‘’Alpullu Şeker Fabrikası Türkiye Cumhuriyeti’nin modernleşme projesinin temel taşlarından biridir’’

Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli İl Başkanlığına dün CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, CHP Tekirdağ İl Başkanı Recep Ökten, CHP Süleymanpaşa Merkez İlçe Başkanı İlker Yağcıoğlu partililerle buluşmak için konuk oldu. Yoğun katılım altında bir CHP buluşması yapıldı.
İlimizin milletvekili CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, İl Başkanı Tayfun Okan Çobancık ve Merkez İlçe Başkanı Gürcan Saatçı, MYK üyesi Hamiyet Gülaçar ilçe başkanları partililerle buluştular.
İl Başkanı Çobancık’ın açılış konuşmasından sonra söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Alpullu Şeker Fabrikası’nda yapılan eylem ve genel durumu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Öztrak, ayrıca Trakya bölgesinde artan termik santraller hakkında görüş bildirdi. Öztrak’ın sonrasında Vekil Gündoğdu söz alarak Alpullu Şeker Fabrikası hakkında konuşma yaptı.
Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli İl Başkanı Tayfun Okan Çobancık; ‘’Bugün Genel Başkan Yardımcımız Faik Öztrak, milletvekilimiz Vecdi Gündoğdu ziyaretimize geldiler. Bildiğiniz üzere de Alpullu Şeker Fabrikası protesto için sayın Genel Başkan Yardımcımız Veli Ağbaba gelmişti’’ diyerek toplantıyı açtı.
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak; ‘’Alpullu ile ilgili söyleyeceklerim şunlar; bir bu halk sağlığını yakından ilgilendiren bir konu. Eğer pancardan şeker üreten fabrikaları kapatırsak meydanı nişastadan şeker üreten fabrikalara bırakırız. Alpullu Şeker Fabrikası, Trakya’nın sosyal hayatını değiştiren Cumhuriyetin modernleşmesi için en önemli araçlarından biri olan bir fabrikadır. Dolayısıyla Trakya halkı için Alpullu Şeker Fabrikası son derece önemlidir. Trakya, konferans salonunu, spor salonunu, spor sahasını, okul, modern lojmanı, villayı, modern bir fabrikayı, modern bir fabrikada sanayide çalışmayı, sözleşmeli tarım yapmayı, sözleşmeli hayvancılık yapmayı, Alpullu Şeker Fabrikası sayesinde öğrenmiştir. Bizim için Türkiye Cumhuriyeti’nin modernleşme projesinin temel taşlarından biridir’’ dedi.
‘’Şeker piyasası regüle
edilmesi gereken bir piyasa’’
Partililere seslenen Öztrak, Alpullu Şeker Fabrikasına talip olan Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak’ın açıklamalarına da şu sözleriyle değindi; ‘’Lüleburgaz Belediye Başkanımız burada gerekli girişimi yapmıştır. Elinde imkan da olduğunu söylemektedir. Bu fabrikayı ben alırsam; fabrikayı kar ettiririm diyor. Hem de bu fabrikada Atatürk Köşkünü yaşatırım diyor.
Diğer taraftan şunu söyleyeyim. Şeker piyasası regüle edilmesi gereken bir piyasa. Bu nişasta şekerinin zararları nedeniyle. Fransa yasaklamış. Amerika diyor ki; üretimde nişasta şekerinin payı %8’den payı olamaz. Biz de sınır kalmadı. Daha bir yeni olarak birkaç ay önce bir kanun hükmünde kararname ile şeker üst kurulunu kapattılar. Yok ettiler. Güya Tarım Bakanlığına bağladılar. Önce düzenleyici, denetleyici çerçeveyi kaldırdılar.’’
‘’Örgütlerimize büyük görevler yüklüyor’’
Hem termik santral hem de Alpullu Şeker Fabrikası protestolarının etkili olabilmesi için halkın katılımının sağlanması gerektiğinin altını çizen Öztrak; ‘’Önümüzdeki dönemde söylüyorum, işimiz çok zor. Şimdi de bu tahribatı önlemek için elimizden geleni yapmak durumundayız. Bu da bizim örgütlerimize büyük görevler yüklüyor. Sadece seçimde insanları bize oy vermeye ikna etmek değil, bir termik santral meselesi varsa, Alpullu’da şeker fabrikası meselesi varsa örgütlerimiz Trakya insanını mobilize etmek suretiyle yeterli kalabalıkların orada toplanmasını sağlamalıdır. Bu protestolar etkili olsun. Ben bakıyorum termik santral protestolarına. Yeterince örgütün var, belediyelerin var ama halk çok az’’ dedi.
25 şeker fabrikasından 14’ü satışa çıktı
Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu; ‘’Biliyorsunuz 25 tane şeker fabrikasından 14’ü satışa çıktı. Bir tanesi Kırklareli Alpullu Şeker Fabrikası. Geçmişte de çıktı daha önceki Danıştay kararları örnek kararlar satılmaz hükümleri geldi ve satılamadı. Geçmişte şöyle bir durum vardı; paket sistemler dediğimiz Kırklareli yanında Ağrı yanında Afyon üçlü bir paket yapılmış satılmaya çalışılıyor. Danıştay bunun böyle olmaması gerektiğini böyle de satışın uygun olmayacağını, bunların hepsini bozdu. Gelecekte Danıştay’ın daha önceden verdiği kararlar etkili olur mu? Emsal teşkil eder mi? Örnek olur mu? Bilemiyorum. Ama şimdi satışlar tek olarak çıktı’’
‘’Orada bir ses getirdik’’
Gündoğdu açıklamalarının devamında Alpullu’da yapılan eylemin ses getirici olduğunu belirterek; ‘’Burada Cumhuriyet Halk Partisi örgütlerine, üyelerine sizlere ihtiyaç var.
Geçtiğimiz gün yaptık. Orada basın açıklamaları da gayet güzel oldu. Trakya milletvekilleri olarak, belediye başkanları olarak ve örgütleri olarak orada bir ses getirdik. Bunun sayısı 5 bin olur, 10 bin olur hiç önemli değil. Önemli olan bir kamuoyu yaratmaktır. Bir algı yaratmaktır. Bu algıyı da Nisan ayında yapılacak olan satışa kadar mutlaka en iyi şekilde devam ettirmek gerekiyor’’ ifadelerine kullandı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol