AFAD’ın genel prensibi;“Afetler yaşanmadan önce hazırlıklı olmak”

Kırklareli İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü İl Müdürü Muhsin Özer, kurum faaliyetleri ile ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulundu. AFAD’ın afetlere hazırlık çalışmaları çerçevesinde afetler yaşanmadan önce hazırlıklı olmak prensibini benimsediğini belirterek yapılan faaliyetler hakkında bilgiler verdi. İlimizin deprem açısından az riskli olduğunu, ancak yine de depremin unutulmadığını dile getiren Muhsin Özer, önümüzdeki ay sahada bir deprem tatbikatı yapmayı planladıklarını ifade etti.

Önadım Haber
Kırklareli İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü İl Müdürü Muhsin Özer, ilimizde yapılan afet çalışmaları ile ilgili kamuoyunu bilgilendirdi. Hedeflerinin afetleri en aza indirmek olduğunu belirten Özer, “ Bizim için önemli olan afet olmadan önce ne yapılacağı. Hedefimiz afetleri minimize etmek. Genel prensibimiz afetler yaşanmadan önce hazırlıklı olmak. Biz ilimizdeki tehlike ve risk haritalarının hepsini tamamladık. Afetlere hazırlık çalışmaları kapsamında ilimizdeki bilbordlara afişleri astık. Ay sonuna kadar ışıklı panolarda AFAD’ın faaliyetleri dönecek. Mağazalarda kamu spotları yayınlanacak. Halkın bilinçlenmesi yönünde belediye otobüslerimize afişlerimizi astık. “ ifadelerini kullandı.
“Eğitim ve tatbikatlarımız tüm hızıyla sürüyor”
İlimizin deprem yönünden az riskli olmasına karşın sel afeti ile ilgili riskler taşıdığını dile getiren Muhsin Özer, “İşin açıkçası biz çok riskli bir bölgede yaşamıyoruz. Ancak bu afetin olmayacağı anlamına gelmiyor. Türkiye’ye baktığımız zaman sağlam bir ilde oturduğumuzu söyleyebilirim. Deprem açısından risk az olsa da iklim değişikliklerinden dolayı ani yağışlar meydana geliyor. Ülke çapında artık lokal yağışlar etkili. Bir yıldaki yağış artık bir iki saat içinde düşebiliyor. Biz de bu yüzden sel ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bütün eğitim ve tatbikatımızı bu yönde geliştirmeye çalışıyoruz. Ancak bunu yaparken de depremi unutmuyoruz. İnşallah 1,5 ay sonra sahada bir deprem tatbikatı yapacağız. Bunun dışında İstanbul’daki olası bir depreme karşı intikal tatbikatları yapıyoruz. Bununla ilgili personelimizi her daim hazır tutuyoruz. Sayın Valimizin himayelerinde Kavaklı’da bulunan Gaziosmanpaşa misafirhanesindeki 83 bin dönümlük alan çalışmalarımız için bize tahsis edildi. Orayı da eğitim ve tatbikat alanı olarak hazırladık. Amacımız o bölgede paydaş gruplara eğitimler yapabilmek. Henüz bitmiş değil ama çok kısa zamanda orayı faaliyete geçireceğiz. Hatta geçirdik de sayılır. Çünkü eğitim ve tatbikatlarımızı orada yapıyoruz. Dediğim gibi bizim depremsel açıdan bir sıkıntımız yok ama yeni tehlike haritasına göre ülkenin bir deprem esnasında %98’i etkilenecek. Bunda biz de varız. İstanbul ve Tekirdağ’da bir deprem meydana gelirse bundan dolaylı olarak biz de etkileneceğiz. Tekirdağ’da bir deprem olduğunda Vize, Babaeski, Lüleburgaz ve o bölgedeki köylerimiz etkileniyor.
“Cep depolarımızda ihtiyaç malzemelerimiz mevcut”
Bizim Türkiye Afetle Müdahale Planı’ndaki senaryomuz 7.4 şiddetinde bir depreme göre. Deprem biz de olmasa da diğer illere destek konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Olası bir afete karşı ilimizde mesela cep depo dediğimiz depomuz var. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği lisesinin bahçesinde 10 konteynırlık yaşam malzemelerimiz var. Aynı zamanda 10 konteynırlık da cep depomuz var. Bu depolarımızda da bir afet anında hemen kullanabileceğimiz malzemeler mevcut. O da ilimiz için bir kazanım oldu. Aynı zamanda birde lojistik depo yerimiz var. Ancak henüz yatırım programında değil. Bizler bunları neden önemsiyoruz. Sağlam bir bölgede yaşıyoruz. Ve herhangi bir afet durumunda buradan diğer şehirlere lojistik desteğimizi hızlı bir şekilde gönderebiliriz. “ dedi.
“Yaptığımız proje Avrupa Birliği’nde birinci seçildi“
Avrupa Birliği Projesi ile ilimize önemli araçlar kazandırdıklarını ifade eden Kırklareli İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü İl Müdürü Muhsin Özer, “Özellikle Avrupa Birliği Projesi kapsamında 363.000 Euro’luk bir projeye dahil olduk. Artık projemiz nihayete erdi. Yaptığımız proje Avrupa Birliği’nde birinci seçildi. Bu projeyle alakalı 2 tane drone aldık. Bunlardan biri termal kameralı bir tanesi normal. Bir tane de kontrol komuta aracı aldık. Bunların dışında 2 tane UTV Aldık. İlimize kazandırdığımız araçlarla tabi ki çalışmalarımız hız kazanmış oldu. Projelerimizi devam ettirmeyi planlıyoruz. Bundan önce de 180. 000 Euro’luk bir proje yapmıştık. İlimize toplamda hemen hemen 600.000 Euro’luk bir malzeme katkısı yapmış olduk. “ şeklinde konuştu.
Afetlere Hazırlık Yılı başladı!
AFAD, toplumda afetler olmadan önlem alma anlayışını geliştirmek için insana temas eden projeler ve çalışmalar yürütmeyi sürdürüyor. Afetlere Hazırlık Yılı, afetlere hazırlıkta zihinsel dönüşümü hedefleyen bir süreci işaret ediyor. İnsanlara, #AfetlereHazırOl çağrısının yapılacağı programla, 12 ay boyunca çok sayıda faaliyet ile etkinliğin gerçekleştirilmesi planlanıyor.
12 ayda 12 tema
12 ayda, 12 temayı kapsayan Afetlere Hazırlık Yılı ile toplumda önlem alma kültürünü önceleyen zihinsel dönüşümü gerçekleştirmek için önemli bir adım atıyoruz. Afet Risklerini Anlamak, Afet Çantası, Toplanma Alanları, Afet Sigortası, Bina Güvenliği, Gönüllü Ol, Yangın, Afet Anı (Tatbikat), Afete Hazır Türkiye gibi temaları içerecek olan Afetlere Hazırlık Yılı, sadece AFAD’ın değil, her bir bireyin, üniversitenin, kamu, özel ve sivil toplum kuruluşunun yapması gereken çalışmaları içeriyor.
81 ilde tatbikatlar düzenlenecek
AFAD; aynı zamanda afet ve acil durum yönetiminde esneklik sağlanması, kendi kendine yetebilirliğin ölçülmesi, koordinasyon ve iş birliğinin güçlendirilmesi, plan ve prosedürlerin uygulanabilirliğinin görülmesi, öğrenme ve güncelleme amacıyla afet ve acil durum tatbikatları düzenliyor.
Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında Bakanlık, Kurum-Kuruluş ve Sivil Toplum Kuruluşlarının katılımıyla il düzeyi, bölgesel düzey ve ulusal düzeyde tatbikatlar gerçekleştiriliyor.
Sadece 2019 yılı içerisinde 81 ilde; 75 il düzeyi, 13 bölgesel düzey ve 1 ulusal düzey tatbikatın gerçekleştirilmesi öngörülüyor. TAMP kapsamında gerçekleştirilen tatbikatlarda arama kurtarma, sağlık, beslenme, barınma, enerji, altyapı, psiko-sosyal destek gibi 26 hizmet grubunun faaliyetleri test ediliyor. 

 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol