Ahmetbey emin adımlarla ilerliyor

Genç ama yetenekli ve vizyon sahibi bir belediye başkanı olan Mustafa Altıntaş'ın kaptan köşkünde bulunduğu Lüleburgaz 'a bağlı Ahmetbey Beldesi’nde gelişme ve kalkınma gözle görülür şekilde. Başkan Altıntaş ile beldeye ve belediyeye dair konuştuk...

Lüleburgaz'a bağlı Ahmetbey Belde Belediye Başkanı Mustafa Altıntaş, gündeme damgasını vuracak açıklamalarda bulundu. Sorularımıza tüm içtenliği ile cevap veren Başkan Altıntaş'a sorduğumuz cevaplar ve aldığımız cevaplar şu şekilde oldu:
Ahmetbey Belediyesi olarak; AB Projeniz var mı? Varsa nedir?
"Avrupa Birliği Bulgaristan - Türkiye Sınırötesi İşbirliği Programı kapsamında; iki Kardeş Belediyemiz için toplam 400.000 Euro hibeli, Çevre başlığında "Sınırötesi Temiz Bir Gelecek İçin" adlı bir proje hazırladık ve teslim ettik.
Proje kapsamında; Beldelerimizin ihtiyacı olan, araç gereç ve ekipmanlar temin edilerek, hem Ülkelerimizde, hem de sınır ötesindeki kardeş şehirlerimizde, çevre duyarlılığını arttırarak, bizlere emanet edilen doğayı ve daha temiz bir çevreyi yeni nesillere aktarmak amaçlanmaktadır.
Ahmetbey Belediyesi olarak teslim ettiğimiz projemiz uygun görülürse: temizlik hizmetlerinde kullanılmak üzere, yüksek kapasiteli bir çöp toplama aracı, çevre bilincini arttırmak amaçlı kullanılacak bir dış mekan dev ekran televizyon ve ihtiyacımız olan çöp konteynerleri ve cadde çöp kovaları temin edilecek.
AB ve Sınır ötesi işbirliği projelerinin Türkiye ' nin tanıtımına ve ülkeler arasındaki dostluk, barış, birlik ve beraberliğe katkı sunduğunu düşünüyor musunuz?
Ülkelerimizin yanında, Bölge ve Beldelerimizin de tanıtımına şüphesiz katkı sunuyor, bununla birlikte; soykırım gibi asılsız iddialarla yapılan kara propagandaların da boşa çıkarılmasında, hakikatin aktarılmasında ve partnerler arasında sadece ekonomik bir kazanç ve edinimden çok, kültürler arası diyalog ve teması sağlaması açısından barışa da hizmet sunuyor.
Bizim Ahmetbey ve Stambolovo Belediyeleri olarak gerçekleştirdiğimiz birden çok projede, orada hizmet veren Belediye Başkanlarımız ve Proje ekiplerimizin Türk kökenli kardeşlerimiz olmasının aramızdaki dayanışmaya, birlik ve beraberliğe çok kıymetli katkısı var."
Ahmetbey beldesinin köklerinin ağırlıklı olarak Bulgaristan ve Yunanistan göçlerine dayandığı biliniyor. Ayrıca, 89'daki zorunlu göç olayı sonrasında da beldeye yerleşen aileler var. Bu ailelerin, balkan ülkeleri ile olan iletişim ve irtibatta yararı oluyor mu? Bu aileler köklerini unuttular mı? Yoksa, balkan kültürü halen canlı tutuluyor mu?
"Ben de Bulgaristan ve Yunanistan göçmeni iki ailenin birlikteliği ile Dünya'ya gelmiş bir göçmen evladıyım. 3 ve 4. Kuşaklar ve bizden sonrası da aile içinde yaşattığımız Balkan kültürü ile yoğrulacaklar. Beldemizdeki göçmenlerimiz de zaten köklerine, geçmişine, geleneklerine, Türk örf ve adetlerine bağlı, bugünün Dünyası ile Balkanlardan gelen, insan ve doğa dostu, çalışkan ve dürüst insan ahlakını halen canlı tutan insanlardan oluşuyor.
Balkan harbi ve 89 zorunlu göçünün acıları halen canlı hepimizin gözlerinde, amacımız yaşatılan zulmü unutmadan ama düşmanlaşmadan, halen orada kalan köklerimizle, hem burada hem de sınır ötesinde yaşayan akrabalarımızla, sınır ötesi diyaloğu ve işbirliğini sürdürmek. Bu konuda hem devam eden kardeş şehir çalışmalarımızda hem de yeni şehirlerle bağlantı ve irtibat kurma konusunda, göçmen ailelerimizin çok ciddi desteği ve katkısını görüyoruz."
Ahmetbey beldesi
emin ellerde
Beldenin ortasından geçen ve zaten dar olan yollar nedeniyle tepki alan kamyon geçişleri ile ilgili olarak ufukta herhangi bir iyileştirme veya güzergah değişimi var mı? Yoksa, bu yol bu şekilde devam mı edecek?
"Bu konuda yaklaşık 2 yıldır, gerek Bakanlık gerekse Karayolları Genel Müdürlüğü ve 1. Bölge Müdürlüğü ile irtibat halindeyiz, geçmiş dönemlerde çevre yolu güzergahı diye belirlenen, vatandaşlarımızın hane kapılarının önünden geçecek bir transit yolu uygun görmüyoruz, bununla birlikte, tam anlamıyla bir çevre yolunun Belde esnaflarına verebileceği zararı da düşünerek, hem prosedür ve maliyet açısından, bizim kaynaklarımıza daha uygun, hem de esnaflarımıza ve Belde cazibemize zarar vermeyecek, Belde merkezindeki tehlike ve yoğun trafiği aktarabileceğimiz, yüklü ve tonajlı araçların da rahatlıkla geçişini Belde dışından sağlayabileceğimiz bir "zoraki ağır vasıta yolu"nu, tarım reformu sırasında açılmış yolları kullanarak ve belli bazı noktalarda ihtiyaç olursa küçük kamulaştırmalar yaparak inşa etmek istiyoruz."
Yeni Pazar yeri ile ilgili gelişmeler var mı? Yapılacak yeni Pazar yeri nerede ve hangi özelliklerde olacak?
"Şu an iki büyük projemiz tasarım aşamasında, bu yıl içerisinde başlayıp hizmete açmak umudundayız; bunlardan ilki, Beldemiz Pınarhisar yolu üzerindeki Atatürk Aile Çay Bahçemizde, yazlık düğün salonu yapımı, yaklaşık 500m2 pist büyüklüğü olan, üzeri kapalı, ihtiyaç olan sosyal tesislerinin de bulunduğu bir alan inşa etmek istiyoruz, sonrasında bildiğiniz gibi bizim semt pazarımız haftanın bir günü (CUMA) sokak arasında kuruluyor, bölgenin en büyük semt pazarlarından biri ve 100 üzerinde esnaf hizmet veriyor. Günümüz koşullarında bu şekilde bir Pazar yerinin Beldemize yakışmadığını, güvenlikli ve sağlıklı olmadığını düşünerek yeni bir proje arefesindeyiz. Yeni Kapalı Pazar yeri projemiz, sadece haftanın 1 günü hizmet veren bir alan olsun istemiyoruz, bu sebeple haftanın her günü hizmet verebilecek, iki katlı, üst katında halı saha, basketbol, voleybol, tenis sahalarını olduğu, yürüyüş pisti, spor aletleri ve kamelyaları ile spor hizmeti de verebilecek, hafta sonları düğünlerde, yılın belirli dönemlerinde zirai ekipman fuarlarından, oto fuarlarına kadar farklı amaçlarla kullanabileceğimiz bir büyük Yaşam Alanı ve Spor Kompleksi ortaya çıkarma hedefindeyiz."
Köftesi ile ünlü olan beldede, halen bir mezbaha bulunmayışı sıkıntı oluşturuyor mu? Mezbaha neden yok? Konu ile ilgili gelişme var mı?
"Uzun yıllar Beldemiz ve bölgemize hizmet vermiş bir mezbahamız bulunmaktaydı, ancak ilgili Bakanlık mevzuatları ve AB kriterleri sebebiyle kesime uygun olmadığı ve kapatılması yönünde bir karar vardı. Şu an Beldemizde hizmet veren bir mezbaha olmasa da çevre ilçelerimizden hijyenik olarak, kesilip teslim edilen etler ile hiçbir sıkıntı yaşamadan ve her yıl birkaç yeni köfteci de açılarak sektör daha da büyüyor.
Belediye olarak, bir mezbaha inşa etme düşüncemiz var, önümüzdeki yıl Avrupa Birliği yeni proje kabul ederse, AB fonları ile bu mümkün olmaz ise kendi kaynaklarımız ile böyle bir yatırım düşünüyoruz."
"Ahmetbey de iki mahalleyi ayıran derenin ıslah edildiği ve güzel bir hal aldığı görülüyor. Çalışmalar bitti mi? Yoksa devam edecek mi?"
"2 yıla yakın bir zamandır, dere ıslah çalışması ile ilgili DSİ'nin kapısında yattık desek yeri var, son olarak DSİ Genel Müdürlüğünde Daire Başkanlığı görevinde bulunan Edirne'li bir hemşehrimiz aracılığı ile taleplerimizi iletmiştik, 2015 yılında da dere ıslah çalışmasının yarım bırakılan kısmında, önceki taşkın koruma tesisinden daha organize, görsel olarak daha güzel bir inşaat çalışması gerçekleştirildi.
Mart ayı itibariyle çalışmanın yeniden başlayacağı yönünde bir görüşmemiz olmuştu, halen bekliyoruz. Dere ıslah çalışmasının tamamlanması ile biz de Belediye olarak, Eskişehir Porsuk çayı benzeri bir proje ile dere yatağının etrafında yürüyüş yolları, küçük meydanlar, aydınlatılmış oturma ve seyir alanları ile yürüyüş köprüleri inşa edeceğiz."
Karıştıran ve Evrensekiz belediye başkanları ile yapılan röportajlarımızda; her iki belde de olası bir ilçe olma konusunda kendilerinin avantajlı olduğunu öne sürdüler. Size göre Ahmetbey, Evrensekiz ve Büyükkarıştıran dan birinin ilçe olması gerekseydi, hangisi avantajlı olurdu? Neden ?
"Bu konuda verilecek karar siyasi olmadığı sürece; Trakya haritasını açıp bakan herkes şüphesiz bu konuda en avantajlı Belde'nin Ahmetbey olduğunu görecektir.
Türkiye'de stratejik konumu itibariyle Ahmetbey gibi örneklere pek rastlayamazsınız.
En basit örneği; kendi ilçesi Lüleburgaz dahil 5 ilçenin; Pınarhisar, Vize, Saray, Ergene ilçelerinin komşusu, 7 köy bağlantısı olan ve bu köylerden sonraki köylerle dahi ekonomik işbirliği olan, esnaf çeşitliliği, kurum kuruluş, dernek ve kooperatif varlıkları ile Türkiye'de Beldelerde örgütlü tek Esnaf Kefalet Kooperatifi ve Yağlı Tohumlar Kooperatifleri, 40'a yakın konularında uzman ustanın olduğu Sanayi sitesi ve bunların yanında Aile sağlığı merkezinde 2 hekim ile birçok ilçe hastanelerinden fazla (ortalama yıllık: 50.000 hasta, yaklaşık 10.000 misafir hasta) hasta kabul eden, çevre köylerimizde yaşayan vatandaşların yarattığı günlük ekonomik potansiyelin yaklaşık 15.000 kişi olduğu bir Beldeyiz.
İddia ve örnekleri kolayca arttırmak mümkün, bu konuda mütevazi olmayacağım, bu bölgede İlçe olmayı hakeden bir Belde varsa, samimiyetle sorun çoğunluk Ahmetbey diyecektir.
Bunun çalışmasını biz zaten göreve başladığımız günden bu yana yapıyoruz ve İlçe'de biz olacağız." (Şenol Goncagül)

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Kaynarca gibi Ahmetbey de genç dinamik bir başkanca yönetiliyor. Olaylara yaklaşımları bu yüzden köhneleşmiş siyasi zihniyetlerden farklı. Tebrik ediyorum. her gittiğimde daha güzel bir Ahmetbey görüyorum.