“Açlık sınırı Şubat ayında asgari ücretin 300 TL üzerine çıktı”

CHP Kırklareli İl Başkanı Alaaddin Güncer, yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle asgari ücretlinin artık dayanacak gücünün kalmadığını söyledi. Güncer: “Türk-İş verilerine göre, 2022 Şubat'ta açlık sınırı, asgari ücretin 300 TL üzerine çıkarak 4 bin 552 TL'ye yükseldi. Şubatta yoksulluk sınırı ise 15 bin lirayı aştı. Dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcamasının yanı sıra kira, faturalar, ulaşım, eğitim gibi tüm aylık harcamalarını kapsayan yoksulluk sınırı ise Şubat’ta 15 bin 139 TL’ye çıktı” dedi.

Yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle vatandaşın artık çıkış yolunun kalmadığını, zorluklar içinde geçimlerini sağlamaya çalıştıklarını ifade eden CHP Kırklareli İl Başkanı Alaaddin Güncer yaptığı yazılı açıklama ile Şubat ayı açlık ve yoksulluk rakamlarına değindi.
Şubatta açlık sınırının asgari ücreti geçtiğini söyleyen Güncer, “Türk-İş verilerine göre, 2022 Şubat'ta açlık sınırı, asgari ücretin 300 TL üzerine çıkarak 4 bin 552 TL'ye yükseldi. Şubatta yoksulluk sınırı ise 15 bin lirayı aştı. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) 2022 Şubat ayına ilişkin açıkladığı açlık ve yoksulluk sınırı verileri, açlık sınırının yılın daha ikinci ayında asgari ücreti geçtiğini ortaya koydu. Buna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) Şubat’ta 4 bin 552,56 TL'ye yükseldi. Dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcamasının yanı sıra kira, faturalar, ulaşım, eğitim gibi tüm aylık harcamalarını kapsayan yoksulluk sınırı ise Şubat’ta 15 bin 139 TL’ye çıktı” dedi.
Enflasyondaki artış son 12 ayda yüzde 66,38 oldu
Bekâr bir çalışanın yaşama maliyetinin Şubat ayında aylık 5 bin 969,80 TL'ye yükseldiğine işaret eden Güncer, sebze-meyve fiyatlarının cep yakmaya devam ettiğini söyledi.
Güncer, “Türk-İş, mutfak enflasyonundaki artışın aylık yüzde 7,12, son 12 ayda ise yüzde 66,38 olduğunu açıkladı. Gıda ürünlerinde KDV'nin yüzde 1'e düşürülmesi etiketlere 14 Şubat'ta yansıdı. Ancak öncesinde yükselmiş olan başta yumurta ve un gibi temel gıda ürünleri ile yükselişi durdurulamayan meyve-sebze fiyatları yüzünden vatandaşın reel geliri bu ayda da geriledi. Özellikle taze sebze-meyve, üretim ve tedarik maliyetlerinin yanında ürün azlığından dolayı cep yakmaya devam etti. Resmi verilere göre gübre ve toprak geliştiricilerin fiyatlarındaki yükselişin yüzde 150'yi aştı. Markette ve pazarda sepet tutarı arttıkça zorlanan tüketici, almaktan vazgeçip ürünlerin bazılarını bırakmaya başladı. Akaryakıt, doğalgaz, elektrik gibi enerji giderleri de hane halkı üzerinde büyük bir yük oluşturmaya devam etti” diye konuştu. (H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Zorla vejeteryenliğin ardından şimdi de veganizm mecbur edilmekte son seri zamcıklar ekmek fıkaralığı evresine erdirerek ekmekten her çeşit yemek ve nihayet kafayı yemek ile hidayete ermek ha gayret ey ehli fetret...

  2. annenin feryadı 18 Mart 2022 Cuma 16:59:09

    "Artık kendi kendime konuşuyorum delirdim delirdim. Vallahi billahi delirdim. 3 yetim çocuğum var pazara gidip alablidiğim yarım kilo soğan yarım kilo patates. Aklımı yitirdim artık yitirdim aklımı. Kafayı oynattım vallahi billahi oynattim."