi; ülkemizin şeker ihtiyacının karşılanması yanında, tarımı ve dolayısıyla çiftçiyi kalkındırmaktır. Şeker pancarı tarımı ülkemizin sosyal ve ekonomik yaşantısında da çok önemli rol oynamıştır. Şeker pancarı tarımının gelişmesi sonucu dünyada şeker üretimi önemli derecede artmıştır. Diğer taraftan şeker pancarı yalnız sanayi hammaddesi değil, aynı zamanda besi hayvancılığında çok kıymetli gıda olan yaprak, baş ve posa ile bir yem bitkisidir. Bu ürünün gelişmesi, et ve süt üretiminin artmasına, böylece artan gıda kalitesi ile daha yüksek hayat standardının oluşmasına ön ayak olmuştur. Üretilen pancar; taşımacılık, tarım alet ve makinalan başta olmak üzere birçok sanayinin gelişmesine, gübre, ilaç gibi girdilerin kullanımı ile endüstriyel sektöre önemli katkılar sağlamaktadır. Ayrıca, şeker pancarı tarımı; ekim yapılan alana eşdeğer bir orman alanına kıyasla 3 kat daha fazla oksijen yarattığından, tüm canlılar için hayati önem arz eden bir oksijen kaynağı olmakta, kendinden sonra ekilecek ürünlerde verim artışı sağlamakta, alternatiflerine göre daha fazla istihdam imkanı yaratmaktadır. Çiftçiye mekanizasyonu, gübreyi ve tarım ilacını kullanmayı öğreten şeker pancarı tarımı, çiftçiyi köye ve tarlaya bağlayarak ailenin bütün fertlerine iş imkânı sağlamakta, göçün önlenmesinde, bölgelerarası gelişmişlik farkının azaltılmasından kırsal kesimin kalkınmasında önemli bir rol oynamaktadır. Pancar bir münavebe bitkisi olup, 2001 yılından bu yana aynı alana dört yılda bir ekilmektedir. Yurdumuzda şeker pancarı her yıl üreticilerle yapılan "Şeker Pancarı Üretim Sözleşmesi" esaslarına uygun olarak yapılmaktadır” sözlerini dile getirdi.
“Gıda sanayinin temel taşı…”
Şeker pancarının birçok alanda önemli yer sahibi olduğunu ifade eden Kalenderoğlu, “Şeker pancarı tarımı; Doğu Karadeniz, Ege ve Akdeniz’in sahil şeridi ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi dışındaki tüm bölgelerde yapılmaktadır. Sözleşmeli üretimin ilk örneklerinden biri olup, tarımın sanayiye entegre olmasını sağlamış ve gıda sanayinin temel taşını oluşturmuştur. TÜİK verilerine göre; 2016 yılında Türkiye sınırları içinde toplam 15 milyon 574 bin hektar alanda tahıllar ve bitkisel ürünlerin ekimi yapılmış, şeker pancarı ekim alanı Türkiye toplamı ise 322 bin hektar civarında gerçekleşmiştir” şeklinde konuştu.
“Alpullu Şeker Fabrikası…”
Alpullu Şeker Fabrikası’nın tarihi ile ilgili bilgi veren Kalenderoğlu, “Türkiye'de Şeker Fabrikaları kurulması amacıyla Osmanlı İmparatorluğu zamanında (1840-1899) ve ondan sonraki yıllarda bazı teşebbüsler olmuştur. Ancak bu teşebbüslerden hiçbirisi uygulama alanına konulamamış ve bir istek olmaktan ileri gidememiştir.
Şeker Fabrikaları kurma teşebbüslerinin gerçekleşebilmesi ancak, Büyük Önderimiz Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet döneminin sağladığı geniş imkânlar sayesinde olabilmiştir. Bu istikametteki ilk ciddi teşebbüs Uşak'lı Molla Ömeroğlu Nuri (Şeker) adında bir çiftçi tarafından başlatılmıştır.
Uşak'ta mahalli birçok müteşebbisin iştiraki ile 19.4.1923 tarihinde 600.000 TL sermaye ile kurulan' Uşak Terakki Ziraat T.A.Ş.1 6.11.1925 tarihinde ilk Şeker Fabrikasının temelini atmış ve fabrika 17.12.1926 tarihinde işletmeye açılmıştır. Uşak'ta Şeker Fabrikası kurma çalışmaları devam ederken yine aynı yıllarda İstanbul'da da özel şahısların ve bazı milli bankaların iştiraki ile 14.6.1925 'de 500.000 TL sermayeli "İstanbul ve Trakya Şeker Fabrikaları T.A.Ş." kurulmuştur. 22 Aralık 1925 tarihinde Alpullu Şeker Fabrikasının temeli atılarak 11 ayda fabrikanın montajı bitirilmiş ve 26.11.1926 tarihinde fabrika işletmeye açılarak ilk Türk şekerini üretmiştir. Alpullu Şeker Fabrikası 500 ton/gün pancar işlemek üzere kurulmuş daha sonra kapasitesi arttırılarak 1933 yılında 1000 ton/gün işleme kapasitesi ile dünyanın en fazla şekerpancarı işleyen fabrikası olmuştur. Uşak ve Alpullu Şeker Fabrikaları bu yıla kadar Türkiye’nin şeker ihtiyacım birlikte karşılamışlar ve Şimdiki Şeker Sanayinin temelini oluşturmuşlardır.
1926 yılında Alpullu Şeker Fabrikası'nın yapımı ve montajı hızla devam ederken şeker pancarım bilmeyen hatta sulu tarım yapılmayan Trakya'da şeker pancarının tanıtımı yapılmış ve 5 bin dekar ektirilmesi başarılmıştır. Hala pancar ekimindeki zorluklan düşündüğümüzde bu takdir edilmesi gereken bir başarı olmuştur. Ekilen 5 bin dekar alandan 3477 ton pancar işlenerek 16 günlük ilk kampanyanın sonunda 459 ton şeker elde edilmiştir. 1926 Yılındaki kampanyada 60 memur 32 daimi işçi ile 263 muvakkat işçi hizmet vermiştir. Kendilerini rahmet ve minnetle anıyorum.
Alpullu Şeker Fabrikası 11 ay gibi kısa bir sürede bitirilmiş memleketimize kazandırılmıştır. Bize düşen atalarımızın bu emanetine sahip çıkmak korumak ve geliştirmektir. 1933 yılına kadar ülkemizin şeker ihtiyacı bu iki fabrikanın üretimi ile kısmen karşılanmıştır. Bu iki fabrika ile pancar tarımında ve şeker fabrikası işletmesinde hayli tecrübeler edinilmiş olduğundan yeni şeker fabrikaları kurulması gerekli görülmüştür” şeklinde konuştu.
“Türkiye’nin ilk şekerini üreten fabrikadır”
Şeker pancarının bölge ve Kırklareli için öneminin altını çizen Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim kurulu Başkanı Ramis Özgen, “Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 21 Aralık 1925 tarihinde temeli atılarak 25 Kasım 1920 tarihinde işletmeye açılan Alpullu Şeker Fabrikası, Türkiye’nin ilk şekerini üreten fabrikadır. Kuruluşundan bu güne kadar bölgemize büyük bir katkı sağlamış şeker üretimiyle de ülkemize, şeker üretiminde büyük katma değer kazandırmış olan Alpullu Şeker Fabrikası’nın tekrar açılarak faaliyete geçmesin in heyecanını ve gururunu yaşıyoruz. Fabrikanın tekrar faaliyete geçebilmesi için, geçmiş yıllarda pancar ekimi yaptığımız alanların arttırılması çalışmalarında Kooperatif Yönetim Kurulumuz’un gösterdiği ilgiyi ve hassasiyeti ortaklarımız ve kamuoyu bilmektedir. Neredeyse Cumhuriyetimiz ile yaşıt olan Alpullu Şeker Fabrikamız’ın tekrar faaliyete geçmesi en önemli meselelerimizden birisiydi. Bir de bu mücadelede ülkemize çok büyük katma değer ve istihdam yaratan bu ürün sürekliliğinin sağlanması için çalışmalarımız büyük bir özveriyle sürdürdük. Ve sürdürmeye devam edeceğiz. Şeker üretimi dünya ve Avrupa Birliği’nde rekabet edebileceğimiz en ender sektörlerden birisidir. Bu sektörü korumak ve daha da rekabetçi konuma girmek; kırmızı çizgimiz, milli meselemiz olmalıdır. Bu nedenle şeker pancarı üreticilerinin hakları kişiler çıkarlar ile değerlendirilmemelidir” sözlerine yer verdi.
“Hedef 200 – 250 bin ton…”
Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Orhan Saltık yaptığı konuşmada fabrikanın açılması için büyük emeklerin verildiğini ifade ederek, “Hep birlikte köy köy gezdik. Gecemizi gündüzümüze katarak köy toplantıları yaptık. Çiftçi arkadaşlarımıza bilgilendirme yaptık ve sıkıntılarını yerinde dinledik. Çiftçi arkadaşlarımız da bizi yalnız bırakmadılar. Ben Trakya’nın tüm çiftçilerine teşekkür ediyorum. Bu fabrikayı hep birlikte mücadele ederek açtık. Biz pancar üretimimizi her yıl arttıracağız. önümüzdeki yıl 200, 250 bin ton hedefimiz var. Uyuyan dev uyandı. Biz üreticiler olarak elimizi taşın altına koyduk” sözlerini dile getirdi.
“11 ayda çarklar dönmeye başladı”
Mustafa Kemal’in Alpullu Şeker Fabrikası’nın kuruluş talimatına değinen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Sekreteri Kamil Oktay Sındır, “Pancara gönün vermiş olan bütün herkese teşekkür ediyorum. 1923’ün 29 Ekimi’nde bu Cumhuriyet kurulduğunda bu millet binlerce verdiği şehitle bir şükür olarak, güç birliğiyle Anadolu’da yağa kalkarak yedi düvene diz çöktürmüştür. Bunun mimarı olan Mustafa Kemal Atatürk, bir talimat veriyor. Rehavete kapılmadan üreterek büyüyen bir devlet olmak adına, birçok ürünü o bölgede üretilen ürünü, nihayi ürün haline gelmesi için büyük bir üretim hareketine başlamış. Talimatlar ile bir dizi üretim kararlarını vermiş. Ve Alpullu’daki fabrikamız 11 ay gibi çok kısa bir sürede bu çarkları döndürmeye başlamış ve çarkları döndürmeye başlamış” sözlerini dile getirdi.
“Sezonun ilk pancarı alındı”
AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, açılış töreninde yaptığı konuşmasında, “Bugün Alpullu Şeker Fabrikamız’da, 2017-2018 Pancar alım kampanyamızı, sezonun ilk pancarını alarak törenle başlattık. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla, 22 Aralık 1925 tarihinde Alpullu Şeker Fabrikasının temeli atılarak 11 ayda fabrikanın montajı bitirilmiş ve 26 Kasım 1926 tarihinde fabrika işletmeye açılarak ilk Türk şekerini üretmiştir.
Ata yadigarı Alpullu Şeker Fabrikamız’ın tekrar üretime geçirilmesinin gururu ve mutluluğunu tüm hemşehrilerimizle paylaşıyorum. Fabrikamızın açılması ve üretime geçmesi için başlattığımız süreçte emeği geçen herkese teşekkür ederim. Tüm paydaşların siyaset üstü çabaları takdire şayandır. Aslolan üretim ve üreticilerimiz ile tüketim noktasında her zaman sağlığını düşünmekle mükellef olduğumuz aziz Millet'imizdir. Alpullu Pancar alım ve üretim kampanyamız; Alpullu'muza, Kırklareli'mize, Trakya'mıza ve ülkemize hayırlı ve daim olsun” ifadelerine yer verdi.
“104 köyden bin 175 çiftçinin 19 bin dekarlık alanda 130 bin ton pancar…”
Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi yaptığı konuşmasında şeker pancarının çok büyük bir öneme sahip olduğunun altını çizerek, “Fabrikamızda 130 bin ton şeker pancarından 12 bin ton şeker, 30 bin ton pusa ile yaklaşık 6 bin ton da melas üretilerek Türkiye ekonomisine kazandırılacak. Bunun ekonomik getirisi de 100 milyondur. Bu bölgemiz için gerçekten çok önemlidir. 104 köyden bin 175 çiftçinin 19 bin dekarlık alanda 130 bin ton pancar üretimi gerçekleştirerek fabrikanın yeniden üretime başladı” dedi.
Gündoğdu’dan tepki
Alpullu Şeker Fabrika Müdürü Abdullah Kalenderoğlu, fabrikanın açılışında büyük emekleri geçen AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz’a ve emeği geçen diğer vekillere teşekkür etti. Teşekkür konuşmalarında AK Parti Kırklareli Milletvekili Minsolmaz’ı ön plana çıkartılmasına protokoldeki yerini terk ederek tepki gösteren CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi GÜndoğdu, töreni yük kantarının bulunduğu kulübeden takip etti. Kalenderoğlu, fabrikanın  Trakya halkının olduğunu ifade ederek kimsenin üzerine pay çıkarmaması gerektiğini vurgulayarak,  Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu fabrikaya herkesin sahip çıkması gerektiğinin altını çizdi. Pancar teslim etmek üzere ilk gelen üreticilere hediyeleri verildi. Hediyelerin verilmesinin ardından dualar eşliğinde kurban kesimi ve temsili kurdele kesimi gerçekleşti. Açılış töreni hatıra fotoğrafı çekilmesiyle birlikte son buldu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol