Ahilik Haftası başladı

Geçmişten gelen bir gelenek ve kültürle ilgili farkındalık oluşturmak için kutlanan Ahilik Haftası dün, ilimiz Kırklareli’nde de gerçekleşen programlar ile başladı. Sabah Atatürk Heykeli’ne çelenk koyan esnaf platformları ve kentin ahisi önce Vali Osman Bilgin’e ve sonra çeşitli protokol mensuplarına ziyarette bulundu.

Öğleden sonra ise İl Özel İdaresi Cazibe Merkezi’nde saat 14:30’da yapılan programa; Kırklareli milletvekili Selahattin Minsolmaz, Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Kocakundakçı, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Gider, İl Genel Meclis Başkanı Saffet Üresin, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Halil Kahraman, Ticaret İl Müdürü Osman Yeter Somer, Ak Parti İl Başkanı Alper Çiler, çeşitli esnaf odalarının başkanları, daire müdürleri, esnaflar, birçok sektörden usta, kalfa ve çıraklar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından ilk konuşmayı Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker yaptı. Ahiliğin bin yıla yakındır devam eden bir gelenek olduğunu belirten Şeker, bu kültürün sosyal hayatın

düzenlenmesinden, iktisadi hayata ve vatan savunmasına kadar millet olmanın özelliklerini içinde barındıran ve Türk Milleti’ne has bir ekonomik düzen olduğunu ifade etti ve ekledi: “Ahilik bir insan bilimidir. Dağıtan değil toparlayandır. Ahiliğin toplum hayatı üzerinde etkileri sadece ticari ilişkiler ile sınırlı kalmayıp, sosyal hayat üzerinde de devam etmektedir. Ahilik prensipleri yüzyıllar boyunca hem esnaf ve sanatkarlarımız, hem de insanımız için şaşmaz bir ölçü ve kılavuz olmuştur. Ahilik haftamızın ülkemize, bütün insanlığa barış, mutluluk ve bereket getirmesini diliyorum.”
Daha sonra kürsüye Kırklareli milletvekili Selahattin Minsolmaz geldi. Ahilik geleneğinin temelinde yatan düsturun ihtiyaç sahibinin ihtiyacını karşılamak, yoksulun elinden tutmak olduğunu belirten Minsolmaz; “Bunu dürüstlükle ve makul şartlarda, insan ölçeğinde kazanç ve tüketimle birlikte toplumsal bir kalkınmaya dönüştürmek amacı güdülmüştür. Atalarımız bunu başarmışlar. Bakın Dünyadaki birçok rejim ve sistem insanların mutlu olmasına, dünyada üretilen kaynakların, enerji ve hizmetlerin adil paylaşımına dönük çaba içerisindeler. Siyasi düzen de bunu tertip etmeye çalışıyor. Ama komünizm bunu denedi, başaramadı, çöktü. Kapitalizm bugünlerde çok ciddi sorgulanıyor.
Bizler ceddimizin dönemindeki Ahi Evran geleneğine baktığımızda şunu görüyoruz. Kazananın üzerinde kazanmayanın bir sorumluluğu var. Birçok çözüm tarihsel süreçte atalarımız tarafından hayata geçirilmiş. Geçmişi iyi bilirsek, ahilik geleneğinin çok yakında dünyada sorgulanan sistemler içinden sıyrılıp toplumlara emsal değer olacağına inanıyorum. Çocuklarımıza esnaflarımıza ve tabiî ki tüketicilere bu kültürü yansıtmalıyız” ifadesinde bulundu. Konuşmalar sonrasında Milletvekili Selahattin Minsolmaz “İlin Kalfası” Onur Ergin’e, Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Kocakundakçı “İlin Çırağı” Anıl Işık’a plaket takdim etti. Programda ayrıca yeni ustalara belgeleri verilirken, Halil Kahraman’a da Ali Fuat Şeker tarafından bir plaket takdim edildi. Misafirler daha sonra esnafların kullandığı el aletlerinin yer aldığı sergiyi gezdi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol