ALPULLU ŞEKER FABRİKASI ÜZERİNE SUSKUNLUK

Kırklareli TEMA Başkanlığı geçen gün DÜNYA SU GÜNÜ dolayısıyla bir toplantı düzenlemişti. Kırklareli'nin eski, yeni TEMA yöneticileri oradaydı. Lüleburgaz’dan duyarlı, bilgili ve de bilinçli çevrecilerden Hakan Dedeoğlu toplantıya gelenler arasındaydı. Bu toplantıda Hakan Dedeoğlu yanıma gelerek, Alpullu Şeker Fabrikası’nın uzun zamandan beri şeker üretiminde devre dışı bırakılmasının ortaya çıkardığı sosyal ve ekonomik sorunlar üzerine bilgiler aktardı. Akılcı ve gerçekçi, konuşuyor, ses getirecek çalışmalarla fabrikanın üretime, Trakya'da pancar ekimine tekrar geçilmesi gerektiğine vurgu yapıyordu.
Gerçekten on yılı aşkın bir süreden beri Cumhuriyet tarihinin İLK ŞEKER FABRİKASI ŞEKER ÜRETİMİNDE, TRAKYA ÇİFTÇİSİ PANCAR EKİMİNDE DEVRE DIŞI BIRAKILMIŞTIR. Bu konuda resmi hiçbir açıklama da yapılmış değildir. Bu konuda YETKİLİLER İLGİSİZ, BİLGİLİLER YETKİSİZ olduklarını söylemekte Alpullu Şeker Fabrikası’nı dedikodulara açık bırakmaktadırlar.
Bir kez daha söylemek isteriz ki Alpullu Şeker Fabrikası’nın tarihini bilmeyenlere, unutmuş olanlara demek isteriz ki Alpullu Cumhuriyetin sanayi alanındaki ilk fabrikasıdır. Fabrikanın yeri olarak Alpullu'nun belirlenmesi Çanakkale Zaferi'ne bir armağan, bir hatıra olarak belirlenmiş, Çanakkale'de savaşan Alman subayları tarafından Mustafa Kemal'e önerilmiştir. Fabrikayı Trakyalılar, Trakyalılara öncülük, önderlik eden aydınların birleşik gücü meydana getirmiştir. Mustafa Kemal Atatürk de 20 Aralık 1930 tarihinde trenle Kırklareli'ne gelirken uğradığı Alpullu'da Fabrika Hatıra Defterine şeker fabrikasını övmüş, şeker sanayisine yeni hedefler göstermiştir. Bununla Alpullu Şeker Fabrikası Cumhuriyet’in başarısı olarak tarihi ile efsane olmuştur.
Şimdi deniyor ki Trakya topraklarında yetişen pancarda şeker oranı düşüktür. Bu nedenle pancar ekimi ekonomik bulunmamaktadır. Bir başka söyleme göre fabrikanın üretim dışı bırakılması, pancar ekiminin yasaklanması şeker stoklarının artmış olması ile ilgilidir. Bir üçüncü söylem ise Trakya çiftçisinin pancar ekimi yapmak istemediğidir. Bana göre bunların hiçbir dayanağı yoktur, fabrikanın kapatılmasına uydurulma gerekçelerdir. Bunun asıl nedenini yetkili ve bilgili birinden işitmek istiyor Trakyalılar. Trakyalılar Alpullu şekeri Cumhuriyet’in sanayiye ilk adımı olarak korumak istiyor ve sembolü olarak görmek istiyor. Trakyalılar fabrikanın kaderi üzerine herhangi bir yetkilinin açıklamasını ''BİLGİ ÖĞRENME HAKKI'' olarak kullanmak istiyor. Öyle ya Trakya en iyi, en verimli topraklara sahiptir. Fabrikayı Trakya'daki Sanayinin semboli olarak görüyor. İlginçtir, Fabrika çalışmaz, pancar ekilmez, Kırklareli’ne tren gelmez. Niye? Bilenler söylesinler.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol