ATATÜRK EN ÇOK O KITABI OKUDU

Atatürk üzerine arastirma yapanlar onun ömrü boyunca dörtbine yakin kitap okudugunu söylerler. Ancak okudugu kitaplarin tümünü ayni ayarda tutmamis, bunlardan bazilarini öne çikarmis, bazilarini basiucu kitabi yapmis ve bazilarini da kendisi için yasamsal bulmustur. Bu kitaplarin içinde 13 tanesi böyledir. Fakat bir tanesi vardir ki “AK ZAMBAKLAR ÜLKESINDE/ Finlandiya” kitabini elinden hiç düsürmemistir. Kitabi çekici kilan SNELMAN adli bir kahramanin bataklik ülkesinden bagimsiz, modern, gelismis ve dünyaya örnek ülke haline getirmis olmasini anlatmasidir. “Bir baska anlamda, Atatürk için kitabinin ilgi çekici yani “Modern bir ulusun ve devletin yaratilis hikayesini” anlatmasidir.

AK ZAMBAKLAR ÜLKESINDE FINLANDIYA kitabini bir Rus yazmistir. 1920’li yillarda yazilan bu kitabin varligindan haberdar olan Atatürk, onu Türkçe’ye çevirterek, herkes tarafindan okunmasini, özellikle okullarda ögretmen ve ögrencilere tanitilmasini istemistir. Yillar boyu bu kitap cumhuriyetin ilk birkaç kusagi tarafindan ilgiyle okunmus, elden düsmemistir. Özellikle Cumhuriyet ögretmenleri bu kitabi okuduktan sonra kendilerini birer Snelman gibi görüp algilamaya baslamislardir. Köye giden ögretmene bu kitap verilmistir. Yeni Türkiye bu kitapta anlatilan Finlandiya’nin yoktan var edilisini, özgürlük ve bagimsizligini, uygarlasmasini nasil kazandigina benzetilmistir. Yeni kusaklar bilgilendikçe bu kitabin isiginda ATATÜRK’ü bir SNELMAN gibi görmüslerdir. Gerçekte Atatürk bir Snelman miydi?

Atatürk, Snelman’dan ötede bir Snelman’di. Ülkenin kurtarilmasindan, özgürlük ve bagimsizlik savasindan ve zaferinden sonra memleketin bütün faaliyet alanlarinda, kalkinma çalismalarinda vardi ve Türkiye’nin BASÖÄzRETMENI sifatini almisti.

Bugün “Ak Zambaklar Ülkesi Finlandiya” kitabi okunuyor mu? Sanmiyorum ve yeni kusaklarin bu kitaptan haberdar olduklarini da zannetmiyorum. Simdiki cumhuriyet ögretmenlerinin de bu kitabi okuduklari süphelidir. Bir zamanlar cumhuriyet ögretmen ve aydinlarinin, subaylarinin ellerinden düsürmedikleri bu kitap unutulmustur ama Snelman’in yarattigi Finlandiya dünyanin en uygar ve en seffaf ülkesi olarak anilmakta, parmakla gösterilmektedir. Her meslekten insanin elele verip Snelman önderliginde yarattiklari Finlandiya kendini bulduktan sonra büyük sanatçilar, yazarlar, Nobel Ödüllü devlet adamlari yetistirmistir. Daha 1910 yillarinda bütün köylerinde kütüphaneler, toplanti yerleri vardi. Insanlar Finlandiya’nin özgür ve bagimsizligina, uygarlasmasi gerektigine, dünyaya örnek bir ülke haline gelmesi sartina inanmislardi. Su an Finlandiya gerek dogayi korumada gerekse refah düzeyinin en üst sinirinda olmakla taninmaktadir ve üstelik Avrupa Birligi üyesidir.

Atatürk’ün Türkiyesi nerede? Avrupa Bütünlügünün disinda. Kendi içinde tartismali. Siyasi ve ekonomik bagimsizligi tehlikede.. Ve azgelismis bir ülke görünümünde. Süphesiz bunun sorumlusu halk degil, halki yönetenlerdir. Onlarin kafasi ve politikalari sorunlari büyük bir Türkiye yaratmistir. Halka kendi seviyeleriyle degil, halkin seviyesine, ona benzeyerek gitmislerdir. Yani halki kendi entelektüel seviyelerine çekecekleri yerde onun düzeyine inerek, “Benim köylüm, benim çariklim, benim sariklim, benim sakallim” diyerek oyunu almayi, kendi ikbal ve iktidarlarini sürdürmeyi yeglemislerdir. Simdi ülkenin egitimi, tarimi, köylüsü, esnafi, memuru, isçisi, kisaca orta tabakasi bitmistir. Üstelik ülkenin ve ulusun bölünmesi konusulmaktadir. Nerden nereye gelmisiz de haberimiz yok.  nazifkaracam@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Merhaba Ustadim.. Ayda 80 adet bu kitabi istenilen yere gonderebilirim.. mumkunse bu konuda bir calisma yapabilir misiniz? Gazetenizde de baska mecralar da da istek uyandirabilir misiniz?? Yahut Ogretmenler listesi var mi? Adreslerine adlarina dogrudan gonderebilirim..maalesef Yazinizin sonunu gorebiliyorum ve birseyler yapmanin zamani geciyor..saygilarimla serkanerdekli@gmail.com