ACABA BIR GÜN...

Televizyon da bir haber;
"Irak'in devrik baskani Saddam Hüseyin'e idam cezasi verildi."
Gerekçesi, Irak'ta katliam yapmak.
Vicdani açidan bakarsaniz karar dogru. Her ne kadar savunmasiz ve tarafsiz olmayan bir mahkemede yargilansa bile.
Ama mantiksal açidan baktigimizda, insan baska türlü düsünmek zorunda kaliyor.
Düne kadar bir devletin baskani olan bu insan, devletini ve yönetimini korumak için, bazi tedbirler almak zorunda degil miydi?
Acaba o sart ve durum içerisinde, o türlü önlemlerin alinmasi mi gerekiyordu?
Saddam Hüseyin gerçekten bu kadar kötü bir insan mi? Yoksa vatanini seven bir Arap milliyetçisi mi? Ne kadarini biliyoruz?
Gazetelerden, televizyon kanallarindan ve onun yanindan kaçmis, ama niçin ve ne sebeple kaçtiklari belli belirsiz bazi kisilerin anlatmalarindan ögrendigimiz kadarini biliyoruz. Peki bunlarin dogru olduguna ve tarafsiz verilmis bilgiler oldugunun dogrulugunu kimden ögrenebilecegiz. Bu basli basina bir muamma.
Eger durum böyleyse, bu insan bir katliam yaptiysa, su anda A.B.D. Devlet Baskani olan Sayin W.Bush'un Irak'ta yapmis ve dolayli yollardan yaptirmis oldugu, yüz binlerce insani katli nedeniyle ayni suçtan dolayi o cezaya çarptirilmasi gerekmiyor mu?
Filistin'de, halkin üzerine uçaklariyla, tanklariyla bomba, makinali tüfekleri ile kursun yagdiran her gün onlarca masumu katleden ve sakat kalmalarina neden olan israil Basbakani Ariel Sharon ve kabinesinin de o sanik sandalyesinde yargilanmasi ve sonucunda da ayni cezayi almalari gerekmiyor mu?
Daha geçtigimiz günlerde, Lübnan da binlerce ölüme, on binlerce insanin yaralanmasina sebep ve neden olan kim? Kim soracak bunun hesabini, kim yargilayacak? Kim...
Akliniza hemen su cevap geliyor degil mi? Bir kere düste görürsün. Düsenin dostu olmuyor. Demek ki hukuk kurallari güçsüzleri ve eli kolu bagli insanlari daha kolay yargilayip cezalandirabiliyor.
Belki bir gün gerçek adaletin huzurunda suçlu olanlar, güçlü de olsalar yargilanacaklardir. iste o zaman insanoglu gerçekten insan olmanin erdemini kazanacaktir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol