Ahilik Haftası törenlerle başladı

Ahilik Haftası dün törenler ile kutlanmaya başladı. 18 Eylül Pazartesi günü saat 09:00’da  Kırklareli Valiliği tarafından düzenlenen program, “Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde gerçekleşen çelenk töreni ile başladı. 

18-24 Eylül tarihleri arasında etkinlikler ile kutlanacak olan “Ahilik Haftası” ilk olarak , Atatürk Anıtı önünde tören gerçekleşti. Gerçekleşen törede Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker, Kırklareli Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Halil Kahraman, ve Ticaret ve Sanayi Odası Odası Meclis Başkanı Erdoğan Semerci, Atatürk Anıtı'na çelenk sunumunda bulundular. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla etkinlikler devam etti.
Ahilik haftası kapsamında el
sanatları sergisi açıldı
18 Eylül 2017 Pazartesi günü saat 14.00’da Kırklareli İl Özel İdaresi Cazibe Merkezi’nde gerçekleşen program, saygı duruşunda ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Kırklareli Vali Yardımcısı Mustafa Yüksel Karadağ “Ahilik sanatın, ticaretin, mesleğin dürüstlükle, doğrulukla, güzel ahlakla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere dayanan bir gelenektir.

Bu nedenle Meslek Liselerinin çok önemli ve Meslek Lisesi öğrencilerine Ahilik teşkilatının çok daha iyi anlatılması gerekiyor” dedi.
“Bin yıllık geleneğimize saygı duyuyoruz”
Programda, Ahilikten bahseden Kırklareli Esnaf Sanatkârları Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker; “Ahilik yaklaşık bin yıla yakın süre gelen bir gelenektir. Ahilik dönemi Selçuklu ve Osmanlı Devletlerinin en önemli kuruluşu olmuştur. Ahilik değerleri paylaşımcı, maddi manevi eğitimin birlikte verildiği toplumu kuşatan bir sistemdir. Milli kültürümüzün çok önemli bir temel taşı olan ahilik felsefesinin temelleri 12.yüzyılda atılmış. Daha sonra tüm Anadolu’ya yayılmıştır” diye ifade etti. Ahilik Teşkilatının öneminden ve günümüze kadar olan süreçten bahseden Kırklareli Esnaf Sanatkârları Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker’in ardından Kırklareli Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Gider ise Ahilik Teşkilatının önemi günümüzde daha iyi anlaşılması açısından gerekli adımların biran önce atılması gerektiğini vurguladı. Açılış konuşmalarının ardından Tarih Öğretmeni Koray Şerbetçi, Ahilik konulu sunumunu gerçekleştirdi. Sunumun ardından Kırklareli Vali Yardımcısı Mustafa Yüksel Karadağ tarafından Tarih Öğretmeni Koray Şerbetçi’ye plaket verildi. Ahilik haftası kapsamında çeşitli meslek guruplarına ait yöresel el sanatları ile ilgili serginin gezilmesinin ardından program son buldu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol