ATATÜRK’ÜN DÜNYAYA OKUNMASINI İSTEDİĞİ NUTKU

Atatürk'ün 1915 Çanakkale Savaşı’nda ölen yabancı askerler üzerine söylediği bir nutku vardır. Atatürk'ün insancıllığını (Hümanizmasını) somut biçimde kanıtlayan bu meşhur nutku kendileri yazdığı halde okumayı zamanın İçişleri Bakanı Şükrü Kaya yapmıştır. Bu bilgi 10 Kasım 1953 tarihli Dünya Gazetesi’nde yer almıştır. Olayın böyle olduğunu Şükrü Kaya Gazeteci Yazar Yekta Ragıp Önen'e anlatmıştır.
Şükrü Kaya, Atatürk'ün yakın çalışma arkadaşıdır. Şükrü Kaya günlerden bir gün Bakan olarak Çanakkale'yi teftişe gideceği için gitmeden önce Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ü ziyaret etmiştir. Çanakkale’ye gideceğini söylemiştir. Atatürk bu ziyaret sırasında Şükrü Kaya’ya, "Çanakkale'yi ziyaret edeceksin. Bu ziyareti yapacağından kimsenin şüphesi yok. Yalnız nasıl bir nutuk söyleyeceksin." Ben söyleyeyim: "Burada yatan aziz şehitlerimiz sizi hürmetle, saygıyla anıyoruz, diyeceksin. Mehmetçik Abidesinin başında, dilinin bütün talâkatıyla (döndüğü kadar) konuşacaksın. Burada rahat ve huzur içinde yatınız, diyeceksin. Siz olmasaydınız, siz göğüslerinizi çelik kalelere siper etmeseydiniz, bu boğaz aşılır, İstanbul işgal edilir, vatan toprakları istilaya uğrardı, diyeceksin.
- Evet, böyle konuşacağım.
- Hayır hayır, sen böylenin üstünde çok daha başka konuşacaksın. DÜNYAYA HİTAP EDER DERECESİNDE KONUŞACAKSIN. Orada, bizim şehitleri değil, bu toprak üstünde kanlarını döken insanların da o kahraman muharipleri de hürmetle, saygıyla anacaksın.
- Paşam ben bunu yapamam. Çünkü bu sözler ancak sizin söyleyebileceğiniz yüksek sözlerdir.
- Söyleyeceksin. Çanakkale'den dünyaya böyle sesleneceksin. Böyle konuşman lazım.
Şükrü Kaya, Atatürk'ün yanından ayrılıyor, tekrar gece buluşuyorlar. Atatürk, Şükrü Kaya'ya uzun bir kağıt uzatıyor. Bu (Şükrü Kaya'nın) Çanakkale'de söyleyeceği nutuktur. Atatürk bizzat hazırlamıştır. Ve İçişleri Bakanı Şükrü Kaya bu nutku alıyor, Çanakkale'ye gidiyor, orada MEHMETÇİKLERİN mezarı başında bu nutku söylüyor."
Bu nutukla Atatürk düşmanlara dostluk elini uzatmakta, YURTTA BARIŞ, DÜNYADA BARIŞ demektedir. Medeni duygularla bunu dile getirmektedir. Atatürk'ün kendisinin yazıp da okuyamadığı, İçişleri Bakanı Şükrü Kaya'nın dünyaya okuduğu bu nutkun yankıları büyük olmuş, "BÜYÜK ADAMIN SÖZLERİ BÜYÜK OLUR" demişlerdir.
Mustafa Kemal ATATÜRK VEFA ADAMIDIR. Savaşa karşıdır. Savaşı, savaşmayı "CİNAYET" olarak vasıflandırır. Osmanlı'nın Savaş Geleneğini Cumhuriyetin Yurtta Barış, Dünyada Barış sloganı ile kapatmış, ulusunu bugüne kadar barış içersinde yaşatmıştır. Bilin ki vatan sevgisi, ulus sevgisi onu daha büyük yapmıştır.

 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol