“Ağır Para Cezaları Küçük Esnafı Bitirdi”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye cevaplaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Milletvekili Gündoğdu, önergede alkollü içki satışı yapan tekel bayilerinin pandemi sürecindeki zararlarını ve alkol satışındaki saat kısıtlaması hakkında düzenleme yapılıp yapılmayacağını sordu.

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye tekel bayileri hakkında soru önergesi verdi. Pandemi süresince ve pandemi sonrası süreçte esnafların işlerinin eskiye oranla yüzde 20-30 kapasite ile çalıştığını söyleyen Vecdi Gündoğdu; “Pandemi sonrasında küçük esnafın işleri pandemi öncesi gibi yürümüyor. Esnafımızın büyük çoğunluğu yüzde 20-30 kapasite ile çalışıyor. Halen çok sayıda insan virüs endişesiyle haklı olarak dışarıdan hizmet almamayı tercih etmektedir. Çoğu esnafımız işyeri kirasını ödeyemez durumda, ödeyemeyenler ise icra korkusu yaşamaktadır.
Bununla beraber ödenemeyen kiralar için tahliye talep edilmekle beraber bu kiralar için de icra işlemleri başlatılmaktadır. Ayrıca, muhtasar, KDV ve gelir vergisi ikinci taksitleri ile SGK primleri küçük esnafın adeta belini bükmüştür” dedi.
“Cezanın düşürülmesi konusunda neler yapacaksınız?”
Tekel bayilerindeki alkol satış saat kısıtlamasında düzenlemeye gidilip gidilmeyeceğini soran Milletvekili Gündoğdu şu ifadeleri kullandı; “Getirilen yüksek miktarlardaki idari para cezaları ve kısıtlamalarla satış saatleri sınırlandırılan alkollü içki satışı yapan küçük esnaf, tekel bayiler bir darbe daha almıştır. Pandemi nedeniyle zaten düşük satış ve iş hacmiyle işlerini yürütmeye çalışan tekel bayiler, esnaf bu kısıtlama ve kısıtlamalara uymayanlara karşı uygulanan ağır para cezaları nedeniyle tam bir çaresizlik içerisine düşmüştür.
Bu doğrultuda; Can çekişen küçük esnafın ekmeğini, aşını biraz büyütmek, daha fazla iş yapmasını sağlamak amacıyla; parakende alkollü içki satış yasağına ilişkin idari para cezasının yeniden değerlendirilmesi, cezanın düşürülmesi konusunda neler yapacaksınız?
Pandemi nedeniyle işyerlerini kapatmak zorunda kalan ve aylarca siftahsız kepenk kapatan alkollü içki satışı yapan tekel bayilerin, küçük esnafın satış yasağı olan 22:00-06:00 saatlerinin yeniden düzenlenmesi konusunda çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?”

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Küçük esnaf derken sora sora telek bayilerinin alkol satışı saatlerinin uzatılıp uzatılamayacağını mı sordun ? Bu mudur ? Küçük esnafı savundun yani ?