85 yılda bir tane bile kadın milletvekili çıkaramamak!

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) Genel Başkanı Nuray Karaoğlu, 85 yıldır yapılan seçimlerde Kırklareli’nin bir kez bile kadın bir milletvekili çıkaramadığını anımsatarak, Kırklareli ile aynı kaderi paylaşan toplam 20 şehir bulunduğunu söyledi. “Bu biz kadınlar açısından olduğu kadar, tüm toplumumuz açısından da üzüntü verici, layık olmadığımız bir sonuçtur” diyen Karaoğlu, Kırklarelileri bu tabloyu değiştirmek için harekete geçmeye davet ederek, “Biz bu kötü tabloyu değiştirmeye çalışırken, siz de Meclise hiç kadın milletvekili göndermemiş Kırklareli'nin bu zayıf karnesini değiştirmek istemez misiniz?” diye sordu.

Türkiye’de kadınların seçme seçilme hakkını kazandığı 1934 yılından bu yanayapılan genel seçimlerde kadın erkek milletvekili dağılımını inceleyen KadınAdayları Destekleme Derneği (KA.DER), Meclise giren kadın milletvekili oranınınortalama %5,25 olduğunu açıkladı. KA.DER’in incelemesi, Türkiye’nin 20 şehrinin iseCumhuriyet tarihi boyunca bir tane bile kadın milletvekili çıkarmadığını ortaya koydu. Yıllardır kadınların her alanda eşit temsili için mücadele ederken böyle bir sonucunkabul edilemez olduğunu belirten KA.DER, bir sonraki seçimlerde eşit dağılımıngerçekleşmesi için tüm partileri şimdiden samimi ve planlı bir şekilde çalışmayaçağırdı. Türkiye’de kadınların seçme seçilme hakkını kazandığı 1934’ten bu yana 23 genel seçimyapıldı. Bu seçimlerde Meclise giren 11.385 milletvekilinin sadece 598‘i kadındı. Yani kadınyurttaşları seçme seçilme hakkını pek çok batılı ülkeden önce kazandığı için övünenTürkiye’nin, o tarihten başlayarak tam 85 yıldır kadınlara uygun gördüğü seçilme oranı%5,25’te kaldı.
Listede Kırklareli de var
1997 yılından bu yana eşit temsil için çalışan KA.DER ve tüm kadın hareketinin, evde, işte,okulda, iş dünyasında ve siyasette, kısaca toplumun her alanında kadınların da eşit birşekilde yer alması mücadelesine rağmen, meclise giren kadın milletvekili oranı bugüne kadaren fazla %17,8 olabildi.
Rakamların ortaya koyduğu gerçekler, bununla da sınırlı değil. Türkiye, Cumhuriyet tarihiboyunca bir tane bile kadın milletvekili çıkarmamış tam 20 şehre sahip. O şehirler alfabetiksıraya göre şöyle: Adıyaman, Ardahan, Artvin, Bayburt, Burdur, Erzincan, Giresun,Gümüşhane, Karabük, Karaman, Kilis, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Nevşehir,Niğde, Osmaniye, Rize, Sinop ve Yozgat.
Yaptığı incelemeyle bu kara tabloyu gözler önüne seren KA.DER’e göre, henüz bir yıl önceyapılan son genel seçimler ve 23 Haziran’da tamamlanan yerel seçimlerde de partiler, kadınörgütlerinin yıllardır mücadelesini verdiği eşit temsil hakkı konusunda sınıfta kaldılar.Kadınların talepleri bir yana, kendi verdikleri sözleri de tutmadılar, parti programları,tüzükleri ve seçim beyannamelerinde yazdıklarını hayata geçirmediler. Şu an TBMM’deki 589milletvekilinin sadece 102’si kadın (%17.32). Son yerel seçimlerde ise 8.257 belediyebaşkan adayının sadece 652’si, yani %7,89’u kadın adaylardan oluştu. Seçimler sonrası,1.389 belediye başkanlığı koltuğundan ancak 43’üne kadınlar oturabildi. Bu yerel seçimlerin kadınlar açısından tek başarısı, halen oranı çok düşük olmasına rağmen 674 olan kadın muhtar sayısının %58,9 artarak 1.071’e yükselmesiydi.
KA.DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu, bu rakamlar gölgesinde tüm partilere seslenerek, “Bir sonraki seçimlerde benzer bir manzarayla karşılaşmak istemiyoruz.
Bu yüzden tüm partileri, daha fazla vakit kaybetmeden, şu andan itibaren kadınların seçimle ya da atamayla gelinen tüm karar alma mekanizmalarında eşit temsili için gerekli adımları atmaya davet ediyoruz. KA.DER olarak bunun takipçisi olacağımız gibi, gerekli desteği vermek için dehazırız” diye konuştu.
Basına destek çağrısı
Kadınların siyasette önemli yerlere gelmesi noktasında basına sorumluluklar düştüğü ifadesinde bulunan Karaoğlu, Kırklareli ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu;
“Türkiye’de, kadınların seçme seçilme hakkını kazandığı 1934 yılından bu yana, yani 85 yıldır yapılan seçimlerde tek bir kadın milletvekili bile çıkarmamış 20 şehir var. Üzülerek belirtmeliyiz ki Kırklareli'de bu şehirler arasında bulunuyor. Biz bu kötü tabloyu değiştirmeye çalışırken, siz de meclise hiç kadın milletvekili göndermemiş Kırklareli'nin bu zayıf karnesini değiştirmek istemez misiniz?
Kırklareli'de yaşayan kadınların sesi olmak, onların sözünü önce şehrinizin yöneticilerine, sonra da tüm Türkiye’ye duyurmak doğrultusunda yapacağınız yayınlar, yaratacağınız farkındalık, emin olun ki kadın erkek eşitliğine, dolayısıyla demokrasiye, kalkınmaya ve toplum olarak güçlenmemize büyük katkı sağlayacaktır. Kadınların ve Kırklareli'nin makus talihini değiştirecek bu anlamlı yolda her türlü iş birliğine hazır olduğumuzu da bilmenizi isteriz.” 

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Belediye başkanı var mı ki ? 07 Ağustos 2019 Çarşamba 19:50:04

    Vekillik parti liderlerinin iki dudağı arasında nihayetinde. Gelgelelim Kırklareli merkez ve dahi ilçeleri kadın belediye başkanı da görmedi. Bence adım adım gitmeli...