ATATÜRK HALKIN TÜRKÜLERİNİ SEVER VE DİNLERDİ

Mustafa Kemal Atatürk'ü yazıp anlatanlar YÜCE ÖNDER'in müzik dünyasına duyduğu ilgiyi pek gündeme getirmezler. Oysaki Mustafa Kemal Atatürk'ün bir müzik dünyası vardır ki nerede olursa olsun bir ses sanatçısına sevdiği şarkı ve türküleri okuturdu. Tabii sevdiği türkü ve şarkılar gibi sevdiği ses sanatçıları da vardı. Mesela Safiye Ayla, Müzeyyen Sener, Sadi Hoşses, Münir Selçuk, Selahattin Pınar sık sık dinlediği sanatçılardı. 1925 yılında bir yere yaptığı konuşmada şöyle demiştir:
"Hayatta müzik lazım değildir. Çünkü HAYAT MÜZİKTİR. MÜZİK HAYATIN RUHUDUR. Ancak müziğin çeşidi düşünülebilir."
Atatürk en çok Alaturka müziği severdi. Bu konuda, "Ben Mustafa Kemal olarak (ALATURKA)yı severim. Atatürk olarak (Batı Müziği) ile beraberim. Ulusum çok sesli Batı müziğini dinlesin. Ben halk türkü ve şarkılarını dinlemekten zevk alıyorum, " Nitekim Çankaya Köşkü'nde üç çeşit müzik yapan Cumhurbaşkanlığı Orkestraları vardı. "Bu orkestralardan biri Cumhurbaşkanlığı’na bağlı CUMHURBAŞKANLIĞI SENFONİ ORKESTRASI, ikincisi RİYASETİCUMHUR İNCE SAZ ORKESTRASI ve Cumhurbaşkanlığı bandosu kurulmuştur. Bu orkestralar meydana getirilirken 1923 yılında Kırklareli'nde Vahit Lütfi Salcı'nın talebelerinden biri Riyaseticumhur Senfoni Orkestrası’na alınmıştı. O yıllarda Kırklareli'nde iki, üç Müzik Grubu vardı. Bu müzik grupları içersinde en çok dinlenen Cumhurbaşkanlığı İncesaz Heyeti'dir.
Mustafa Kemal Atatürk'ün beğendiği HALK TÜRKÜSÜ YEMEN TÜRKÜSÜ'dür. Bu türküyü dinlerken duygulanır, hüzünlenir, Yemen çöllerinde aç susuz savaşan askeri düşünür. Fakat sevdiği türküler ve şarkılar Rumeli kökenli olanlardır. Bu Rumeli türkü ve şarkılarında Mustafa Kemal halkın tarihini gözler önüne getirir, coşku ve hüznü bir arada yaşar. Mustafa Kemal'in sevdiği türküler içersinde Aşık Ali Tanburacı'nın TRT'ye verdiği bir türkü de vardır. Bu türkü "PENCERE AÇILDI BİLAL OĞLAN" türküsüdür. Atatürk'ün sevdiği şarkı ve türküler şöyledir:
GRİFT ZEN ASIM BEY'İN YİNE" RAST" ŞARKISI
"Habgah-ı yare girdim arz için ahvalimi
Bir perişan halini gördüm unuttum halimi
Sakınen icra ederken dide-i alami
Leblerinde sinesinde gizlenen amalimi
Leblerimle topladım tebrik edin ikbalimi "FAİZE ERGİN'in (Riyaseticumhur İncesaz heyetinin ilk şefi Refik Fersan'ın baldızı, Kemençevi Fahire Fersah'ın kız kardeşidir.
ŞEDDİARABAN ŞARKISI
"Bade-i vuslat içilsin kâse-i fağfurdan
Bir ilahi neş'e doğsun name-i tabur'dan
Cüylar feryad ederken bahr-i düradürdan
İnlesin tanbur ağuş-i visal-i yardan"
TANBURİ SELAHATTİN PINAR'IN KÜRDİLİHİ CAZKAR ŞARKISI
"Gel gitme kadın ruhumu hicranına yakma
İnlet beni, öldür beni ağyare bırakma"
TATYOS HİCAZKÂR ŞARKISI
"Mani oluyor halimi takrire hicabım,
Üzme yetişir üzme firakınla harabim.
Mahvoldu sükûnum beni terk eyledi habim.
Üzme yetişir, üzme firakınla harabim"
GRİFT ZEN ASIM BEY'İN "RAST ŞARKISI"
" Cana rakibi handan edersin
Ben binevayı giryan edersin
Bigânelerle ünsüyyet etme
Bana cihanı zindan edersin"
Atatürk'ün sevdiği öteki "Türk Müziği" parçaları, Rumeli Türküleri idi. Atatürk, doğup büyüdüğü illerin türkülerini dinlemeden edemezdi.
"Alişimin kaşları kara", "Köşküm var, derya ya karşı", "Şahane gözler", " Vardar Ovası", " Pencere açıldı Bilal oğlan"
Kaynak: 10 Kasım Gazeteleri

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol