Aksoy: “Devrim niteliğinde bir karar”

Yaklaşık 1 milyon taşeron işçisini ilgilendiren ve geçtiğimiz günlerde kabul edilen taşeron yasası sonrası, başvurular
yapılmaya başlandı. Kadroya geçebilmek için gerekli olan şartları bulunduran adayların yapabildiği başvurular 2 Ocak 2018 tarihi itibari ile başladı. Konu hakkında görüştüğümüz İŞKUR Kırklareli İl Müdürü Hasan Aksoy, sürece ilişkin önemli
bilgiler verdi.
İŞKUR Kırklareli Binası’nda buluna toplantı salonunda sendika yetkilileri ve basın mensupları ile bir araya gelen Aksoy, kadroya geçme şartları, kimlerin kadroya geçebileceği ve geçiş aşamasının işleyişi hakkında kafalarda oluşan soru işaretlerini giderdi.

4 Ocak 2018 tarihinde saat 15:30’da yapılan toplantıya; İŞKUR Kırklareli İl Müdürü Hasan Aksoy, SGK Kırklareli İl Müdürü Tahsin Alcı, Hak-İş Öz-Büro-İş İl Temsilcisi Ali Özsevimli, Öz-Sağlık- İş İl Temsilcisi Alper Altınova, Hak-İş Hizmet-İş SGK Kurum Temsilcisi Fevzi Avcıoğlu, Öz-İş İl Temsilcisi Oğuzhan Hüsman, Erhan Keğsu ve sendika temsilcileri katıldı.
Geçtiğimiz günlerde Kanun Hükmünde Kararname(KHK) ile yürürlüğe giren ve ülkemizde bulunan 1 milyon taşeron işçiyi ilgilendiren yasa ile ilgili açıklamalarda bulunan İŞKUR Kırklareli İl Müdürü Hasan Aksoy, alınan kararların Türkiye için devrim niteliğinde olduğunu ifade etti. Aksoy; “Bu KHK ile kamu kurum ve kuruluşlarında personel çalıştırılmasına dayalı, hizmet alımı sözleşmeleri kapsamında çalıştırılmakta olan işçileri, sürekli işçi kadrolarına ve mahalli idare şirketlerinde işçi statüsüne geçirilmelerine ilişkin bu KHK yayınlandıktan sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından, bir de bu hususu içeren aydınlatıcı bilgi verici bir tebliğ yayınlandı. Bu tebliğ ile 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren, söz konusu KHK yürürlüğe girmiş ve bununla ilgili süreç başlatılmıştır.” dedi.
Kimler Kadroya Girebilir?
Kadroya girebilecek işçiler hakkında açıklamalar yapan Aksoy, “Düzenleyici kurumlar, sosyal güvenlik kurumları ve özel statülü kurulmuş özel bütçeli kuruluşlar bu kanun kapsamında sayılmaktadır.
Şimdi alt işveren yanında çalıştırılan taşeron adıyla adlandırılan kardeşlerimizin bu haktan yararlanabilmeleri için, saydığımız kurumların herhangi birinde, 4.12.2017 tarihi itibari ile bir fiil çalışmış olmaları gerekmektedir. 1 Ocak 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca az önce bahsettiğim, alt işveren işçilerinin sürekli işçi kadrolarına geçirilebilmelerine ilişkin uygulamaya dahil usül ve esaslar doğrultusunda bir tebliğ yayınlanmıştır. Bu tebliğde bir süreç anlatılmıştır.
Süreçte 02.01.2018 tarihi itibari ile başlayıp, öncelikle “Kamu İdareleri Tespit Komisyonu” adı altında bir oluşum gerçekleştirecekler. Bu oluşum idarelerde çalışan taşeron işçilerimizin, başvurularını alacak değerlendirecek ve 12 Ocak 2018 tarihine kadar bütün başvuruları almış ve değerlendirmiş olacak. Ondan sonra değerlendirmeler olacak, itirazlar olursa bunlar da dinlenecek ve Sınav Komisyonu gerçekleştirilecek ve sınavlar yapılacak.” ifadelerini kullandı.
Sınavlar Nasıl Olacak?
En çok merak edilen konulardan olan sınav konusu üzerinde duran Aksoy, “Sınavlar başladıktan sonra en önemli husus, bizi en çok yanıltabileceğini düşündüğümüz kısım, ”Yazılı mı? Sözlü mü? Yoksa mülakat mı olacak?” bize bu süreçte en çok gelen sorular bunlar. Burada usül tek sınav şekli uygulanacak olması. Bir kurum ben sadece yazılı yapacağım, bazıları mülakat yaparak ya da uygulamalı bazı sınavlarda yapabilir. Bu durum Kamu İdarelerinin kendi insiyatiflerine bırakılmıştır.” diye konuştu.
Zorunlu tarihler 2-12 Ocak 2018
Aksoy işlemlerin işleyişi hakkında bilgiler vererek, “Zorunlu olan tarihler 2-12 Ocak 2018 arasında ki süreçtir.
Bu süreç zorunlu ama ondan sonraki süreçte ilan edilmesi, ilana itirazlar, inceleme, sınav gerçekleştirilmesi, sınava itirazlar ve hak sahiplerinin kadroya geçirilmesi gibi süreçler; kamu kurum ve kuruluşlarının kendi insiyatiflerindedir. İşlemlerini hızlı yürütmek isteyen kuruluşlar, bir an önce işlemleri bitirerek taşeron işçileri kadroya alabilirler” şeklinde konuştu.
Yasadan Yararlanamayan
Arkadaşlarımız İçin
Mücadelemiz Sürüyor
Toplantıda konuşan Hak-İş Öz-Büro-İş İl Temsilcisi Ali Özsevimli, “Bugün ki toplantıya bütün kollarımızla birlikte katılım sağladık. Taşeron yasası Türkiye’de ki tüm emekçi arkadaşlarımıza hayırlı olsun. Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Başbakanımıza, Sayın Çalışma Bakanımıza bu yasa için teşekkür ederiz. Bundan sonra umarım her şey daha güzel olacak. Bundan sonra tüm Türkiye’ye hayırlı olsun. Yasadan yararlanamayan arkadaşlarımız için de konfederasyonumuzun mücadelesi devam etmektedir. İnşallah yakın zamanda onlar da bu yasadan faydalanabilirler.” dedi.
Toplantının ardından İŞKUR Kırklareli İl Müdürü Hasan Aksoy İŞKUR’nda çalışan 2 güvenlik görevlisi personelinin başvurularını kabul etti.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol