Ali Dermenci, “Süt üreticisinin hak ettiği fiyatı alması gerekiyor”

Ulusal Süt Konseyi’nin en kısa zamanda toplanması gerektiğini belirten Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci, “Ulusal Süt Konseyi Aralık 2018 de yaptığı açıklamada 1 Ocak 2019 – 31 Mart 2019 tarihleri arasında çiğ süt tavsiye fiyatının 1,70 TL/Lt olarak uygulanmaya devam edileceğini duyurmuştu. Bu tarihlerde artan girdi maliyetlerine bakıldığında bu fiyatın sürdürülebilir bir hayvancılık için mümkün olmadığını belirtmiştik.

Daha sonra Tarım ve Orman Bakanlığımız daha önce 0,10 TL/Lt olan çiğ süt destek fiyatının Ocak-Şubat ve Mart ayları için artacağını belirterek üreticilerin destekleneceğini söyledi. Buna istinaden de Ocak ayı çiğ süt destekleri Mart ayı içerisinde 0,25 TL/Lt olarak üreticin hesaplarına yattı.
Fakat Nisan ayının ilk haftasına girdiğimiz bu dönemde Ulusal Süt Konseyi’nin toplanarak yeni bir çiğ süt fiyatı belirtmemesi süt üreticilerini endişelendirmiştir. Ulusal Süt Konseyi en kısa zamanda girdi maliyetlerini ve Avrupa’daki çiğ süt fiyatlarını göz önüne alarak fiyat belirlemesi yapması gerekmektedir.
Bizler süt fiyatlarına zam beklemiyoruz. Bizler sadece süt üreticisinin çektiği sıkıntıya karşılık hak ettiği değeri bulmasını istiyoruz. Ocak 2019 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine bakıldığında bir önceki yılın ocak ayına göre süt üretiminde % 5’e yakın bir düşüş olduğu görülmektedir. Bunun nedeni süt üreticilerinin artan girdi maliyetlerine dayanamayarak sağmal ineklerini kesime göndermesinden kaynaklanmaktadır. Süt üreticilerine memnun edici bir fiyat verilmezse, sağmal ineklerini kesime gönderemeye devam edeceklerinin endişesini yaşamaktayız. ” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol