AKŞAMÜSTLERİ TOP OYNARDIK ESKİ SOKAKLARDA

Sokaklar Arkadaşımızdı
Akşamın güzelliği çökerken güne
Çocukluk anıları takılır gözlerime
Kan ter içinde kalırdık akşamüstleri
Topumuzu keserdi zalim bir dede.
Biraz geç kalsak eve azarlanırdık.
Sokaklar arkadaşımızdı
Aşkımızdı
Rüzgâr gibiydik akşamüstleri
Okul çantamız bezdi önce
Üç bekâr Bulgar kızı otururdu arka sokakta
Öküzleriyle geçerlerdi sokağımızdan
Akşamüstleri
Pembe bir evin bahçesinde
Gülümserdi şeftali çiçekleri
Akşamın kızıllığı çökerken güne
Çocukluk anıları takılır gözlerime
Selahattin Demiraco
Eski Aşçı Bayezid İnanç Ağabey: "Makro, Elanko, Sultanko bizim eski evin orada oturuyorlardı. Bir gün futbol oynarken topumuz üç Bulgar kızın oturduğu evin bahçesine düşmüştü. Bulgar kızları bizim topu kesip sokağa atınca çok üzülmüştük. Komşumuz meşhur avcı BEKİR DOĞANGÜN bizim durumumuzu görünce Bulgar kızlarının oturduğu evin porto kapısından hışımla içeri girdi. "Bir daha çocukların topunu keserseniz ben size bunun hesabını sorarım." Demişti. Bulgar kızları bir daha topumuzu kesemediler.
Babamın dayısı Bekir dayıyı hasta yatağında yatarken anımsıyorum. Bu güzel çocukluk anısını unutmadım. Ali Ustanın babası da Gazhane sokağında top oynayan çocukların topunu kesmişti. Çok üzülmüştük. İplik yumağından top yapıp futbol oynadığımızı anımsıyorum. Alman Harbi yıllarında doğmuşum. Yokluk, yoksulluk savaş yıllarının yaşandığı zor günler unutulamazdır. Savaşta milyonlarca insan öldü, sakat kaldı. Nazi Hitler Avrupa, dünyayı savaşla yer bir etmek için yola çıktı. Napolyon gibi Rusya içlerinde kaybolup gitti. Sovyetler de büyük kayıp verdi. Amerika'nın ikinci dünya savaşına girmesi Hitlerin sonunu getirdi.
Amerikan uçakları Japonya'nın iki şehrine Atom bombası atarak savaşa ağırlığını koydu. Savaşlar dünyanın rant için süper emperyalist devletlerin birbiriyle kapışmasından çıkmıştır. Eski sömürgecilik hareketleriyle Avrupa devletleri ticari, ekonomik olarak çok zengin olmuşlardı. Nagazaki, Hiroşima'da Japon çocukları Amerika'nın attığı atom bombasıyla kâğıt gibi yandılar. Nazım'ın bu çocuklar için güzel bir şiirini okumuştum. Savaşan dünya bir dramdır. Irak'ın, Suriye'nin, Afganistan'ın savaşlarla perişan olmasının nedenleri Emperyalist devletlerin pastayı kapma kavgasıdır. İnsanlık büyük Atatürk'ün dediği gibi: " Gerekmedikçe Savaş Cinayettir." Çocuklar, İnsanlar Sevgiyle Yaşarsa Dünya Güzeldir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol