“Ağaçlar bizim, orman bizim, doğa bizim ve zehir de bizim”

Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi, Çanakkale’deki "Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Projesi"nde ÇED Raporu'na aykırı olarak 195.000'den fazla ağacın kesilmesi ile ilgili kişi, tüzel kişi ve kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu. 2 Ağustos 2019 Cuma günü, saat 14.00’te, diğer kentlerle eşzamanlı olarak yapılan suç duyurusunda sorumluların cezalandırılması talep edildi.

Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi; Alamos Gold ve Doğu Biga Madencilik tarafından Çanakkale Merkez ilçesi sınırları içerisinde gerçekleştirilen "Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Projesi"nde ÇED Raporu'na aykırı olarak 195.000'den fazla ağacın kesilmesi ile ilgili kişi, tüzel kişi ve kamu görevlileri hakkında, tüm sorumluların cezalandırılması talebi ile suç duyurusunda bulundu.
Çanakkale Barosu’nun çağrısıyla, 2 Ağustos 2019 Cuma günü, saat 14.00’te, birçok kentle birlikte suç duyurusunda bulunan Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem, Çevre Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Sedat Karacaduralıoğlu ve Gençlik Meclisi Başkanı, Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma ve Çalışma Grubu Üyesi Samican Sözeri, Çanakkale ve Kırklareli Barosu avukatları tarafından düzenlenen dilekçeyi, Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletilmek üzere Kırklareli Adliyesi’ne verdi.
“Çanakkale’ye destek için buradayız”
Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem, adliye önünde yaptığı açıklamada, “Burada bulunmamızın nedeni, Çanakkale Kirazlı Atikhisar Barajı’nın bulunduğu bölgede altın madenine karşı kesilen ağaçlarla ilgili Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmak için geldik. Çevre Meclisi olarak bugün Çanakkale’de olamasak da onlara destek amacıyla kesilen ağaçlar için suç duyurusunda bulunuyoruz. Orada 195 bin ağaç kesiliyor. Bu korkunç bir rakam... Ağaçlar bizim, orman bizim, doğa bizim ve zehir de bizim. Ne yazık ki yabancı bir firma ormanları katlederek altını alıp gidecek, zehiri de bize kalacak. Buna dur demek için buradayız. Buradan Çanakkale Cumhuriyet Savcılığı’na iletilmek üzere hazırladığımız dilekçeyi savcılığa vereceğiz. Ve gerekenin yapılmasını talep ediyoruz. Sorumluların da cezalandırılmasını bekliyoruz.” dedi. Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi tarafından yapılan basın açıklamasında, “Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi adına verdiğimiz dilekçemizde belirtmiş olduğumuz gerekçeler ile ÇED Raporu'na aykırı bir şekilde 195 bin ağaçtan çok daha fazlasının kesilmesi işlemini gerçekleştirerek, Türk Ceza Kanunu'nun 305. maddesinde düzenlenen ‘Temel Milli Yararlara Karşı Faaliyette Bulunmak Üzere Yarar Sağlama’, 257. maddesinde düzenlenen ‘Görevi Kötüye Kullanma’ ve Orman Kanunu’na muhalefet suçlarından ve ilgili mevzuattan tüm şüphelilerin cezalandırılmasını talep ediyoruz. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 8. maddesinin ihlal edilmiş sayılması için insan sağlığına gerçek bir zararın verilmiş olmasının şart olmadığı belirtilmiştir. Çevre hukuku ve ÇED’in temel mantığı da bu yöndedir. Davalı idarenin dava konusu işleminin hukuka aykırı olduğunun kabul edilmesi için, insan sağlığının ve doğanın zarar görmesi beklenmemelidir. Risk olması yeterlidir.
“Yaşanabilir bir dünya bırakma sorumluluğu taşıyoruz”
1972 Stockholm Birleşmiş Milletler İnsan Çevresi Konferansı’nın (Stockholm Deklarasyonu) 1. maddesinde; ‘İnsanın; hürriyet, eşitlik ve yeterli yaşam koşulları sağlayan onurlu ve refah içinde bir çevrede yaşamak temel hakkıdır. İnsanın bugünkü ve gelecek nesiller için çevreyi korumak ve geliştirmek için ciddi bir sorumluluğu vardır.’ denmektedir. Ülkemizin nadir ekosistemlerinin korunması ve gelecek nesillere, yaşanabilir bir dünya bırakma sorumluluğumuz gereği bu açıklamayı kamuoyu ile paylaşıyoruz. Anayasa 56. madde, Anayasa 169. ve 170. Maddeleri, Çevre Kanunu, Orman Kanunu, kamu yararı ilkesi doğrultusunda, yaşamı savunan kişi, kurum ve platformların her şart ve koşulda yanlarında olduk, olmaya da devam edeceğiz.” ifadeleri kullanıldı.
1 Ağustos 2019 Cuma günü, saat 14.00’te, Çanakkale’de Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan suç duyurusu başvurusu ise; Çanakkale Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Ali Furkan Oğuz, 2014-2018 yılları arasında Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu’nda görev yapan Av. Ali Arabacı, Bursa Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Eralp Atabek, Bursa Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu üyesi Av. Erol Çiçek, Bergama Mücadelesi Avukatı Av. Arif Ali Cangı, Türk Tabipleri Birliği Avukatı Av. Ziynet Özçelik ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala’nın katılımı ile yapıldı. (Kırklareli Kent Konseyi)

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. ormanlar ne içinmiş 15 Ağustos 2019 Perşembe 15:13:45

    Akape Çanakkale milletvekili ahşapsever Jülide İskenderoğlu: "Bugün kağıdi kullanıyorsak ahşap madada yemeğimizi yiyorsak bunlar kesilen ağaçlardan yapılan ürünler. Çanakkalenin her ağacı bizim için önenli."

  2. zeytin ağaçları lüzumsuz 15 Ağustos 2019 Perşembe 16:34:37

    Akape sabık enerji bakanı zeytinsevmez Tamer Yıldız: "Zeytin ağaçları tamamen ısraf. Havadan suyu topraktan minerali havadan karbondioksidi ve ülkemizin değerli su kaynaklarını alıyor. Peki yaptığı ne? Şu kadarcık zeytin!..."

  3. dikmişlerki keserlermiş 19 Ağustos 2019 Pazartesi 16:16:39

    Servete batmış bir siyaset eskisinin ağzından çıkan hırıltılar çözüldüğünde şimdiyece dört MİLYAR küsür fidan dikmişlermiş.