Ahilik Haftası, Kırklareli’nde dolu dolu kutlandı

18-24 Eylül 2017 tarihleri arasında çeşitli etkinlikleri ile kutlanmakta olan “Ahilik Haftası” Etkinlikleri kapsamında
“Ahilik” konulu konferans düzenlendi. Kırklareli Üniversitesi Rektörlük Kültür Merkezi’nde 20 Eylül 2017 Çarşamba günü saat 10.00’da düzenlenen konferansa Kırklareli Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Gider, Kırklareli Üniversitesi (KLÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Raşit
Gündoğdu, Kırklareli Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanı Ali Fuat Şeker, Kırklareli S.S. Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Halil Kahraman, esnaf birlikleri temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Kırklareli Üniversitesi (KLÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Raşit Gündoğdu, Ahiliği ele alarak önemli konulara değindi.
“Ahilik Haftası” Etkinlikleri kapsamında düzenlenen program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Ardından Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Raşit Gündoğdu, “Ahilik” konulu konferans verdi. Gündoğdu “Ahilik nedir?” sorusunu yanıtlayarak fütüvvet ve ahilik arasındaki ilişkisinden söz etti. Ahilik teşkilatının ilk dönemlerde esnaf teşkilatı olarak ortaya çıktığını ama zamanla devlet politikalarına yön veren bir kurum haline dönüştüğüne belirten Gündoğdu, Ahilik kurumunun Anadolu’daki ve Osmanlı toplumundaki yerinden ve günümüze kadar nasıl geldiğinden bahsetti. Ahilik prensiplerinden söz ederek Ahilik kurumunun ülkemizde örnek teşkil etmesi gerektiğini dile getiren Gündoğdu şöyle devem etti; “Hangi çağda ve yerde olursa olsun toplumda en önemli konu, o toplumun sosyal ve ekonomik durumunun ablakla bütünleşerek yükselmesidir. Bu konu, güvenliğin, haber alma, delicim, yolların ve taşıt araçlarının ilkel ve yetersiz olduğu o çağlarda büsbütün önem kazanıyordu. Bu koşullar altında yurttaşlara yurt sevgisi ve onu koruma, ülkede sanatı ticareti ve türlü meslekleri geliştirme yeteneği vermek için çok çaba harcamak gerekiyordu. Ülkenin ileri gelenleri, düşünürleri, halkı her tür tehlikelere karşı güçlendirmeye ve örgütlendirmeye çalışıyorlardı. Bu gereksinmeler, Türklerin Asya’dan çıkıp Anadolu’ya gelişlerinden sonra büsbütün önem kazandı; çünkü Anadolu, bu yeni gelen Türkler için, çevre, iklim, din, kültür vb. yönlerden bambaşka ve yepyeni koşullan kapsayan bir yerdi. Böyle bir bölgede kısa sürede her yönden kendilerini tanıtma durumunda idiler. Onların, Selçuklu Türkleri olarak bu yeni yurtlarında kurdukları en köklü, en etkili sosyo-ekonomik kurum, Ahilikti.”
Plaketler takdim edildi
Konferans sonunda Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Raşit Gündoğdu’nun Ahilik ile ilgili olarak geniş bir sunum yapmasının ardından Kırklareli Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Gider, günün anısına bir plaket verdi. Kırklareli’nde İlin Ahisi Hakan Elmas seçilirken, İlin Kalfası Çağrı Uçak ve İlin Çırağı Batuhan Kavanoz oldu. Plaketler ise Kırklareli Ticaret İl Müdürü Osman Yeter Somer, Kırklareli Madeni Eşya Sanatkarlar Odası Başkanı Hikmet Şimşek tarafından takdim edildi. Son olarak ise İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ercan Aras tarafından eski ustalara plaket ve teşekkür belgeleri verildi.
Ahilik için geniş bir program
Ahilik Haftası programları çerçevesinde gerçekleştirilen birçok program arasında huzurevi ziyareti ve radyo programı da yapıldı. 20 Eylül 2017 günü saat 14.00’da Merkez Huzurevi ziyareti gerçekleşti. 16.00’da Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Raşit Gündoğdu radyo programına konuk olarak Ahilik Haftası’nı anlattı.
Etkinlikler bugün de devam edecek
18-24 Eylül 2017 Ahilik Haftası kutlama etkinlikleri kapsamında bugün (21 Eylül) de etkinlikler devam edecek. Saat 12.30’da Ahmet Cevdet Paşa Camii’nde Mevlid-i Şerif okutulmasının ardından 13.30’da da Ahmet Cevdet Paşa Camii karşısında Paşa Cafe’de pilav ve helva ikramı gerçekleştirilecek. 23-24 Eylül’de devam edecek etkinlikler arasında İl Özel İdaresi Kongre Salonu (Şeker Fabrikası Depoları)’nda Ahilik Haftası Sergisinin gezilmesi yer alıyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol