ABD Başkan Yardımcısı ziyaretinde, Türkiye-ABD müttefikliğini güncelledi

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Başbakan Binali Yıldırım dün gerçekleştirdikleri görüşmelerinin ardından kameralar karşısına geçerek ortak basın açıklaması yaptı.
Sözlerine 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin açıklamaları ile başlayan Joe Biden, bu tür girişimlere karşı Türk hükümetini ve Türk halkını her zaman desteklemeye hazır olduklarını ifade etti.
Türkiye’nin her zaman bir müttefiki olduklarını dile getiren Biden, “Türkiye hükümeti ve halkı herhangi bir şekilde yardım isterse biz bunu sağlamaya devam edeceğiz” dedi.
Darbe girişiminin ardından ABD’nin, derhal bu saldırıyı kınadığını, Başkan Obama’nın, Türk hükümetlerine desteklerini bildiren ilk devlet başkanlarından birisi olduğunu aktaran Biden, parlamento binasını ziyaret ederek bombalanan binayı incelediğini anlattı.
Biden, “Parlamentoya saldırı devam ederken milletvekillerinin orada bulunmalarını istediniz, bu sizin kararlılığınızı gösterir. Sadece harabeye çevrilen bu ihanet neticesinde, sadece parlamento binası zedelenmedi. Aynı zamanda Türk halkının güvenlik hissi zedelenmiş oldu. Sadece ölenler yaralananlar değil bütün Türk halkı bu yaralanma duygusunu yüreğinde hissetti. Ama bütün dünya bunu seyrederken, onlar Cumhurbaşkanı’nın Başkent’e geldiğini ve cesareti gördüler” dedi.
Biz büyük kahramanlar diyoruz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cep teflonu ile Türk halkına yaptığı çağrıyı gördüğünü belirten Biden, “Ben bir cep telefonuyla yapılan kaydı gördüm. Bu çağrıdan sonra Türk halkı sokaklara döküldü. Siz onlara şehit diyorsunuz, biz onlara büyük kahramanlar diyoruz. Ülkeleri için hayatlarını vermeye hazırdılar. Ben tekrar Sayın Başbakan, Türkiye’nin bütün halkına, hayatlarını kaybeden ve yaralananların ailelerine ve sevdiklerine başsağlığı dilemek istiyorum. Biz sadece onların kahramanlıklarını alkışlamakla kalmıyoruz, onların demokrasiye olan bağlılıklarını alkışlıyoruz. Onlar kendi ülkelerinin ciddi kararlı ve demokratik kalmaları için hayatlarını verdiler” diye konuştu.
Darbeden önce bilgimiz yoktu
Darbe girişimine ilişkin olarak ABD’nin bu konudan haberdar olduğu ve desteklediği şeklinde kamuoyundaki söylentileri duyduğunu dile getiren Biden, “Bunu mümkün olduğu kadar açıkça söylemek istiyorum. İşittiğim bazı söylentilere karşı şunu söylemek istiyorum. Amerika’lıların bu konuda bilgisi vardı, işbirliği varmış gibi söylentileri işitiyorum. Amerika hiçbir zaman, asla bu hadiseden önceden haberdar olmamıştır. Temmuz’da olacaklardan haberdar olmamıştı. ABD, ABD halkı olan bitenden son derece üzgündür. Nefretle karşılamaktadır. Önceden bir bilgimiz yoktu, biz hiçbir zaman desteklemedik, biz bu hareketi derhal kınadık. Darbe teşebbüsünden önce olduğu gibi omuz omuzayız. Sadece Türk hükümeti değil, Türk halkıyla da” şeklinde konuştu.
Türkiye’ye günü birlik ziyaret için gelen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Başbakan Binali Yıldırım 3,5 saat süren görüşmelerinin ardından ortak basın açıklaması yaptı.
Terörle mücadele ile “Fırat Kalkanı” ve Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iadesi görüşmenin ana konuları oldu. Başbakan Yıldırım, Fethullah Gülen’in iadesi içing erekli süreci başlattıklarını belirtirken ABD Başkan Yardımcısı Biden, ABD’nin müttefiklerine zarar veren bir kişiyi korumak gibi bir niyetinin olmadığını ancak yasalara uyma mecburiyetlerini bulunduğunu bu kapsamda Türk ve ABD’li hukukçuların görüşmelerinin sürdüğünü belirtti.
“Fırat Kalkanı” konusunda ise Yıldırım, PYD’nin Fırat’ın batısına geçmesine müsaade etmeyeceklerini açıklarken Biden, DAEŞ’in son saldırısının bir düğüne yönelik olduğunu anımsatarak hiçbir ülkenin buna müsaade etmesinin mümkün olmadığını vurguladı.
Türkiye’nin, ABD’den daha iyi dostu yoktur
Türkiye’nin en iyi dostunun ve müttefikinin ABD olduğunu söyleyen Biden, “Türkiye’nin, kusura bakmayın ama ABD’den daha iyi dostu yoktur. Türk milletinin bizden, ABD’den daha büyük arkadaşı yoktur. Biz her zaman ortak değerlerimiz ve ortak güvenliğimiz için birlikteyiz. Bu olaydan sorumlu olanları size getirmek için, Hükümetiniz için elimden gelen her şeyi yapacağım. Ama bizim cemiyetimizin temeli olan yasalar vardır.
Özel olarak Başbakan’a da söylediğim gibi, biz işbirliği yapıyoruz. Biz Türkiye yetkilileriyle işbirliği yapıyoruz. Bizim hukuk uzmanlarımız şu anda Türk meslektaşlarıyla birlikte çalışıyorlar. Onlar delilleri inceliyorlar. Amerikan mahkemelerine bu belgelerin takdim edilmesi lazım. Bu şekilde Gülen’i teslim edebiliriz. Bunu yapmaya devam edeceğiz. İlave bilgiler aldıkça bunları işleme koyacağız. Bizim hiçbir şekilde herhangi bir kişiyi korumak, özellikle bir müttefikimize zarar veren bir kişiyi korumak gibi bir niyetimiz yok. Ancak bizim yasalarımıza uyma mecburiyetimiz vardır. Amerika yasalarına göre, Amerika’nın hiçbir başkanının kendi gücünün dışına çıkma yetkisi yoktur” açıklamasında bulundu.
Hiçbir ülke tolerans gösteremez
Türkiye’nin barbarca bir terör hareketine maruz kaldığını, hiçbir ülkenin böyle bir harekete tolerans göstermeyeceğini belirten Biden, “Bu son saldırıda bir düğün hedef alınmıştır. Bu insanlığa sığmayan barbarca bir harekettir. Bu sadece sizin topraklarınızda ilk nefret edilen hareket değildir, PKK tarafından veya DAEŞ tarafından hayata geçirilen ilk hareket değildir. PKK Türkiye’nin güneydoğusunda büyük zarar vermiştir, hayatlarını mahvetmiştir. Amerika bu korkakça hareketleri reddetmektedir ve kuvvetle kınamaktadır.
Biliyorum ki iki kayıp hiçbir zaman aynı değildir. ABD sadece 11 Eylül’de değil, bu yıl da bu şekilde saldırıların kurbanı olmuştur. Ben bu terörist saldırılarında ölenlerin ailelerine ve sevdiklerine taziyelerimi iletiyorum. Bütün ülkenize taziyelerimi iletiyorum.
İster PKK olsun, ister DAEŞ ister teröre el atan başka örgüt olsun onlar hiçbir zaman başarılı olmamalıdır. Çünkü onların bütün amacı bizim inandığımız her şeyi mahvetmektir.
Darbe teşebbüsünden sonra Türkiye’yi DAEŞ ile savaşa devam ettikleri için teşekkür ettim. Koalisyon kuvvetleri DAEŞ’i Suriye’de vurmaya devam edeceğiz.
Suriye’ye muhalefet kuvvetlerine ve onların etkisini artırmak içine eğitim vermeye devam edeceğiz. 3 milyondan fazla göçmene, savaştan muhalefetten kaçan insanlara kucak açtığınız için teşekkür ediyorum” diye konuştu.
İade süreci başlattı
Biden’in ardından Başbakan Binali Yıldırım açıklamalarda bulundu. Yıldırım, sözlerine;
“Size (Joe Biden) ve heyetinize bu ziyaret sırasında, başta 15 Temmuz darbe girişimi olmak üzere, bölgesel konularda fikir alışverişinde bulunma fırsatı yakaladık. ABD – Türkiye ilişkilerinin çok uzun tarihi bir geçmişi var. Zaman zaman yaşanan olaylarla bu köklü ilişkilerin yara alması ve olumsuza dönüşmesini asla müsaade etmememiz gerekiyor.
Özellikle 15 Temmuz’da silahlı kuvvetler içerisinde, asker elbisesi giymiş terörist grupların gerçekleştirmeye çalıştığı bu darbe girişimi, başta Cumhurbaşkanımızın dirayetli duruşu, Hükümetimizin kararlılığı, 79 milyon vatandaşın ülkesine sahip çıkmasıyla etkisiz hale getirilmiş ve bu bela def edilmiştir.
Bu vesileyle hem demokrasi uğruna hayatını seve seve veren şehitlerimize hem de bugün de dahil bölücü terör örgütüyle mücadele ederken hayatını kaybeden bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, yaralılarımıza şifa ve esenlikler diliyorum” diyerek başladı.
15 Temmuz’un sorumlusu Fethullah Gülen’in iadesi için gerekli girişimlerin yapıldığını anlatan Yıldırım, “Sayın Biden sizin de ifade ettiğiniz gibi, bu alçak darbe girişiminin başı olan, darbenin azmettiricisi olarak bildiğimiz düşündüğümüz Fetullah Gülen’in aramızdaki anlaşmalar tahtında, gerekli işlemlerin yapılıp ve ülkemize iadesi sürecini başlatmış bulunuyoruz.
Bu konuda gerek hükümetimize gerekse Türk halkına yönelik samimi açıklamalarınız sürecin sağlıklı işlemesi bakımından hayati öneme sahip. Bunun için teşekkür ediyoruz, şunu bilmenizi isteriz ki, bu konuda teknik heyetin Türkiye’ye gelmesi ve bizim savcılarımızla hakimlerimizle bu konuyu değerlendirmesi bu işin ne kadar ciddiye alındığını, sizin tarafınızdan ne kadar önemsendiğini de bir kez daha ortaya konmuştur.
Bizim buradaki en büyük beklentimiz, bütün bu hukuki süreçlerin zaman kaybetmeden yürümesi ve burada milletimizin beklentimizi, beklentisi olan sonucun ortaya çıkmasıdır. Amerika’nın bu hareketi hiçbir zaman tasvip etmeyeceğini biliyoruz” dedi.
Yıldırım, ABD’nin iade sürecini hızlandırmasının kamuoyunda bu konuda oluşan hayal kırıklığını gidereceğini belirtti.
Türkiye yeni bir Kürt
oluşumunu asla
kabul etmiyor
Bölge ülkelerinin de olumlu yaklaşımıyla artık daha fazla insanın hayatını kaybetmemesi için ortak bir uzlaşmanın gerçekleştirilmesi gerektiğini anlatan Yıldırım, Suriye’nin toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesini istediklerini ve Türkiye güney sınırlarında yeni bir Kürt oluşumunu asla kabul etmeyeceklerini vurguladı. Yıldırım, “Bunu ulusal güvenliğimiz için tehdit olarak görüyor. Diğer etnik grupların kendini temsil ettiğini düşündüğü adil bir yönetim anlayışının sağlanmasını istiyoruz” diye konuştu.
Yıldırım, Kıbrıs sorunu konusunda da; “Uzun yıllardan beri devam eden Kıbrıs sorununa yönelik, sizin yıllardır ortaya koyduğunuz gayretleri biliyoruz. Kıbrıs’ta çözüm şansı ilk seferinde kaçırılmıştır, ama bu sefer bu şansın kaçırılmamasını ve Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bu şansı kaçırmamasını öneriyoruz.
Sayın Biden, Türkiye ABD ilişkilerini ne 15 Temmuz darbe girişimi ne de başka sorunlar asla ve asla bozmamalıdır. Bozmasına izin vermememiz gerekir. Bugünkü ziyaretiniz esasen bir anlamda yanlış anlaşılmaları da ortadan kaldıran ve Amerikan yönetiminin, Amerikan halkının Türk milletiyle, Türkiye Cumhuriyeti yönetimiyle dayanışmasını gösteren bir ziyaret olmuştur” şeklinde konuştu.
Açıklamalar soru cevabın ardından sona erdi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol