Ali Fuat Şeker: “Esnaf ve sanatkarlar ekonominin yapı taşlarıdır”

Kırklareli Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker, esnaf ve sanatkarların yaşadığı sıkıntıları değerlendirdi. Esnaf ve sanatkarların hamle yapabilmesi için öncelikle üzerindeki yükten kurtulmasının gerektiğini belirten Ali Fuat Şeker, zincir marketler ve esnaf arasındaki haksız rekabetin önlenebilmesi için zincir   marketlerin çalışma koşullarını düzenleyen Perakende Yasası’nın günümüz şartlarına göre güncellenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yaptığı açıklamada ilk olarak esnaf ve zincir marketler arasında haksız rekabetin bulunduğunu dile getiren Kırklareli Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker, “2018 yılındaki ekonomik dalgalanmadan başta esnaf ve sanatkarımız olmak üzere tüm kesimler etkilenmiştir. Esnaf ve sanatkarlar ekonominin yapı taşlarıdır. Esnafımızın işi iyi olursa ekonomide iyi olur. Esnaf ve sanatkarımızın hamle yapabilmesi için öncelikle üzerindeki yüklerden kurtulmak zorundadır. Ülkemiz genelinde 30 binin üstünde market mevcut. Bir cadde üzerinde ilimizde olduğu gibi 3-4 adet market açılıyor..

Bu zincir marketlerde esnafımızın yaptığı sattığı tüm işler yapılıyor. Bu haksız rekabetin önüne geçmek için zincir marketlerin çalışma koşullarını düzenleyen Parekende Yasası günümüz şartlarına göre güncellenmelidir.” dedi.
“Bağkur ve SSK Emeklilik günleri arasında 5 yıl var”
SSK ve bağ-kur prim gün sayılarına da değinen Şeker, “2019 yılı itibarıyla esnaf ve sanatkarımızın ödediği bağ-kur primleri %26 artmıştır. Yıllık bazda hesaplanınca esnaf ve sanatkarımız neredeyse sermayesi kadar sigorta primi ödüyor. Esnafımız yalnız kendinin değil yanında çalışanında sigorta primini ödemekle yükümlü, esnafa bir nebzede olsa sigorta primlerinde indirim yapılmalı. Esnaf ve sanatkarımız emeklilik için 9000 günü doldurmak zorunda. Ancak SSK çalışanları ise 7000 günde emekliliği hak etmektedir. Arada yaklaşık olarak 5 yıl var. Tüm kesimlerin eşit haklara sahip olması ve sosyal güvenlikte birlikteliğin sağlanması ve ödenecek prim gün sayısı eşitlenmelidir.” ifadelerini kullandı.
“Esnafa kolaylıklar
sağlanmalı”
Kira, stopaj, vergi konularında esnafa kolaylıklar sağlanması gerektiğini vurgulayan Ali Fuat Şeker, “Ayrıca rekabet gücümüzü giderek zayıflatan nedenlerden biride stopajdan doğan vergi yükünün her geçen gün daha da ağırlaşmasıdır. Hiç olmazsa stopaj oranları %5’e düşürülmelidir. Diğer yandan yerel yönetimlere devlete ait iş yerlerinde faaliyet gösteren esnafımızın kira artışlarında kolaylık sağlanmalıdır. Esnafımızın önemli sorunlarından biri sermayelerine destek olacak finansa ulaşımda devlet yetkililerimizin bu konu ile ilgili iyileştirmeler yapmaktalar. Bundan dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz. Ancak vade uzatımı ve faiz oranlarında yapılacak indirimler esnaf ve sanatkarımızın verimliliğine olumlu katkı sağlayacaktır.“ şeklinde konuştu.
Perakende Yasası neden rekabeti zorlaştırıyor?
Kırklareli Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker’in günümüz şartlarına göre güncellenmesini istediği Perakende Yasası, 2015 yılının ocak ayında yürürlüğe girdi. Yasa kapsamında, gerçekleştirilen piyasa denetimleriyle kaliteli ürün daha da ucuza tüketiliyor. Ancak alışveriş merkezleri ve zincir marketlerin çalışma saatleri esnaf ve sanatkarları zorluyor. Bu nedenle esnaf ve sanatkarlar, bu saatlerin tekrardan güncellenmesini talep ediyorlar.
Esnaf ne gibi desteklerden yararlanıyor?
Bazı bankalar esnaf ve sanatkarlar için düşük faizli kredi imkanları tanırken, Esnaf Kefalet Kooperatifleri ise Halkbank aracılığıyla esnafa ve sanatkara 7 farklı kredi imkanı sunuyor. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı KOSGEB ise esnaflara ve yeni iş yeri açmış olanlara destek veriyor. KOSGEB, bakanlık tarafından hazırlanan 14 farklı destek programıyla esnaflara katkı sunuyor, kredi imkanı sağlıyor ve faiz desteğinde bulunuyor. KOSGEB, girişimci adaylarına 50.000 TL’ye kadar sıfır faizli kredi imkanında da bulunuyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol