ALO 112

Bu numara hayat kurtaran bir numaradır, hepimiz onu ezbere biliriz.
İnsanoğlu demir gibi sağlam olsa da, yumurta kadar kırılgan olduğu için 112 servis numarasına hepimizin her an ihtiyacı olabilir.
Ne yazık ki, bu numarayı olur olmaz nedenlerle meşgul edenlerimiz de var.
Bu acele yardım servisine bir gecede gelen çağrıların çoğu asılsız olduğu ortaya çıkınca karma karışık bir durumla karşı karşıya gelebiliyor hem görev başında olanlar, hem de dört gözle ambulans yolu bekleyenler.
Bazen bilgisizlikten, bazen de hayatı hafife almalardan ortaya çıkan bu kargaşa, gerçekten ihtiyacı olanlara ulaşamamak olduğunu bilmemiz gerekiyor.
Gelen binlerce çağrı arasında sadece bir kaçının asılsız olması bile yeterince tehlike teşkil ediyor gerçekten ihtiyacı olanların yanında zamanında olabilmek için.
Onlar bize hayat bağışlayanlar, onlar zamanla yarışanlar olduklarını asla unutmayalım.
ALO 112 servisini arayarak namaz saatlerini sormak, bilinmeyen telefon numaralarının sahiplerine ulaşmayı dilemek, belirli saatlerde bizi uykudan uyandırmalarını istemek, sıradan bir baş ağrısının nedenlerini öğrenmek gibi davranışlarda bulunmaların gerçek hastalara ulaşılacak yolların uzatılmasında ne kadar büyük payları olduklarını bilgilendirmek gerekiyor.
Bazen Televizyon programlarında eğitici ve aydınlatıcı küçük skeçleri okullarda çocukların ders kitaplarına koymakla, belki de, eğitici kurlar açarak milletin önemsiz bildiklerinin ne kadar önemli olduğunu kendilerine aşılamak, çocuklarımızın, yakınlarımızın daha düşünceli olmalarını sağlamak bizim elimizdedir.
Oralarda görev yapanlar, gecelerini bizim için gündüzüne katarak hayat kurtarmaya kendini adamış sağlık ekiplerine minnet olacağımız yerde asılsız, dalga geçer gibi ihbarlarla lütfen gölge etmeyelim.
Bu gibi davranışlar 112 servisine ihtiyacı olan hastalara can alıcı bir darbedir.
Bir gün gerçekten ihtiyacımız olanda ve yakınımız için gelecek ambulansların gecikmeleri bizi bize hizmet edenlere karşı çullandırabiliyor olduğu da bizlere yabancı değil.
İşte biz o anda yanlış yerden hesap soruyoruz, oysa kendimizden hesap sorma zamanı gelmiştir çoktan.
Biraz daha ciddiyet, biraz daha sorumlu olabilmemiz günü geldiğinde alacağımız sağlık hizmetlerinin yollarını açacaktır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol