ASIL ve VEKIL

Bu kelimelerin neyi ifade ettigini bilmek için bir sözlüge bakmaniza gerek yok. Çünkü bu kelimelerin ne anlam tasidigini hepiniz biliyorsunuz. Ama ben yinede affiniza siginarak, ele alacagim konunun açilimini saglamasi açisindan ne anlama geldigini ifade etmek istiyorum.
Asil 1-Soylu. 2- Bir görevde temelli olan. 3-Yüksek bir duygu ifadesi
Vekil 1-Birinin isini görmesi için yerine biraktigi ya da yetki verdigi kimse. 2-Bakan
Neden bu iki kelimenin üzerinde durduguma gelince, bugünkü politika sahnesinde görev yapan, siyasi üslupla söylenilmesi gerekirse, milletin adina vekâlet verilmis milletvekillerinden, onlarin dokunulamazligindan bahsetmek için.
Seçmen, yani millet, ancak sandik basina gittigi zaman asil oldugunun farkina variyor. Vekâlet isteyen kisi de, o asil insanlari çesitli vaatlerle ikna etmek yoluna giderek onlardan vekâleti alma yoluna gidiyor. Ama vekâletini almis oldugu o asil insanlari, bulundugu yerde ne kadar temsil edebiliyor. Vekâlet isterken verdigi sözlerin ne kadarini yerine getirebiliyor. Bu tartismaya çok açik bir konu. Bazilari birazini yerine getirebiliyor. Bazi vekiller ise söz verdiklerinin hiçbirini yerine getirmiyor.
T.B.M.M. duvarda bir yazi vardir, oraya gitme imkânini bulanlar bu yaziyi okumuslardir. "Egemenlik Kayitsiz Sartsiz Milletindir." Bu yaziyi okudugunuz zaman ister istemez, bu milletin bir ferdi olarak gögsünüz kabariyor. Bir anda ne kadar güçlü oldugunuzu anlamaya çalisiyorsunuz. Lâkin bu güç, Meclis kapisindan çikip toplumun içine karistiginiz ana kadar sürüyor. Yasam sartlari sizin ne kadar acinacak bir hale düsürüldügünüzü yüzünüze vuruyor. Biraz ilerde gözünüze inanamadiginiz bir olay takiliyor. Caddede hizla akan trafik birden kesiliyor. Etrafta büyük bir telas ve kosusturmaca. Ne oldugunu anlamaya çalisiyorsunuz ki o anda onlarca kosusturan korumalar, siyah jeeplerin eslik ettigi, trafik eskort esliginde kirmizi plakali Basbakan ve bakanlarin otolarini görüyorsunuz. Otolarin renkli camlarindan içeridekilerini seçmeye zorlaniyorsunuz. Siyah camlarin arkasinda, renkli gözlükler takmis kisileri söyle böyle görebiliyorsunuz. Ister istemez akliniza söyle bir düsünce geliyor. "Acaba insanlarin acinacak hallerini görmemek için mi böyle renkli camlarin arkasinda olmak zarureti doguyor. Sonuçta onlari oraya bu seçmen yani asil olan millet getirdi. O zaman, bu milletten korkacak ne var ki bu kadar onlarca korumaya ihtiyaç duyuluyor." Düsüncenize bir yanit bulamadan yolunuza devam edersiniz.
Milletin vekâlet verdigi, Milletvekiline dokunulmazlik zirhi, neye karsi bu dokunulmazlik? Yasalar önünde herkes esit haklara sahipse, bu devletin temelini de millet olusturuyorsa, bu ayricalik neden.? Millet, vekâlet verdigi ve vermis oldugu vekâletin neticesinde dokunulmazlik zirhina bürünerek, kendisine ve kanunlara karsi aykiri davranislarda bulunup suç isleyen vekillerin dokunulmazligini neden kaldiramiyor. Neden onu bu görevden alamiyor.
Iste asil ve vekil, kelime anlami olarak belki yukarida sözlük anlamlarini yazdigim seyleri ifade ediyorlar ama, bu toplumda yasayan insanlara indirgediginiz zaman kelimeler anlamlarini yitiriyor bence. Bilmiyorum sizler ne düsünüyorsunuz...?
Saygilarimla

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol